Søstrenes Koran-lærer i Norge: - Håper de kommer hjem

VIL IKKE BLI FUNNET: De to norsk-somaliske søstrene fra Akershus som har reist til Syria tok i forrige uke kontakt med familien i Norge og sa at de ikke ville bli funnet. Foto: PRIVAT Foto: Privat

Faren til Syria-søstrene har dratt inn i Syria

Faren til de to søstrene som har dratt på Jihad til Syria, har nå selv krysset grensen. Søstrenes Koran-lærer i Norge avviser å ha radikalisert dem.

 • Nilas Johnsen
 • Morten S. Hopperstad

Artikkelen er over seks år gammel

- Faren har sendt meg flere tekstmeldinger de siste dagene, der han forteller at han har dratt innom flere syriske byer i grenseområdene mot Tyrkia, og at han drar tilbake til Tyrkia om nettene, forteller norsk-somaliske Bashe Musse, som er farens kontaktperson i Norge.

- Han er fortsatt optimistisk, og leter etter sine døtre. Det er krigshandlinger i området som gjør at han ikke har kommet fram til den byen der han tror at jentene er nå, fortsetter han.

VG har hatt jevn kontakt med faren etter at han dro til Tyrkia for å lete etter sine døtre på 16 og 19, som skal ha dratt til Syria. I en E-post til VG skriver han at han ber oss holde kontakt med Musse.

Tekstet til VG

- KOM HJEM: Bashe Musse bistår faren, og frykter for sikkerheten til både ham og døtrene. Foto: NTB/Scanpix

Torsdag morgen sendte VG faren en tekstmelding til hans tyrkiske mobiltelefon, som har vært utenfor dekning de siste dagene, der vi opplyste om kontakten med Musse, og han sendte da følgende korte svar tilbake: «Godt å høre».

- Av sikkerhetsmessige årsaker har han bedt meg om at dere ikke skriver navnet på byene han har besøkt og på byen han tror døtrene er i, sier Musse.

- Han skriver at han håper på mer hjelp fra norske myndigheter. Jeg er bekymret for hans sikkerhet, og håper at han kommer hjem til Norge. Det somaliske miljøet vil at disse jentene skal komme hjem, men vi vet ikke hvor de er eller hvordan deres situasjon er, utdyper Musse.

Kriminalsjef i Asker og Bærum politidistrikt, Nina Karstensen Bjørlo, bekrefter at de har mottatt den samme informasjonen.

- Han sier at han har krysset grensen. Vi kan ikke si sikkert at han faktisk har gjort det, men vi frykter det. Av hensyn til sin egen sikkerhet bør han overlate saken til norsk og tyrkisk politi, sier Bjørlo.

De to jentene har sagt til faren at de er villige til å dø i Syria. I forrige uke kontaktet de et familiemedlem i Norge og skrev en oppfordring om at faren må gi opp å lete etter dem.

Les også: Politiets beskjed til Syria-søstrenes far: Kom hjem!

Frykter radikalisering

Søstrene sjokkerte familien da de dro i all hemmelighet, og så sendte dem en e-post:

«Det er nå slik at muslimene blir angrepet fra alle hold og vi må gjøre noe. Vi vil så gjerne hjelpe muslimene og den eneste måten vi kan virkelig hjelpe dem er ved å være med dem i deres lidelser og gleder. Det er ikke lenger nok å sitte hjemme og sende penger. Med tanke på dette har vi bestemt oss for å reise til Syria og hjelpe til der nede med alt vi kan.», stod det blant annet i e-posten.

VED GRENSEN: I slutten av oktober møtte VG faren til de to jentene. Her ved den tyrkisk-syriske grensen. Foto: Harald Henden/VG

Familien har fryktet at de kan ha blitt radikalisert og påvirket til å dra. En av personene som på den måten har kommet i søkelyset er en 21 år gammel norsk-somalisk mann som har lært søstrene om Koranen og arabisk. Han er blitt avhørt av politiet som vitne.

- Jeg har stor forståelse for farens frustrasjon, og ble selv sjokkert da jeg hørte at disse jentene hadde dratt til Syria. Jeg ble også overrasket over at min rolle ble nevnt, for jeg har ikke hatt noen slike diskusjoner med disse jentene - de har aldri spurt meg om Syria og jeg kjenner ikke situasjonen der, sier mannen til VG.

Sluttet å komme

Han forteller at den eldste søsteren sluttet å komme til timene før sommeren, og at den yngste har deltatt mer sporadisk i høst.

- Vi har kun fokusert på tekstene i Koranen og på arabisk, og jeg er ikke kjent med noen radikalisering. Jeg er selvsagt bekymret for jentenes sikkerhet, og oppfordrer dem til å komme hjem, sier mannen.

Les også: Politiet: Søstrene kan ha reist etter kjærester

Et nært familiemedlem av søstrene forklarer til VG at de ikke mistenker at denne mannen har radikalisert de to jentene.

Kriminalsjef i Asker og Bærum politidistrikt, Nina Karstensen Bjørlo, sier de fortsatt etterforsker om noen har radikalisert jentene og tilrettelagt turen for dem.

- Vi undersøker det som en del av det fulle bildet, men vi har ikke dratt noen konklusjoner, og har ikke grunnlag for mistanke mot konkrete personer, sier Bjørlo.

Les også

 1. Syria-søstrene med klar beskjed til faren: Dra hjem til Norge!

  I løpet av de siste dagene har de to norsk-somaliske søstrene som har reist til Syria oppfordret faren til å slutte…
 2. Faren til Syria-søstre fikk kontakt med døtrene på Facebook

  Faren til de to norsk-somaliske søstrene som holdes i Syria mot sin vilje, var tirsdag i kontakt med døtrene via…
 3. Syria-søstrene var aktive i Islam Net

  CILVEGÓZÜ/OSLO (VG) De to norsk-somaliske søstrene som har dratt på Jihad-reise til Syria, var medlemmer av den…
 4. Politiets beskjed til Syria-søstrenes far: Kom hjem!

  CILVEGÓZÜ/OSLO (VG) Politiet i Asker og Bærum ber faren (38) til de to jentene som har reist mot Syria om å gi opp sin…
 5. Lippestad bistår faren til Syria-søstrene

  Faren til de to norsk-somaliske tenåringene som har reist mot Syria for å delta i borgerkrigen, har engasjert Geir…
 6. Faren til Syria-søstrene: - De er tatt mot sin vilje

  ANTAKYA (VG) I fem dager har faren (38) til de to jentene på 16 og 19 år, som stakk av hjemmefra for å dra til…

Mer om

 1. Syria

Flere artikler

 1. Faren til Syria-søstrene: Har møtt jentene i Syria

 2. Politiets beskjed til Syria-søstrenes far: Kom hjem!

 3. Faren (38) til VG: - Jeg tror jentene mine fortsatt er i Tyrkia

 4. Syria-søstrene var aktive i Islam Net

 5. Håper å få Syria-søstrene hjem rett over nyttår

Fra andre aviser

 1. Søstre funnet i Syria

  Aftenposten
 2. Døtrene hans reiste til Syria

  Bergens Tidende
 3. Taust fra norsksomaliske søstre i Syria. Faren leter fortsatt

  Aftenposten
 4. Leter etter døtrene inne i Syria

  Fædrelandsvennen
 5. Savnede tenåringssøstre kan ha tatt seg inn i Syria

  Aftenposten
 6. Savnede tenåringssøstre kan ha tatt seg inn i Syria

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder