KREVER SVAR: Utenriksminister Espen Barth Eide vil vite om Høyre og Frp vil fortsette med ferdsprosesser i norsk regi, dersom de skal styre Norge fra høsten. Foto: TROND SOLBERG/VG
KREVER SVAR: Utenriksminister Espen Barth Eide vil vite om Høyre og Frp vil fortsette med ferdsprosesser i norsk regi, dersom de skal styre Norge fra høsten. Foto: TROND SOLBERG/VG

Frykter stopp i fredsmegling med ny regjering

Eide krever svar fra Høyre og Frp ** Hareide: Helt riktig å bidra til fred

UTENRIKS

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) tar avstand fra Frp-utsagnet om at han tråkket på de omkomne soldatene da han inviterte Taliban til Oslo.

Publisert: Oppdatert: 19.06.13 22:19

Nå krever han at Høyre og Frp avklarer om de støtter Jan Arild Ellingsen (Frp), som kom med denne uttalelsen onsdag morgen.

- Jeg reagerer sterkt på karakteristikken. Frp og Høyre må avklare om Norge og Utenriksdepartementet kan videreføre slike fredsprosesser dersom det blir regjeringsskifte til høsten, sier Eide til VG.

- Tråkker på

Onsdag morgen sa Jan Arild Ellingsen til VG at
«utenriksministeren tråkker på dem som er blitt drept eller skadet i Afghanistan når han inviterer Taliban-representanter til Oslo samtidig som norske soldater deltar i kamper mot den samme organisasjon.»

Espen Barth Eide tar avstand fra Ellingsens angrep:

- Det vi har gjort ved å ha kontakt med enkeltpersoner knyttet til Taliban, har vi gjort på partenes oppfordring og med deres velsignelse steg for steg. Vi har hele tiden vært i tett kontakt med både president Hamid Karzai i Afghanistan, og med den amerikanske utenriksministeren. Når man engasjerer seg i en væpnet konflikt, plikter man også å jobbe for politiske løsninger som kan avslutte krigen, sier Eide.

- Men Taliban er jo kjent som en terror-organisasjon?

- Det fritar oss ikke for ansvaret for å forsøke på alle vis å gjøre krigen så kort som mulig, derfor deltar vi så aktivt i freds- og forsoningsprosesser. Det gjorde også Høyres siste utenriksminister Jan Petersen, og hans statssekretær Vidar Helgesen er nå en av verdens mest anerkjente fredsforhandlere.

- Men nå er det all grunn til å spørre om en ny regjering vil fortsette dette arbeidet, sier Eide.

Frykter stopp

Han frykter stopp i alt fredsarbeid fra Utenriksdepartementets side, dersom det blir regjeringsskifte til høsten.

Det gjelder også kontakten med Taliban, etter onsdagens nyhet om at Taliban åpner kontor i Doha, og at både afghanerne og amerikanerne er på vei dit med fredsmeglere.

Norge har i all hemmelighet vært sentral i å åpne denne fredskanalen.

Frykten deles av SV-leder Audun Lysbakken. Han mener en borgerlig regjering vil bety et dramatisk linkeskifte i norsk utenrikspolitikk.

- Frp mener Norge ikke skal spille en rolle i internasjonalt fredsarbeid, de vil utfordre flyktningkonvensjonen og tar avstand fra advarslene fra klimaforskerne. Dersom de kommer i regjering får vi et Norge som fulstendig endrer rolle i verden, sier Lysbakken.

- Det er utenkelig at en blå regjering vil spille en slik rolle i Afghanistan som den rødgrønne regjeringen har gjort. SV har i mange år snakket om behovet for forhandlinger, men har blitt latterliggjort av Høyre, sier Lysbakken.

- Lettelse

Også forsvarssjefen, Harald Sunde, tar skarp avstand fra Jan Arild Ellingsens uttalelse:

- Det er absolutt ikke mitt syn. De norske soldatene som har stått i kampene i Afghanistan, har sett at bare en god dialog mellom alle partene i denne konfliten kan føre til en løsning. Vi er i Afghanistan for å undersøtte president Karzai. Jeg er overbevist om at soldatene føler en stor lettelse over at det nå kanskje kan starte en freds- og forsoningsprosess, sier Sunde til VG onsdag ettermiddag.

Forsvarssjefen roser UD og fredsteamet for at de har bidratt til å etablere kontakt mellom Taliban og Afghanistan:

- Jeg håper inderlig at dette var et bidrag til å finne en god og permanent løsning i Afghanistan, sier han.

Støtter initiativet

Også KrF-leder Knut Arild Hareide støtter fredsinitiativet til utenriksministeren.

- Vi er ikke enige i Frps karakteristikker. Vi mener tert imot at det er riktig av Norge å bidra til en fredsløsning ved å støtte op om USAs initiativ for å få partene til forhandlingsbordet, sier Hareide.

- Er det et paradoks at den norske utenriksministeren inviterer Taliban til Oslo samtidig som norske soldater er i kamper i Afghanistan?

- Det er viktig at en endelig fredsløsning ivaretar prinsipper om menneskerettigheter og kvinneres rettigheter, som var en viktig grunn til at Norge har engasjert seg i Afghanistan, men jeg tror at også de som har gjort en stor innsats i Afghanistan vil være enige i at det er viktig å finne en varig løsning på konflikten.

Stiller seg bak

Men Frp-leder Siv Jensen svarer at hun står hundre prosent bak Ellingsens uttalelser:

- Man skal være uhyre forsiktig med å involvere seg med terroristorganisasjoner, slik Eide har gjort her. Vi er ytterst skeptisk til denne kontakten, og vi har uttrykt samme skepsis til kontakten med Hamas. Dette er et syn vi vil være svært opptatt av i eventuelle regjeringsforhandlinger. Det skal ikke Espen Barth Eide få diktere. Vi kommer til å fortsette å si det vi mener, sier Jensen til VG.

- Gikk UD over streken da Taliban ble invitert til Norge?

- Ja, mye tyder på det. De må i alle fall tenke seg grundig om. I bestrebebelsene for å oppnå fred med slike kontakter, risikerer man at Taliban tar betydelig kontroll i Afghanistan igjen, nå når den internasjonale styrken svekker seg og er på vei ut. Det er veldig dårlig nytt for afghanske kvinner og barn, og for demokratiet.

- Vil UD få fortsette å delta i fredsprosesser om Frp kommer i regjering?

- Man må i alle fall være svært forsiktig i forhold til hva man involverer seg i. Det fremstår underlig at regjeringen nå er med på å legitimere en terroristorganisasjon som har begått så mye lidelse og undertrykkelse gjennom mange år. Jeg er skeptisk til den rødgrønne iveren etter å skulle delta i fredsprosesser i de fjerneste verdenshjørner. Det han få noen konsekvenser som det norske folk kanskje ikke setter pris på, sier Siv Jensen.

- Går ikke an

Høyres Ine Eriksen Søreide, leder i Stortingets utenriks- og forsvarskomite, svarer slik på Eides krav om en avklaring på borgerlig side.

- Utenriksministeren vet utmerket godt hva Høyre mener, og at vi har støttet han i denne saken, sier Søreide.

Hun viser til at Høyre tidligere har vært positive til norsk kontakt med både de tamilske tigrene og Farc-gerlijaen, som begge har vært stemplet som terrororganisasjoner.

- Hvordan vil norsk fredsarbeid foregå med Høyre og frp i regjering?

- Jeg skal ikke nå forskuttere forhandlinger, men jeg konstanterer at det er bred enighet om utenrikspolitikken i Stortinget, med unntak av ett parti.

Høyre-representanten peker på at også SV og Senterpartiet har blitt tvunget til å legge til side enkelte standpunkter i utenrikspolitikken.

Her kan du lese mer om