FORSVANT: Bildet til venstre viser den levende gruvebyen Centralia i 1980. I 2000 var byen forvandlet til en spøkelsesby. Foto:REUTERS,

Byen som ble borte

Det som en gang var en yrende gruveby er nå fraflyttet og
forlatt. Centralia i Pennsylvania er nå blitt en av USAs mest kjente spøkelsesbyer.

  • Eirik Landsend Henriksen
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Bildene er tatt med 17 års mellomrom, og illustrerer byens forvandling fra en yrende gruveby på 1980-tallet, til en by bestående av forfalne veier og tomme hageflekker.

Årsaken til fraflyttingen strekker seg tilbake til en tid da kullindustrien ble drevet uten statlig tilsyn. Etter at befolkningen i Centralia i årevis hadde brukt en gammel gruvesjakt som en søppeldynge, tok avfallet fyr i 1962. Noe av avfallet falt ned i gruvene og forårsaket en underjordisk kullbrann som strakte seg over hundrevis av dekar.

Etter at giftige kullgasser begynte å stige inn i kjellerne hjemme hos innbyggerne, begynte den amerikanske regjeringen på midten av 80-tallet å tilby å kjøpe ut husene til de rundt 1000 innbyggerne i gruvebyen. Prosjektet kostet skattebetalerne nesten 300 millioner kroner. Å slukke brannen ville ifølge geologer ha kostet over ti ganger så mye.

Siden ble de fraflyttede husene jevnet med jorden, og bare en håndfull mennesker er gjenværende i byen i dag, skriver The Guardian.

50 år senere er fortsatt den ulmende undergrunnsbrannen aktiv, og spøkelsesbyen har nå blitt en turistattraksjon. Byen var også inspirasjonen bak skrekkfilmen Silent Hill, fra 2006, og videospillet med samme navn.

Kullbrann-fenomenet har oppstått flere steder i Pennsylvania i kjølvannet av den gamle og den gang uregulerte gruveindustrien, og undergrunnsbranner har skapt problemer flere steder de siste årene. I august ble det bevilget 1,4 millioner dollar, eller 9,1 millioner norske kroner, til slukking av en gruvebrann som ulmer faretruende nær flyplassen i Pittsburgh, skriver The Guardian.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder