Det lukkede regimet vekker oppsikt med ny propagandavideo

Her står New York i brann etter rakettangrep fra Nord-Korea

(VG Nett) Til tonene av Michael Jacksons «We are the world» illustrerer Nord-Korea et tenkt angrep mot den amerikanske storbyen.

 • Bjørn-Martin Nordby

Artikkelen er over syv år gammel

YouTube-videoen ble for få dager siden publisert av Uriminzokkiri, kommuniststatens offisielle nettside og propagandabyrå, og sprer seg nå i internasjonale medier.

VGTV: Slik ser Nord-Korea for seg et rakettangrep

Videoen starter med et stillbilde av en sovende nordkoreansk mann, mens en lett pianoversjon av det amerikanske popikonet Michael Jacksons «We are the world» fra 1985 spilles i bakgrunnen.

Lykkelig, gjenforent Korea

Videoen tar imidlertid raskt en mer dramatisk vending, når det som ser ut til å skulle forestille den sovende mannens drømmer, viser bilder av raketten som Nord-Korea lyktes med å skyte opp i desember.

Raketten reiser så rundt jordkloden, og passerer på ett punkt det som angivelig forestiller et lykkelig, gjenforent Korea.

Deretter dukker det opp et amerikansk flagg og en animert by som ser ut til å være New York, med sine karakteristiske skyskrapere.

«Reiret av ondskap står i flammer»

Flere av skyskraperne står i brann, mens flere raketter sendes inn over byen. Bildene kan minne om scenene som utspant seg under terrorangrepet mot World Trade Center i verdensmetropolen 11. september 2001.

Videoen av den brennende amerikanske storbyen skal ifølge Huffington Post være hentet fra dataspillet «Call Of Duty: Modern Warfare 3».

Artikkelen fortsetter under bildet

TIL VÆRS: En Unha-3-rakett tar av fra Sohae-anlegget i Tongchang-ri i Nord-Korea under en test i desember. Foto: AP Photo/KRT/NTB Scanpix

Gjennom hele den drøyt tre og et halvt minutt lange videoen kommer det opp koreanske skrifttegn på skjermen. Et par av setningene er oversatt til engelsk av nyhetsbyrået AFP.

«Et sted i USA svulmer svarte skyer av røyk opp. Det virker som reiret av ondskap står i flammer,» skal en av dem bety.

Varslet kjernefysisk test mot USA

Truslene fra det nordkoreanske regimet om nye rakettoppskytinger har tiltatt i styrke de siste ukene.

I slutten av januar opplyste myndighetene i Nord-Korea at de planla en kjernefysisk test som ville være «rettet mot USA».

- Vi skjuler ikke det faktum at satellittene og langdistanserakettene vi vil skyte opp, og den kjernefysiske høynivå-testen vi vil utføre, er rettet mot USA, het det i en uttalelse fra landets forsvarskommisjon.

FNs sikkerhetsråd skjerpet sanksjonene mot landet kun to dager før denne uttalelsen. Sikkerhetsrådets vedtak kom som en reaksjon på en rakettoppskyting Nord-Korea satte i gang før jul, og som var vellykket.

- Forferdelig farlig

I etterkant av Nord-Koreas trussel mot USA i slutten av januar, reagerte landets forsvarsminister Leon Panetta sterkt.

- Vi er svært bekymret over at Nord-Korea fortsetter med sin provoserende oppførsel, sa Panetta på en pressekonferanse i Pentagon.

Artikkelen fortsetter under bildet

HAR MINKET: Disse bildene skal ifølge et amerikansk forskningsinstitutt vise at en haug med byggematerialer har minket kraftig fra juletider og frem til slutten av januar, ved atomanlegget Punggye-ri, som ble brukt til kjernevåpentester i 2006 og 2009. Foto: AP

Samme dag sa leder Geir Helgesen ved Nordisk institutt for asiastudier i København til VG at reaksjonene fra Nord-Korea var som forventet.

- Vi har sett det mange ganger før. Det er en trist dødsdans hvor Nord-Korea utvikler sine fryktinngytende våpen. Verdenssamfunnet kritiserer, fordømmer og truer og strammer embargoen. Nord-Korea gjør akkurat det man har sett mange ganger før. De fortsetter opptrappingen, sa Helgesen.

Han omtalte videre situasjonen som «forferdelig farlig».

Historisk tale

Senest for to dager siden varslet Nord-Korea «et stort vendepunkt» i landets militære slagkraft. Uttalelsen tolkes som tegn på at en ny kjernefysisk prøvesprengning kan være i vente.

Landets øverste leder Kim Jong-un holdt en tale i det regjerende kommunistpartiets sentrale militærkommisjon som det offisielle nyhetsbyrået KCNA søndag betegnet som «historisk».

Nord-Korea gjennomførte sin første atomprøvesprengning i 2006 og en ny i 2009. Ferske satellittfotografier skal vise uvanlig hektisk virksomhet ved testfeltet i Punggye-ri nordøst i landet, som overvåkes tett av USA, Sør-Korea og Japan.

Mer om

 1. Nord-Korea

Flere artikler

 1. Her avsløres Nord-Koreas testanlegg for atomvåpen

 2. USA om nordkoreansk atomtest: Svært bekymret

 3. Nord-Korea planlegger atomprøvesprengning «rettet mot USA»

 4. Norsk ekspert: - Nord-Korea spiller fienderollen godt

 5. Nord-Korea: – Kan gjennomføre overraskelsesangrep mot USA

Fra andre aviser

 1. Nordkoreansk propagandavideo viser USA under angrep

  Aftenposten
 2. Nord-Korea planlegger atomprøvesprengning

  Aftenposten
 3. Krigsretorikk mellom USA og Nord-Korea, men neppe krigshandlinger

  Bergens Tidende
 4. Nord-Korea planlegger atomprøvesprengning

  Bergens Tidende
 5. Sterke reaksjoner etter testrakett fra Nord-Korea

  Bergens Tidende
 6. USA ber Kina og Russland reagere etter nordkoreansk rakettest

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no