REAKSJONER: Henrettelsen av Rayhaneh Jabbari i Iran forrige helg vekket store reaksjoner over hele verden. Nå forsvarer Iran seg mot kritikken, og sier dødsstraff er en del av landets system. Foto:Aamir Qureshi,Afp

Iran forsvarer at kvinne ble hengt

Iran tilbakeviser vestlig kritikk etter at landet henrettet en kvinne som var dømt til døden for drap.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

26 år gamle Reyhaneh Jabbari ble henrettet forrige helg, etter å ha blitt funnet skyldig i å ha drept en mann. Selv hevdet hun at det var selvforsvar fordi han forsøkte å voldta henne.

Henrettelsen vakte internasjonale protester, og Amnesty International var blant dem som hevdet at etterforskningen var mangelfull og dommen urettferdig.

Iran tilbakeviser kritikken og hevder at henrettelsen fant sted i tråd med landets lover. Søknaden om benådning måtte avslås fordi de etterlatte etter drapsofferet ikke var villige til å tilgi, lyder begrunnelsen.

– Selv om vi beklager at to liv har gått tapt, har vi dødsstraff i vårt system, sier lederen for landets menneskerettighetsråd, Mohammad Javad Larijani.

I RETTEN: Rayhaneh Jabbari vitnet i desember 2008 og fortalte at drapet på den tidligere offiseren ble gjort i selvforsvar. Forrige helg ble hun henrettet. Foto: Golara Sajadian, Afp Foto:Golara Sajadian,Afp

Selvforsvar

Jabbari ble i 2009 dømt til døden for å ha drept Morteza Abdolali Sarbandi, en tidligere offiser i den militære etterretningstjenesten, i 2007. 26-åringen har tilstått drapet, men hevder det skjedde i selvforsvar, ifølge gruppen Iran Human Rights.

FN: Dobbelt overgrep

FNs høykommissær for menneskerettigher mener å vite gjennom troverdige kilder at Sarbandi ansatte interiørdesigneren Jabbari i juli 2007 for å innrede hans kontor.

I stedet for å ta henne med til kontoret, skal Sarbandi ha brakt henne til en bolig der han forgrep seg på henne fysisk og seksuelt. 26-åringen skal deretter ha knivstukket Sarbandi før hun flyktet og ringte etter en ambulanse, skriver FN på sine hjemmesider.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder