I RULLESTOL: Jane Hoffmann feiret sin siste jul med familien hjemme i Danmark. Foto: Scanpix Denmark

Jane (53) avsluttet livet

Familien: Nå har hun fått fred

13. desember fikk tobarnsmoren Jane Hoffmann vite nøyaktig når og hvor hun skulle dø. Torsdag skjedde det i Sveits.

Vidar Enerstvedt
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL


Den 53 år gamle danske kvinnen led av den uhelbredelige nervesykdommen amyotrofisk lateralsklerose (ALS) og i samråd med familien bestemte hun seg for å gjennomføre assistert selvmord ved klinikken Dignitas i Sveits.

Hoffmanns familie forteller til den danske avisen BT at deres mor og hustru nå har fått fred.

- Det var hennes største ønske. Hun sovnet stille inn klokken 21.15, opplyser familien til avisen.

Sykdommen hennes er brutal. ALS er en jevnt økende sykdom som ødelegger de motoriske nervecellene i ryggmarg, hjernestamme og motoriske del av hjernebarken, ifølge Norsk Helseinformatikk. Kroppen svinner rett og slett hen.

- Man skal elske livet for å gjøre det. Livet er herlig, men ikke hvis man bare skal sitte som en grønnsak, sa hun i et intervju med ukebladet Ude og Hjemme like før jul.

Les også: Legeforeningen: - Strider mot alt vi er opplært til

Ville ha debatt

Hun sto frem i media fordi hun ønsket at aktiv dødshjelp skal bli lov i Danmark. De har - i likhet med Norge - forbud mot dette. Tilstanden hennes ble vesentlig dårligere i løpet av 2013.

Har tatt avskjed

Jane Hoffmann har sagt hun ikke er redd for det som skulle skje. Hun mente det handlet om en verdig død. 53-åringen har også høstet mye støtte i Danmark.

BESTEMT: Jane Hoffmann forlot livet, 53 år gammel. Foto: Scanpix Denmark

- Jeg vet at jeg kan gjennomføre det. Jeg føler heller ikke at jeg mangler å si eller gjøre noe. Jeg har sagt det jeg ville til dem jeg elsker, og skrevet de brev jeg skal, sa hun til Ude og Hjemme.

Kvinnen var etter planen den tredje som skulle innta gift og dermed ta sitt eget liv på klinikken Dignitas torsdag, ifølge avisen BT. Mannen Kim skulle sitte ved hennes side, mens barna Rikke og Rune ventet på et hotell i nærheten.

Jane skrev under på dokumenter som fritar klinikken for ansvar. Hun kunne når som helst ha ombestemt seg.

Normalt inntreffer døden ved at man selv drikker giften, men Jane Hoffmanns helse var for svekket, så hun skulle få den via en sonde hun selv utløser, skriver BT.

Flere nordmenn

Også nordmenn benytter seg av muligheten til dødshjelp på klinikker i Sveits. Hvert år bestiller rundt fem nordmenn plass, opplyste Foreningen Retten for en verdig død til VG i høst.

Foreningen jobber for å få politikerne til å endre loven, slik at dødshjelp ikke lenger skal være straffbart i Norge.

Aktiv dødshjelp er forbudt i de aller fleste europeiske land.

Den norske legeforening er imot aktiv dødshjelp og assistert selvmord.

- Det strider mot alt vi er opplært til, for å si det enkelt. En død kan godt være verdig uten at man dermed går inn for at man må ha aktiv dødshjelp. Det synes jeg er veldig viktig å få frem. Selvfølgelig vil helsevesenet gjøre alt de kan for å lindre smerter og plager. Dette går både på å lindre smerter og i ytterste konsekvens lindrende sedering, som betyr å legge pasienten i dyp søvn, sier Svein Aarseth, leder i Rådet for legeetikk til VG.

I høst fortalte VG Helg historien om Kjeld (61) som valgte å avslutte livet i Sveits. Han hadde en journalist og en fotograf med seg siste del av livet. Les den sterke historien på VG+

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder