TAPTE: Eric Cantor ble overraskende slått i nominasjonsvalget i delstaten Virginia. Foto:,Reuters

Republikansk toppolitiker slått ut av Tea Party-rival

Brukte over 30 ganger så mye penger som motstanderen

Anses som et av de mest sjokkartede nominasjonsnederlagene noensinne

En av de viktigste lederne i Det republikanske partiet i USA, Eric Cantor, er overraskende blitt slått av en utfordrer fra Tea Party-bevegelsen i et av partiets nominasjonsvalg.

Daniel Ramberg
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

På forhånd tok de fleste det for gitt at Cantor ville vinne nominasjonsvalget tirsdag.

Økonomisk var det rått parti: Cantors valgkamp har kostet i overkant av fem millioner dollar (omtrent 30 millioner kroner), mens motstander David Brats valgkamp kun kostet beskjedne 122 000 dollar (omtrent 730 000 kroner).

Men da nesten alle stemmene var talt opp onsdag morgen norsk tid, hadde Cantor kun 44 prosents oppslutning, mens Brat lå an til å få 56 prosent.

Dermed blir den politiske nykomlingen David Brat, som støttes av den sterkt høyreorienterte Tea Party-bevegelsen, en av Republikanernes kandidater i delstaten Virgina i mellomvalget til høsten.

- Tror på USA

- Det er selvsagt skuffende, uttalte Cantor i en pressekonferanse etter at stemmene var talt opp.

Han var likevel positiv, tross tapet.

- Jeg tror på USA, og jeg tror at det finnes muligheter for alle rundt neste hjørne. Derfor ser jeg frem til å kjempe for den konservative saken, fordi det er der løsningen på problemene ligger, sa Cantor.

- Jeg er målløs

VANT: David Brat gratuleres av en av sine støttespillere etter at valgseieren er et faktum. Foto:,AP

Cantor er i dag Republikanernes flertallsleder i Representantenes hus. Ingen flertallsledere har tapt et innledende nominasjonsvalg siden stillingen ble opprettet i 1899, og nederlaget i nominasjonsvalget beskrives som et sjokk som ryster ledelsen i partiet.

Ifølge avisen New York Times er Cantors tap i nominasjonsvalget et av de mest sjokkartede noensinne.

- Jeg er målløs. Apparatet rundt Cantor var selvsikre, og klare på at Cantors mulige tap bare var en pressegenerert historie. Det viser hvor lite ventet dette nederlaget er, sier Dana Bash, politisk kommentator i CNN.

Ikke konservativ nok?

Brat har kritisert Cantor for ikke å være konservativ nok, for å godta heving av maksgrensen for USAs statsgjeld og for å være ettergivende i innvandringspolitikken.

Samarbeidet mellom Republikanerne og Demokratene i Kongressen har vært svært vanskelig de siste årene, og Cantors tap kan gjøre samarbeidsklimaet enda dårligere, ifølge nyhetsbyrået Reuters. Årsaken er at andre republikanere kan bli redde for å lide samme skjebne hvis de ikke framstår som tilstrekkelig høyreorienterte.

- Et utrolig mirakel

Økonomiprofessor Dave Brat er ukjent for de fleste amerikanere, men får nå sjansen i valget i november. 49-åringen har blant annet gått til valg på en strengere linje enn Cantor i immigrasjonspolitikken.

– Jeg føler ydmykhet etter at Gud har gitt oss denne seieren. Det er et utrolig mirakel, sier Brat, som underviser i økonomi ved en høyskole i Virginia.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters er Brats valgseier også Tea Party-bevegelsens største triumf noensinne. Seieren var trolig etterlengtet på ytre høyre fløy i amerikansk politikk siden flere republikanske nominasjonsvalg tidligere i vår har endt med nederlag for Tea Party-kandidatene.

VG/NTB

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder