Slik er «Air Force Un» - Kim Jong-uns presidentfly

Nord-Koreas president flyr med stil. I et sovjetisk fly fra
1960-tallet.

Rune Thomas Ege
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Mens faren hadde flyskrekk – og stort sett tøffet avgårde i et spesialbygget pansret tog på sine utenlandsreiser – har hans etterfølger og sønn mer høytflyvende preferanser når han skal på tur.

Disse nye bildene fra det statlige nyhetsbyrået KCNA gir det første, unike innblikket i Kim Jong-uns private presidentfly.

Og timingen er trolig alt annet enn tilfeldig:

Det nyoppussede presidentflyet vises frem for offentligheten ikke lenge før verdens yngste diktator skal på en av sine første offisielle utenlandsturer – et offisielt statsbesøk til Moskva senere i år.

20 år etter at de siste IL-62-flyene rullet ut av fabrikken, er presidentflyet fullstendig utdatert. Men maskinen et av de svært få flyene i den nordkoreanske flåten som klarer turen fra Pyongyang til Moskva uten mellomlanding.

Nytt interiør

Med dypblå tepper og store gardiner er den nyoppussede kabinen et tilsynelatende imponerende syn:

Artikkelen fortsetter under bildet

SER PÅ TING - FRA LUFTEN: Her er Nord-Koreas president Kim Jong-Un bak skrivebordet om bord i sitt nyoppussede presidentfly. Foto:KCNA/KNS,AFP

**Et bilde viser den unge diktatoren ved det som ser ut til å være hans private arbeidsplass om bord på IL-62-flyet: En kremgul skinnstol med komplett med lampe som matcher det samme kremgule veggpanelene, plassert bak et skrivebord i mørkt tre.

Artikkelen fortsetter under bildet

HØYTFLYVENDE: Her er Nord-Koreas president Kim Jong-Un i samtaler med kommunistparti-toppen Hwang Pyong So (til høyre) i det nyoppussede presidentflyet. Foto: AFP PHOTO / KCNA via KNS Foto:Kns,Afp

**Et annet viser diktatoren i en samtale med Hwang Pyong So, en av toppene i kommunistregimet. De to sitter i hver sin dype, hvite skinnstol, med et stort krystallaskebeger på bordet mellom dem.

Bildene er tatt mens presidenten utfører en av sine favorittaktiviteter – ser på ting – nærmere bestemt et leilighetskompleks som er under bygging.

Verdens eldste presidentfly?

Det er ikke så mye som er kjent om Nord-Koreas presidentfly, en sovjetiskbygget Ilyushin IL-62. Noen kilder mener at det er fra sent på 1960-tallet, andre at det er fra 1970-tallet.

Uansett kan det trolig smykke seg med tittelen verdens eldste presidentfly.

Da flytypen fløy sine første turer i 1963, var det et av verdens største fly, og var en periode svært populært – blant annet som VIP-fly for statsledere i Sovjetunionen og Tsjekkoslovakia.

Frem til i fjor fløy flyet med fargene til Nord-Koreas statlige flyselskap Air Koryo.

Selv om regimet i praksis har kunnet disponere flyselskapets fly akkurat slik de vil, var det ikke før i fjor vår at ett av de aldrende flyene ble dekorert i statlige farger.

PS! Ifølge statlige medier i Nord-Korea er Kim Jong-un en habil pilot. Foreløpig har det ikke blitt publisert noen bilder av ham bak spakene på presidentflyet. Det har trolig sin enkle forklaring: Cockpiten er langt fra like imponerende syn som den nyoppussede VIP-kabinen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder