FOTO: På sitt faste radioprogram "Enlace Ciudadano" fortalte Ecuadors president Rafael Correa at han hadde snakket med USA visepresident Joe Biden om Edward Snowdens asylsøknad. FOTO: RODRIGO BUENDA/AFP PHOTO

President Correa ble ringt opp av Joe Biden i Snowden-saken

USAs visepresident Joe Biden har ringt til Ecuadors president Rafael Correa for å be ham ikke gi asyl til den spionsiktede varsleren Edward Snowden.

Artikkelen er over syv år gammel

Correa sier samtalen hadde vært høflig og hjertelig, og at han hadde lovet Biden at Ecuador ville respektere USAs mening når en eventuell asylsøknad vurderes. Men at det til sjuende og sist er opp til Ecuador som suveren nasjon å ta stilling.

Han understreket overfor Biden at en slik søknad ikke kan vurderes om ikke Snowden fysisk er i Ecuador eller en av landets ambassader når han søker om asyl.

I sitt ukentlige radioprogram lørdag priset Correa Bidens høflige framferd, i motsetning til dem han kalte bøller i Kongressen som har truet med å straffe Ecuador og frata landet handelsprivilegiene.

Snowden befinner seg trolig på flyplassen i Moskva der han etter alt å dømme kom for en uke siden. Uten gyldig pass kan han ikke forlate transittområdet på flyplassen, trolig heller ikke for å borde et fly til et annet sted.

- For å kunne behandle en asylsøknad, må Snowden være på ecuadoriansk territorium. For øyeblikket er løsningen på Snowdens destinasjon i russiske hender, sier Correa.

STRANDET: Edward Snowden er etter alt å dømme fremdeles i Moskva. FOTO: THE GUARDIAN/REUTERS

Pinlig

Snowden-affæren er blitt en pinlig sak for USA. Ikke bare får de ikke tak i ham, men hver dag kommer det nye avsløringer fra ham om hvor omfattende USA overvåking er.

Den siste skandalen i det tyske magasinet Der Spiegel lørdag dreier seg om amerikansk overvåking av EU-kontorer i Brussel, inkludert tilgang til EUs interne datanettverk.

Correa, som var en nær alliert av Venezuelas avdøde president Hugo Chávez, har i årevis vært i klammeri med USA om saker som narkotikasmugling og miljøødeleggelser som oljegiganten Chevron er ansvarlig for.

Correa, som studerte i USA og sier han levde sine lykkeligste dager der, understreket overfor Biden at Ecuador ikke søkte å komme i den situasjonen landet er med Snowden, og at Ecuador ikke er antiamerikansk.

BAKGRUNN: Her en mannen som avslørte overvåkningsskandalen i USA

Hykleri

Men han peker også på omfattende hykleri når USA ikke vil utlevere en rekke personer i amerikanske fengsler som Ecuador har etterlyst, mens USA krever at andre land utleverer dem som de etterlyser.

Correa sa at den ecuadorianske ambassaden i London hadde utstedt et dokument for fritt leide til Snowden da han reiste fra Hong Kong, etter oppfordring fra Julian Assange, som har fått asyl og sitter i ambassaden.

Men han gjorde det klart at ambassadøren ikke hadde vært autorisert til å utstede et slikt dokument, og at den som gjorde det kan bli straffet. Han sa ingenting om hvorvidt Ecuador har planer om å hente Snowden og kjøre ham til en ambassade.

Les også

 1. Snowdens far sier sønnen vil overgi seg

  (VG Nett) Lonnie Snowden sier at sønnen hans vil reise tilbake til USA mot visse betingelser.
 2. USA nekter å godta Putins utleverings-nei

  Det hvite hus mener Russland kan utlevere Edward Snowden dersom de vil, og ber om at en slik utlevering skjer…
 3. Snowden fremdeles på flyplassen

  (VG Nett) Heller ikke i dag kom varsler Edward Snowden seg på flyet fra Moskva til Havanna.
 4. Snowden søker politisk asyl i Ecuador

  (VG)Den amerikanske varsleren Edward Snowden har ifølge Ecuadors utenriksminister søkt om politisk asyl i landet.
 5. USA vet ikke hvor mye Snowden fikk med seg

  Amerikansk etterretning vet ikke hvor mye klassifisert materiale Edward Snowden fikk med seg da han gikk fra jobben og…

Mer om

 1. Edward Snowden-lekkasjene

Flere artikler

 1. Snowden søker tilflukt i Ecuador

 2. Guardian: - USA spionerte på alliertes ambassader

 3. Assange: USA klarer ikke å stoppe flere lekkasjer

 4. Ecuador: - Snowdens skjebne i russiske hender

 5. Snowden fremdeles på flyplassen

Fra andre aviser

 1. Joe Biden ber Ecuador ikke gi asyl til Snowden

  Aftenposten
 2. Joe Biden ber Ecuador ikke gi asyl til Snowden

  Bergens Tidende
 3. Ecuador: - Snowdens skjebne er i russiske hender

  Aftenposten
 4. Ecuador: Det var feil å hjelpe Snowden

  Aftenposten
 5. Verdensomspennende krangel rundt Snowden

  Aftenposten
 6. Ecuador: Russland har løsning for Snowden

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no