Mekie (28) døde av ebola: Her tar søsteren farvel

Denne kvinnen kollapset etter å ha tatt farvel med sin døde søster. Liberias hovedstad Monrovia er blant stedene som er hardest rammet av ebola-epidemien.

I visshet om at hun aldri vil få se søsteren sin igjen, kaster den ikke navngitte kvinnen jord over likposen som bæres bort. Søsteren, Mekie Nagbe (28), døde utenfor sitt hjem i Monrovia tidligere på morgenen fredag. Hun hadde gått ut for å prøve å komme seg til et behandlingssenter, ifølge familien.

28-åringen jobbet som selger på et marked. Hun etterlater seg minst to barn, ni måneder gamle Beauty Mandi og ni år gamle Arthuneh Qunoh.

De hjerteskjærende bildene som tydelig viser hvordan pasienter og deres nære og kjære rammes av blødningsfeberen, er tatt av fotografen John Moore.

Tradisjon å ta på døde

Gravferdsritualer er en viktig del av liberisk kultur, noe som gjør at avskjeden med dem som er døde av ebola blir spesielt traumatisk for familie og venner. Tradisjonelt blir døde i Liberia badet og kledd opp av de pårørende, som ofte også tar på og kysser kroppen.

DESPERASJON: Sophie Doe sitter her sammen med sine to barnebarn Beuty Mandi (9 måneder) og Arthneh Qunoh (9), mens hun ser på at datteren Mekie Nagbes døde kropp blir fraktet bort. De to barna mistet sin mor i ebola. Foto:John Moore,Getty images

Ebola er aller mest smittsomt i øyeblikket og dagene etter pasientene er døde, og håndtering av de omkomne må derfor gjøres med svært stor forsiktighet. En stor andel av dem som har fått påvist viruset, har blitt smittet gjennom håndtering av døde personer.

De døde kroppene desinfiseres, pakkes inn i likposer, før de kremeres.

I et forsøk på å begrense ytterligere smitte la liberiske myndigheter i august ned forbud mot å gravlegge hele kropper. De døde blir brent sammen med alle personlige eiendeler. Familien blir sittende igjen med ingenting, selv ikke asken. Kremering er ellers svært uvanlig i Vest-Afrika.

4000 døde

Myndighetene har også opprettet en egen ordning for håndtering av døde kropper, etter råd og i samarbeid med internasjonale hjelpeorganisasjoner.

Men ebola-testing er vanskelig og tidkrevende. Ifølge assisterende helseminister Tolbert Nyenswah er de eksisterende test-ressursene reservert for personer som er i live. Siden mesteparten av det som finnes av sykehus og leger allerede er overbelastet har det blitt svært vanskelig å bevise at en persons død skyldes noen annet en ebola.

Torsdag ble også Nama Fambules tatt hånd om av hjelpearbeidere som forbereder døde ebola-pasienter for kremering.

Familien hennes mente imidlertid at hennes død ikke skyldtes epidemien som ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) har tatt over 4000 menneskeliv så langt.

I SORG: Verney Johnsen (46) sørger i det hans døde kone Nama Fambule blir fraktet bort. Familie og venner mener hun ikke døde av ebola, og hevdet at hun hadde vært syk i mer enn et år. Foto:John Moore,Getty Images

Ifølge hennes mann Varney Jonson (46) skal Fambule ha vært syk i over et år av en ikke diagnostisert sykdom, og familien og naboer protestert da kroppen ble fraktet bort.

Massekremasjonene har ifølge Time ført til mistilliten mellom folket og myndighetene har blitt enda sterkere enn tidligere.

– I Vest-Afrika kremerer vi ikke kropper i det hele tatt. Når myndighetene tar kroppene fra oss, og ikke engang kan fortelle oss om de døde av ebola eller ikke, skaper det harme, sier Kenneth Martu, som jobber som bydelkoordinator i den delen av Monrovia som kalles Westpoint.

Sprer seg raskt

Overfor Time påpeker han at liberiere ikke er ukjent med massedød. To borgerkriger i nyere tid kostet nærmere en halv million mennesker livet.

– Selv ved massegraver kan folk legge ned blomster. De vet hvor de døde er. Men i dette tilfellet vet man ikke engang hvor asken er, sier Martu.

Liberia er, sammen med Sierra Leone og Guinea, området som er hardest rammet ebola-epidemien. Utbruddet av viruset er i en helt annen størrelsesorden enn tidligere registrerte utbrudd. Spredning til storbyer som Monrovia gjør at antallet nye smittetilfeller stadig øker.

Ifølge anslag fra WHO øker antallet smittede omtrent hver tredje uke.

Den amerikanske smittevernmyndigheten CDC har ifølge Time beregnet at innen januar vil 1,4 millioner mennesker i Vest-Afrika bli smittet av ebolaviruset, med mindre hastetiltak innføres.

Les også

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder