UTSKJELTE: De ungarske ministrene Eniko Gyori (til venstre) og Janos Martonyi er ikke populære i EU etter at de den ungarske nasjonalforsamlingen har vedtatt en medielov som blir kalt «autoritær». Foto: AP

Ungarske medier kan få bøter om de ikke dekker «viktige saker»

EU protesterer kraftig på en ungarsk medielov som trer i kraft ved nyttår.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Loven ble vedtatt i den høyredominerte nasjonalforsamlingen tirsdag. Den åpner for et nytt medieråd som kan ilegge aviser, kringkasting og elektroniske medier bøter i millionklassen.

Bøter kan gis om rådet mener mediene har opptrådt eller framstilt en sak eller person utilbørlig, men også om mediene unnlater å dekke saker som rådet mener er viktige.

Det sosialistiske opposisjonspartiet i Ungarn, MSZP, oppfordret onsdag landets president, Pal Smitt, til ikke å undertegne loven.

Samtidig som den ungarske loven trer i kraft overtar Ungarn formannskapet i EU.

Vil ha økonomiske sanksjoner

Etter sterke reaksjoner i tysk presse og blant tyske politikere, tok Tysklands utenriksminister Guido Westerwelle torsdag kontakt med sin ungarske kollega Janos Martonyi for å drøfte mulige endringer i loven.

Forbundskansler Angela Merkel har advart Ungarns regjering mot å bryte rettsstatlige prinsipper.

Fraksjonslederen for sosialdemokratene i EU-parlamentet, Martin Schulz, har tatt til orde for økonomiske sanksjoner mot Ungarn. Han mener også at Ungarn med denne loven ikke er verdig å overta EU-formannskapet.

- Autoritært

Luxembourgs utenriksminister Jean Asselborn har oppfordret EU-kommisjonen til å ta klart og entydig avstand fra loven.

- Under den høyrekonservative regjeringen til statsminister Viktor Orban får det ungarske demokratiet flere og flere trekk fra autoritært regjerte stater, skriver avisen Münchner Merkur på lederplass.

- En kjernestat i Europa er i ferd med å rive demokratiets grunnsteiner, og i EU har det lenge sett ut som om ingen bryr seg, skriver en annen München-avis, den liberale Süddeutsche Zeitung.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder