HISTORISK BESØK: For aller første gang kommer Indias president på statsbesøk til Norge. VG har som eneste avis fått et intervju med president Pranab Mukherjee. Foto:Mattis Sandblad,VG

Indias president til VG: - Fredsprisen er en ære

GRAND HOTELL (VG) Indias president er glad for at Nobels fredspris deles mellom en inder og en pakistaner.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Søndag kom Indias president Pranab Mukherjee (78) til Norge på statsbesøk. Bare to dager før fikk hans landsmann Kailash Satyarthi Nobels fredspris for 2014 sammen med pakistanske Malala Yousafzai.

– Jeg er beæret over å bli invitert av Hans Majestet Kong Harald til hans vakre land, og at jeg får være den første indiske presidenten som besøker Norge. Jeg gleder meg over at Nobelkomiteen har gitt fredsprisen til en indisk og en pakistansk statsborger som skal dele den. Dette er en stor anerkjennelse av de to personene, sier presidenten til VG.

– Kailash Satyarthi er blitt anerkjent både nasjonalt og internasjonalt for sitt arbeid mot utnyttelse av barn for økonomisk gevinst. Ikke bare gjennom kampanjen for å rette oppmerksomhet mot barnearbeid, men også ved å få barn ut av en slik situasjon og gi dem utdanning, sier presidenten.

– Malala viker ikke en millimeter

– Den unge pakistanske jenta Malala personifiserer mot. Hun har risikert sitt liv, og hun har ikke styrt unna sitt mål en millimeter. Jeg er glad for at hennes kvaliteter og kampånd for utdanning er blitt anerkjent av Nobelkomiteen. Jeg setter pris på avgjørelsen, og ønsker den velkommen, sier presidenten til VG.

– Legger prisen mer press på myndighetene i India og Pakistan for å gjøre mer for å sikre barn og kvinner rettigheter?

– Det er ethvert lands regjering sitt ansvar å gjøre jobben sin. Vi er takknemlige overfor begge to at de har trukket oppmerksomheten mot dette, sier Mukherjee.

78-åringen, som flere ganger har vært utenriksminister i India, ønsker imidlertid ikke å kommentere symbolverdien i at fredsprisen deles mellom pristagere både fra India og Pakistan, som har vært erkefiender gjennom årtier.

De siste ukene har det pågått harde kamper i det omstridte grenseområdet Kashmir mellom de to atommaktene – den verste volden på mer enn ti år.

– Kan ikke leve i evig spenning

– Malala har invitert statsministrene i India og Pakistan til fredsprisutdelingen i Oslo. Kan dette bidra i positiv retning?

– Jeg vil ikke gi noen politiske kommentarer, for som president har jeg tatt farvel med politikken. Presidenten er hevet over politikken – det overlater jeg til regjeringen, sier den indiske presidenten til VG.

Han tillater seg likevel å komme med noen betraktninger om konflikten:

– Jeg kan velge min venn, men ikke min nabo. Min nabo vil bli værende der han er, sier presidenten og fortsetter:

– Som utenriksminister sa jeg at jeg ikke kan leve i evig spenning med min nabo. Jeg ønsker å lette spenningen. Begge landene er enige om at alle utestående spørsmål må løses gjennom dialog, debatt og diskusjoner. To store avtaler er undertegnet for å løse spørsmålet om Jammu og Kashmir, og disse kan være mekanismene som disse problemene kan løses gjennom, sier han.

FLYKTER: Tusener av sivile har de siste ukene flyktet på grunn harde kamper mellom indiske og pakistanske styrker i det omstridte grenseområdet Kashmir. Foto:,Afp

– India respekterer kvinner

India har de siste årene vært rystet av flere brutale voldtektssaker, men president Mukherjee avviser at India har et problem.

– Først av alt vil jeg fordømme slike groteske kriminelle handlinger. Det er ikke noe et sivilisert samfunn som lar slikt skje, og vi er veldig lei oss for det som har skjedd. Men slik jeg ser det, er dette unntakstilfeller, for India respekterer kvinner. Det er i våre grunnleggende verdier å respektere kvinner. Flere av våre viktigste politiske ledere er kvinner. Vi jobber for å endre lovene og innføre strengere straffer for slike forbrytelser, som et sivilisert samfunn ikke kan være bekjent med, sier presidenten til VG.

IKKE REGELEN: Indias president sier respekt for kvinner er grunnleggende indiske verdier, og mener de groteske voldtektssakene landet har opplevd de siste årene er unntakstilfeller. Foto:Mattis Sandblad,VG

Historisk besøk

Det to dager lange statsbesøket skal blant annet bidra til å videreutvikle det allerede omfattende samarbeidet innen forskning og innovasjon, samt å utvikle nytt samarbeid innen høyere utdanning. Også nordområdene, herunder ressursforvaltning og klimaendringer i sårbare polare områder, vil være i fokus under besøket, skriver NTB.

Programmet vil blant annet omfatte en offisiell mottagelse på Slottsplassen og en gallamiddag på Slottet hvor kongen og dronningen er vertskap. President Mukherjee vil under besøket i Oslo møte stortingspresident Olemic Thommessen og statsminister Erna Solberg (H).

Videre vil presidenten delta på et arrangement i Næringslivets Hus om samarbeid innen næringsliv, forskning og utdanning arrangert av NHO og Forskningsrådet. Presidenten vil også besøke Frammuseet og Munch-museet.

Les også

 1. Solberg om fredsprisen: – Klar beskjed til Taliban

  Malala Yousafzai (17) er tidenes yngste som er blitt tildelt…
 2. Tidligere talibangruppe truer Nobel-vinner Malala

  En utbrytergruppe fra Taliban i Pakistan truet den pakistanske tenåringsaktivisten Malala Yousafzai med «skarpe og…
 3. Kronikk: En god, men harmløs fredspris

  Spørsmålet som kommer til å bli stående etter årets…
 4. Kailash Satyarthi og Malala Yousafzai tildelt Nobels fredspris

  Kailash Satyarthi og Malala Yousafzai er tildelt Nobels fredspris 2014.
 5. Omstridt Nobelpris

  Den som sier at nobelprisen til Malala ikke er omstridt har ikke forstått hva det vil si å bli skutt i ansiktet.
 6. Malala: - Takk, pappa, for at du aldri klippet av meg vingene

  BIRMINGHAM/OSLO Da Malala holdt takketale i Birmingham fredag, valgte hun å takke mannen i sitt liv.
 7. Malala hylles og kritiseres i hjembyen

  SWAT (VG) Malalas gamle klassevenninner i Pakistan sier til VG at de håper hun hjelper dem med å sikre at flere jenter…
 8. Han vil samarbeide med Malala for fred

  Indiske Kailash Satyarthi (60) ønsker å samarbeide med Malala for å få fred mellom de to atommaktene India og Pakistan.
 9. Norske muslimer hyller Malala:  - Vi trenger jenter som henne

  GRØNLAND (VG) Ved Central Jam-e-moskeen i Oslo er de svært godt fornøyde med at en ung muslimsk kvinne har vunnet…
 10. Fattiggutten som blir Indias nye statsminister

  Allerede før valgresultatet er klart, la Indias kommende statsminister Narendra Modi ubeskjedent ut seiersmeldingen…

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder