TIL USA: Terrormistenkte Abu Hamza al-Masri er nå utlevert fra Storbritannia til USA, etter å ha sittet fengslet i åtte år uten å bli stilt for retten. FOTO: REUTERS/Ian Waldie/NTB scanpix

Terrormistenkte Abu Hamza blir holdt i varetekt i USA

En amerikansk dommer besluttet lørdag at den ytterliggående islamistiske predikanten Abu Hamza al-Masri skal sitte i varetekt til han blir stilt for retten neste uke.

Artikkelen er over syv år gammel

Selv nektet Hamza straffskyld for forholdene han er mistenkt for. Han må blant annet svare på anklager om å ha planlagt og drevet med opplæring av terrorister i USA.

Hamza ble satt på et fly til USA sent fredag kveld, ifølge britiske myndigheter. Det ble også Khaled al-Fawwaz, Adel Abdul Bary, Babar Ahmad og Syed Talha Ahsan. Alle de fem mennene er mistenkt eller dømt for forbrytelser knyttet til terrorisme.

Utlevert til USA

Utleveringen markerer slutten på en juridisk dragkamp som har pågått i over ti år i Storbritannia og andre europeiske land.

Abu Hamzas siste anke ble avvist av en britisk domstol fredag.

Tidligere i uken opprettholdt Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg en kjennelse om at alle de fem terrormistenkte kunne utleveres til USA.

Lørdag måtte han stille opp foran en dommer i New York. Hamza er mistenkt for 11 forhold i USA, alle knyttet til terrorisme.

Dommeren besluttet at han varetektsfengsles fram til tirsdag, da han vil bli stilt for retten og formelt kan siktes. Også de andre fire som ble overlevert til USA fredag ble varetektsfengslet.

- Spredte hat

- Jeg er glad for at domstolens beslutning betyr at disse mennene, som gjennom mange år har brukt alle muligheter til å forsinke utleveringsprosessen, endelig kunne sendes ut, sier Storbritannias innenriksminister Theresa May.

Egyptiskfødte Abu Hamza er dømt for å ha spredd hat og har sittet i fengsel i Storbritannia i åtte år.

Den ytterliggående predikanten kom i offentlighetens søkelys da han var imam ved Finsbury Park-moskeen nord i London på 1990-tallet. Han er kjent for sitt karakteristiske utseende, og bruker en protese med metallkrok på høyre arm.

Risikerer livstid

I USA risikerer 54-åringen å bli dømt til livstid i fengsel. Han og de andre terrormistenkte vil i første omgang bli plassert i et av USAs sikreste fengsler i byen Florence i delstaten Colorado.

Anklagene mot ham i USA omfatter en gisselaksjon i Jemen i 1998, oppfordring til voldelig jihad i Afghanistan i 2001 og forsøk på å opprette en treningsleir for militante muslimer i den amerikanske delstaten Oregon i 2000 og 2001.

Hamza kom for første gang til Storbritannia i 1979 og ble dømt til sju års fengsel i 2006.
Risikerer livstid

I USA risikerer 54-åringen å bli dømt til livstid i fengsel. Han og de andre terrormistenkte vil i første omgang bli plassert i et av USAs sikreste fengsler i byen Florence i delstaten Colorado.

Anklagene mot ham i USA omfatter en gisselaksjon i Jemen i 1998, oppfordring til voldelig jihad i Afghanistan i 2001 og forsøk på å opprette en treningsleir for militante muslimer i den amerikanske delstaten Oregon i 2000 og 2001. Hamza kom for første gang til Storbritannia i 1979 og ble dømt til sju års fengsel i 2006.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder