Delvis opphold i kampene mandag

Krisemøte i Sikkerhetsrådet om Gaza-krigen

FNs sikkerhetsråd ber om umiddelbar våpenhvile mellom Hamas og Israel av humanitære årsaker.

 • Daniel Ramberg
 • Magnus Wright Jacobsen
 • Silje Fjeldstad

Artikkelen er over seks år gammel

FNs sikkerhetsråd møttes sent søndag kveld amerikansk tid til et krisemøte om konflikten mellom Hamas og Israel, etter at partene brøt våpenhvilen søndag. Rådets 15 medlemmer vedtok enstemmig en uttalelse som tar til ordet for en «umiddelbar, uforbeholden humanitær våpenhvile».

Nesten 1.100 mennesker, de aller fleste palestinere, er blitt drept så langt etter at den israelske offensiven mot Gazastripen ble innledet 8. juli.

I uttalelsen uttrykkes det «en sterk støtte» til en våpenhvile som kan gjøre det mulig å få nødvendig hjelp inn på Gazastripen. Det understrekes også at sivile og humanitære bygg, inkludert FN sine, må «beskyttes og respekteres». Sikkerhetsrådet ber om at våpenhvilen skal gjelde under den muslimske Id-feiringen mandag som markerer avslutningen på fastemåneden Ramadan.

Intensiteten i kampene mellom Israel og Hamas ble noe dempet i helgen, og mandag var det delvis opphold i kampene mellom Israel og Hamas. Dette skjedde etter at Hamas kunngjorde en 24 timer lang våpenhvile søndag.

Ingen varig avtale

ANGREP: Røyk stiger opp fra Gaza by søndag Foto:Suhaib Salem,Reuters

Det er ingen tegn til at partene vil inngå en varig avtale for å avslutte konflikten, men det er inngått en uoffisiell, delvis våpenhvile. Mandag morgen meldte imidlertid det israelske forsvaret at det ble sendt en rakett fra Gazastripen, som ikke førte til noen skader, ifølge CBS. Det israelske forsvaret melder at de har besvart raketten med tre flyangrep mot rakettutskytningsramper og -infrastruktur, melder AP.

I sin uttalelse la Sikkerhetsrådet vekt på at det må oppnås en varig løsning på konflikten.

– Sikkerhetsrådet oppfordrer partene og det internasjonale samfunnet til å oppnå en omfattende fred basert på visjonen om en region der to demokratiske stater, Israel og Palestina, lever side om side i fred og med sikre og anerkjente grenser, skriver de i uttalelsen.

Sikkerhetsrådet skriver også i uttalelsen at de støtter samtalene som har funnet sted blant internasjonale partnere og generalsekretæren i FN, som har dreid seg om behovet for en umiddelbar og betingelsesløs humanitær våpenhvile.

– Sikkerhetsrådet berømmer innsatsen til generalsekretæren i FN og USAs utenriksminister John Kerry for innsatsen i denne forbindelse.

KRISEMØTE: De femten medlemmene av Sikkerhetsrådet møttes sent søndag til et krisemøte om konflikten mellom Hamas og Israel Foto:Lucas Jackson,Reuters

Ingen resolusjon

Det var på forhånd ventet at rådet ville jobbe mot en resolusjon som tok til orde for en våpenhvile. Resolusjonen ville vært et vedtak i FNs sikkerhetsråd, noe som krever at minst ni av medlemmene stemmer for, og at ingen av de faste medlemmene stemmer mot. Men rådet kom fram til en felles uttalelse, som er en mindre kraftfull oppfordring enn en resolusjon, ifølge NTB.

I etterkant av Sikkerhetsrådets uttalelser, har utenriksminister Børge Brende understreket at konflikten ikke kan vinnes med miliære midler.

– Jeg ber innstendig de stridende partene i Gaza om å stanse kamphandlingene umiddelbart og fortsette arbeidet for en varig våpenhvile, slik også Sikkerhetsrådet krever. Sivilbefolkningen påføres uforholdsmessige og utålelige lidelser som må stanse, sier Brende i en pressemelding.

Han viser også til at Norge har forpliktet seg til å bidra sammen med det internasjonale samfunn til å løse konflikten politisk:

– Vi vil innkalle til en humanitær giverkonferanse i Oslo så snart en varig våpenhvile er inngått. Ingen er tjent med større ødeleggelser, redsler og lidelser, sier Brende.

Ubetinget våpenhvile

Israels statsminister Benjamin Netanyahu holdt møter med sine nærmeste sikkerhetsrådgivere natt til mandag.

Det er ingen tegn til en løsning på konflikten. USAs president Barack Obama understreket derfor behovet for en umiddelbar humanitær våpenhvile i en telefonsamtale med Israels statsminister Benjamin Netanyahu søndag.

Obama gjorde det klart hvor viktig det er å få på plass en ubetinget våpenhvile som avslutter krigshandlingene og fører til permanent opphør av konflikten i tråd med våpenhvileavtalen fra november 2012, som ble meglet fram av Egypt. Han gjorde det også klart at amerikanerne fordømmer rakettskytingen til Hamas.

- Bryter sin egen våpenhvile

Netanyahu gikk søndag hardt ut mot Hamas, og lovet at den israelske operasjonen i Gaza ville fortsette med uforminsket styrke.

– De bryter sin egen våpenhvile. Under slike omstendigheter kommer Israel til å gjøre det de kan for å forsvare folket sitt, uttalte statsministeren til CNN.

Hamas avviste Israels forslag om ny humanitær våpenhvile, etter at begge parter hadde godtatt en tolv timers stopp i kamphandlinger lørdag morgen. Israel forlenget sin våpenhvile, men Hamas fulgte ikke opp, og flere raketter ble avfyrt mot Israel.

– Ingen humanitær våpenhvile er gyldig uten at stridsvognene trekkes ut og at innbyggerne fritt kan returnere til sine hjem, og at sykebiler med sårede fritt kan bevege seg rundt i Gaza, utalte Fawzi Barhum, talsmann for Hamas.

Følelsesladd tale

Den palestinske FN-ambassadøren Riyad Mansour møter media etter krisemøtet i FNs sikkerhetsråd natt til mandag. Foto:Lucas Jackson,Reuters

Forløpet for mandagens uttalelse fra FNs sikkerhetsråd var at Palestinas FN-utsending i en følelsesladd tale forrige uke ba Sikkerhetsrådet vedta en resolusjon om

umiddelbar våpenhvile på Gazastripen.

I forrige uke leverte også Jordans FN-utsending i New York et utkast til en resolusjon som ber om en umiddelbar våpenhvile samt tilbaketrekking av israelske styrker, ifølge diplomater.

VG/NTB

Les også

 1. Israel forlenger våpenhvilen med fire timer

  Israel forlenger våpenhvilen lørdag med fire timer, opplyser en regjeringskilde.
 2. Hamas går med på ny våpenhvile

  Kort tid etter at Israel varslet om nye angrep mot Gaza, erklærer Hamas at de ønsker en ny våpenhvile.
 3. Dette er Israels mål

  GAZA/OSLO (VG) Rakettene er utviklet i Kina, bygget i Syria, smuglet gjennom tunneler og kan nå alle de største…
 4. Unicef: 226 barn drept på 20 dager

  Unicef sier dødstallene vil stige de nærmeste dagene.
 5. Netanyahu: – Hamas bryter sin egen våpenhvile

  Israels statsminister Benjamin Netanyahu anklager Hamas for å bryte våpenhvilen som de selv har oppfordret til.
 6. Hamas avviser Israels våpenhvileforslag

  Israel forlenger den humanitære våpenhvilen i Gaza i 24 timer fram til søndag kveld.

Mer om

 1. Midtøsten
 2. Gaza
 3. Israel

Flere artikler

 1. Børge Brende om handlingslammet Sikkerhetsråd: -Skuffende og fullstendig uforståelig

 2. Brende: - Redd bakkeoffensiven tar flere liv: Minst 20 drept etter israelsk bakkeoffensiv

 3. Fem israelske soldater drept ved grensen til Gaza

 4. Israel og Hamas enige om våpenhvile

 5. Brende: Våpenhvileavtale ikke klar

Fra andre aviser

 1. Sikkerhetsrådet vil ha umiddelbar våpenhvile på Gaza

  Bergens Tidende
 2. Sikkerhetsrådet krever våpenhvile i Gaza

  Aftenposten
 3. Sikkerhetsrådet vil ha umiddelbar våpenhvile på Gazastripen

  Fædrelandsvennen
 4. Netanyahu kritiserer FN-uttalelse

  Fædrelandsvennen
 5. Brende: - FN må oppfordre til våpenhvile i Midtøsten

  Bergens Tidende
 6. Obama ber Netanyahu om å godta midlertidig våpenhvile i Gaza

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no