Terrorangrepet på satiremagasinet Charlie Hedbo. Bensinstation vid Villers-Cotterêts. Jakten på mördarna fortsatte under hela torsdagen i området norr/nordöst om Paris. FOTO: KRISTOFER SANDBERG/VG Foto:Kristofer Sandberg,VG

Terrormistenkte brødre: – Hvis noen spør, si vi er fra Al-Qaida Jemen

De antatte gjerningsmennene bak Charlie Hebdo-angrepet skal ha oppført seg svært profesjonelt da de var innom en bensinstasjon onsdag.  - Det var folk som gav inntrykk av å være midt i en operasjon, sier et vitne.

  • Lars Håkon Grønning
  • Monica Bring Estensen
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Jakten på de terrormistenkte brødrene Said og Cherif Kouachi har pågått for fullt etter Charlie Hebdo-angrepet onsdag. Samtidig som de stjal en grå Renault onsdag, skal de to brødrene ha sagt til en avisselger:

– Hvis noen spør, si vi er fra Al-Qaida Jemen, forteller avisselgeren til RTL.

Til franske L`Express forteller avviselgeren at de to oppførte seg svært profesjonelt.

– De kom det som så ut som paramilitære klær, med våpen i hendene. De var veldig rolige og profesjonelle, sier selgeren, som ønsker å være anonym.

– De løp aldri, hevet ikke stemmen og svettet ikke. Det var folk som ga inntrykk av å være midt i en operasjon. De var ikke stresset, men bestemte.

Skal ha fått vært i Jemen

Fredag formiddag kom det frem at ikke navngitte amerikanske tjenestemenn sier til New York Times og Reuters at 34 år gamle Said Kouachi var i Jemen i flere måneder hos al-Qaidas Jemen-fløy AQAP, skriver NTB.

Også CNN siterer en amerikansk tjenestemann på etterretningsinformasjon fra Frankrike om at Kouachi reiste til Jemen så sent som i 2011.

Der fikk han opplæring i bruk av håndvåpen, skyting og andre militære ferdigheter. Store politistyrker jakter på Kouachi og lillebroren Cherif (32) etter at tolv mennesker ble drept i terrorangrepet mot satiremagasinet Charlie Hebdo i Paris

Både amerikansk og fransk etterretning var oppmerksom på de to brødrene og hadde holdt dem under oppsikt i årevis. Begge lå i USAs database over personer som ikke får fly på amerikanske fly, ifølge en amerikansk etterretningskilde.

Kouachi var i Jemen på et tidspunkt da mange andre muslimske menn i Vesten ble inspirert av den amerikanskfødte al-Qaida-lederen Anwar al-Awlaki, som ble drept av en amerikansk drone i Jemen. En høytstående jemenittisk etterretningskilde bekrefter overfor Reuters at Kouachi møtte Awlaki under sitt besøk i Jemen i 2011

Cherif og Said Kouachi Foto:French Police,Afp

– Studerte religion

Franskmannen var blant utlendingene som reiste til Jemen for å studere religion, og han var der i flere måneder i 2011, bekrefter den jemenittiske kilden. Vedkommende kan imidlertid ikke bekrefte opplysningene om at Kouachi trente med AQAP, som er blant al-Qaidas mest aktive fløyer.

Det er også her nordmannen Anders Dale (36) er siktet for å være medlem. 35-åringen står på USAs terrorliste, etterlyst og siktet for å ha sluttet seg til AQAP etter å ha reist hyppig til Jemen inntil desember 2011.

Den yngste broren, Chérif, kom i fransk etterretnings søkelys allerede for ti år siden. Han ble dømt til tre års fengsel for å ha vært aktiv i et nettverk som skaffet rekrutter til al-Qaida, og ble selv arrestert da han ville reise til Irak i 2005.

NTB/VG

Foto:Grafikk: TOM BYERMOEN,

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder