Gjorde nesten rent bord i Skottland • 20-årig student slo Labour-profil

EN GLEDENS DAG: Nicola Sturgeon jubler for valgresultatene natt til fredag. Foto:Andy Buchanan,Afp

Det forventede sjokket: SNPs brakvalg

EDINBURGH (VG) Det var ventet at Det skotske nasjonalistpartiet skulle gjøre det bra i valget. Men utover natten kom skottesjokket: Seier i 56 av 59 skotske seter.

  • Atle Jørstad Wergeland

Artikkelen er over fem år gammel

Valgdagsmålingen som kom ved 23-tiden i går kveld viste det samme som meningsmålingene har gjort i mange uker:

SNP vil gjøre et fryktelig sterkt valg.

Fra seks seter i underhuset til 56, beskrives som utrolig av britiske eksperter. Tidligere SNP-leder Alex Salmond, som ledet partiet frem mot uavhengighetsavstemningen i fjor høst, er én av dem som nå vender snuten mot Westminster.

– Den skotske løven har brølt denne morgenen, over hele landet. Dette uttrykket for enighet, fra øst til vest, kan ikke bli ignorert uansett hvem som skal styre landet, sa Salmond i natt.

Resultatene i skjebnevalget kommer inn: Cameron ligger an til flertall og LibDems er utradert

Prosentmessig er ikke oppslutningen vanvittig. Ifølge Sky News ligger den på fem prosent, mens partier som Ukip ligger på 12,5 prosent. Valgsystemet gjør imidlertid at SNP blir representert på en helt annen måte i Westminster, fordi de har sine velgere konsentrert bare i Skottland. Ukip, på sin side, har foreløpig bare én parlamentskandidat valgt.

Overrasket

Professor Michael Trasher, som analyserer valget for Sky News, understreker at de visste at skottene ville gjøre det bra.

– Overraskelsen var hvor bra. Da vi så valgdagsmålingen kunne vi ikke tro økningen. Den anslo at de ville ta 58 av 59 seter, så det var bare litt over, sier Trasher.

Faktisk var valgdagsmålingen så bra at SNP-leder Nicola Sturgeon tvitret at hun ikke trodde tallet stemte.

I dag morges har hun også gått på Twitter for å takke folket som stemte på hennes parti.

Sturgeon har hele valgkampen blitt presset med spørsmål om hva den økte oppslutningen om SNP vil bety for en eventuell ny folkeavstemning om skotsk uavhengighet.

Bølge av nasjonalisme

Hun har ikke sagt noe om dette etter at valgresultatene har kommet inn, men har tidligere gitt uttrykk for at det må en radikal endring i situasjonen til før det skal bli aktuelt med en ny folkeavstemning. Hun har ikke utdypet hva hun legger i en radikal endring, men en talsperson fra partiet sier til Sky News at en EU-avstemning kan innebære en slik endring.

DAVID SLO GOLIAT: Mhairi Black takker Douglas Alexander for kampen. Foto:Lesley Martin,Afp

SNPs voldsomme fremgang innebærer mange tapte Labour-seter. Partileder Ed Miliband understreket det i sin tale i natt.

– I Skottland har vi sett en bølge av nasjonalisme som har overveldet partiet vårt. Jeg vil si til alle mine dedikerte og redelige kolleger i Skottland som har mistet sine seter at jeg beklager dypt at dette har skjedd, sa Miliband, skriver Miliband.

Student slo veteran

En av de største overraskelsene var at den 20 år gamle studenten Mhairi Black slo ut Labour-profilen Douglas Alexander i Paisley & Renfrewshire South. Ved sist valg hadde Alexander en majoritet på 16.000 stemmer.

Black blir med det den yngste som har sittet i underhuset på flere århundrer. Men aller først må hun gjøre seg ferdig med eksamen i løpet av mai.

SNP-talentet slo ut Alexander til tross for at hun dummet seg ut på Twitter og skrev at hun hater fotballaget Glasgow Celtic, vanligvis sett på som en sikker vei til å tape valgkampen, ifølge Guardian.

– Om du stemte på SNP eller ikke, og uansett hvordan du ser på Skottlands fremtid, vil jeg prøve å representere deg og alle i denne valgkretsen så godt jeg klarer. Dette valget handler om å la denne valgkretsen og hele Skottland bli hørt i Westminster mer enn noen gang før, sa hun etterpå.

Caroline Lucas, som representerer Greens, sier hun gjerne vil samarbeide med SNP mot det hun beskriver som De konservatives negative innsparingspolitikk.

– SNP har gjort det fantastisk bra. De har en fjellstø støtte i det skotske folket, sier Lucas til Sky News.

Mer om

  1. Storbritannia

Flere artikler

  1. Hun er det yngste parlamentsmedlemmet siden 1667

  2. Valgdagsmålingen: De konservative størst

  3. Slik er det britiske valgsystemet urettferdig

  4. Skotske John stemmer tre ganger i dag

  5. Cameron har stemt - nå skal hans framtid avgjøres

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder