KRITISK: NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg sier russiske militærfly har krenket NATOs grenser og anklager russerne for å utgjøre en risiko mot sivil luftfart. Foto:Omar Sobhani,Reuters

Stoltenberg mener Russland er en risiko for sivil luftfartNATOs generalsekretær Jens Stoltenberg mener økt russisk militæraktivitet i lufta nær NATO-landenes grenser er en risiko for den sivile luftfarten.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Russlands president Vladimir Putin bekreftet nylig at russiske fly den siste tiden har økt antall strategiske flygninger nær NATO-landenes luftrom.

– Utfordringen med den økte russiske militære aktiviteten i luftrommet langs NATOs grenser er at selv om de normalt flyr i internasjonalt luftrom, så flyr de uten å kommunisere med sivil lufttrafikkontroll. De slår av sendere som forteller hvor flyene er, og de melder ikke fra om flytraseer. Dette er en risiko for sivil lufttrafikk, sier NATO-sjef Jens Stoltenberg til Dagbladet.

Han forteller at russiske militærfly flyr tett på NATOs grenser i Østersjøen, Norskehavet og Portugal.

– Det har også vært tilfeller av krenkelser, sier Stoltenberg til avisen.

Putin sa søndag i et intervju med den tyske kringkasteren ARD at særlig USA har skylden for at Russland har økt antallet strategiske flygninger. Han avviste imidlertid at han har gjort noe galt.

Storbritannias forsvarsminister er også kritisk til den russiske aktiviteten, og mener den truer sivil flytrafikk.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder