Islamsk Råd: - Sårende, og alvorlig

FEILSTEMPLET: Islamsk Råd, med generalsekretær Mehtab Afsar (i midten), ble søndag antatt å være terrorlistet av De forente arabiske emirater. Her deltar Afsar og andre muslimske ledere i demonstrasjonen mot Den islamske staten (IS) og Profetens Ummah. Foto:Håkon Mosvold Larsen,NTB Scanpix

Islamsk Råd feilutpekt som terrororganisasjon

Språktrøbbel førte til at Islamsk Råd kom på terrorliste med blant andre IS og al-Qaida.

 • Emil Mogård
 • Stella Bugge

Artikkelen er over fem år gammel

Søndag meldte flere norske medier, inkludert VG, at De forente arabiske emiratene hadde inkludert Islamsk Råd (IRN) på sin liste over terrororgarganisasjoner.

Den norske muslimske organisasjonen som lørdag ble ført opp på terrorlisten, står omtalt som «Al-Rabita al-Islamiyya fi al-Norwij», ifølge albayan.ae. Det er navnet på Det Islamske Forbundet (DIF), som også går under navnet Rabitamoskeen, skriver NTB.

- Det er ikke IRN som er omtalt i den arabiske versjonen. Det henger ikke greip at det er fornuftig å omtale hverken IRN eller Det Islamske Forbundet som terrorgrupper, men ut fra De forente arabiske emiraters perspektiv er det mer logisk, sier journalist og forfatter Lars Akerhaug, som også har skrevet boken «Norsk Jihad - muslimske ekstremister blant oss»

Han får støtte fra forstanderen i Det Islamske Forbundet.

- Her må det ha skjedd en oversettelsesfeil. På den arabiske listen jeg sitter på står de ingeting om Islamsk Råd, sier Basim Ghozlan til VG.

Her er orginalteksten, og den fullstendige listen over alle terrororganisasjonene. Her er den feiloversatte engelske versjonen fra samme nettsted, hvor Islamske Råd er nevnt.

- Mener alle norske muslimer er terrorister

- Dette sårer, og viser hvor lite Emiratene egentlig vet om oss. Dette er helt uakseptabelt, sier Senaid Kobilica, som var leder for IRN i en tiårsperiode.

Og legger til:

- Dette gjelder alle muslimer, så indirekte mener Emiratene at samtlige norske muslimer er terrorister. Det er alvorlig, sier Kobilica.

SJOKKERT: Tidligere leder i Islamsk Råd Senaid Kobilica mener feiloversettelsen viser hvor sårbare vi er, og at det er viktig å dobbeltsjekke all informasjon fra utenlandske medier. Her holder han apell utenfor stortninget under et fakkeltog mot ekstremisme. Foto:Audun Braastad,NTB Scanpix

IRN representerer 41 islamske medlemsorganisasjoner og trossamfunn i Norge, som inkluderer mer enn 60.000 muslimer. Det Islamske Forbundet er et aktivt trossamfunn med over 2000 medlemmer.

- Dette tar vi svært alvorlig, og jeg håper Utenriksdepartementet tar dette opp med Emiratene. Dette skaper forvirring, men det vil ikke påvirke oss nevneverdig. Det flytter likevel fokuset bort fra de virkelige terroristene der ute, sier forstander Ghozlan.

Ghozlan stiller seg utenforstående til Emiratenes terrorstempling, og tror eneste årsak kan være at DIF har deltatt i demonstrasjoner mot militærkuppet i Egypt.

Overrasket Islam-ekspert

Kari Vogt er en av Norges fremste eksperter på Islam, og er forundret over Emiratenes terrorliste.

- Hadde dette vært Profetens Ummah, så hadde det nok gitt mer mening. Ikke slik det står nå, sier Vogt, som understreker at hun avventer til den endelige bekreftelsen kommer.

- Uavhengig om det skulle være Islamsk Råd eller DIF, så synes jeg det er overraskende at en norsk organisasjon figurerer på denne listen, sier Vogt.

FORUNDRET: Kari Vogt synes det er merkverdig at norske organisasjoner blir terrorstemplet av Emiratene. Foto:Erlend Aas,NTB scanpix

Norsk ambassade avventer

Utenriksminister Børge Brende (H) er på vei tilbake til Norge fra Emiratene, der han de siste to dagene har deltatt på en høynivåkonferanse om blant annet Syria og Irak med 20 andre utenriksministre og FN-topper. Den norske ambassaden for tiden i møte med Utenriksdepartementet i Abu Dhabi.

- Vi holder på å undersøke saken via vår ambassade i Abu Dhabi, sier Rune Bjåstad, pressevakt i utenriksdepartementet, til VG.

Møtet skulle begynne for en time siden.

- Vi har sendt en note til Emiratene for å få vite hva bakgrunnen for dette er. Når ambassaden har hatt dette møtet vil de orientere oss umiddelbart, sier Bjåstad.

Utenriksdepartementet har ikke fått avklart om det er IRN eller Det islamske forbundet som er satt på terrorlisten.

Mer om

 1. Islam i Norge

Flere artikler

 1. Norge krever svar fra Emiratene etter terrorlisting

 2. Emiratene har satt Islamsk Råd Norge på terrorliste

 3. UD uforstående til at IRN er satt på terrorliste

 4. Kommentar: Emiratenes absurde terrorliste

 5. Den største moskeen bryter med Islamsk Råd etter nikab-saken

 6. Mariam leder flyangrep mot IS

Fra andre aviser

 1. Emiratene har satt Det islamske forbundet på terrorliste

  Aftenposten
 2. UD krever forklaring fra Emiratene

  Fædrelandsvennen
 3. UD: - Ingen grunn til at Islamsk Råd skal stå på terrorliste

  Bergens Tidende
 4. Det Islamske Forbundet terrorstemplet i Emiratene

  Fædrelandsvennen
 5. Norge krever svar fra Emiratene etter terrorlisting

  Fædrelandsvennen
 6. Norden krever svar fra Emiratene

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder