VIL ØKE PRESSET: USAs utenriksminister John Kerry er i Paris for nok et møte om Syria-krigen. Foto: Reuters / NTB scanpix

Elleve land møtes i Paris om Syria

USAs utenriksminister John Kerry kommer søndag til Paris for å delta på et møte om situasjonen i Syria i gruppen av land som kaller seg «Syrias venner».

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Søndagens møte holdes i det franske Utenriksdepartementet og omfatter ministre fra USA, Storbritannia, Frankrike, Tyskland, Italia, Tyrkia, Saudi-Arabia, De forente arabiske emirater, Qatar, Egypt og Jordan.

Møtet vil trolig øke presset på opposisjonen i Nasjonalkoalisjonen og dens leder Ahmed Jarba for å få opposisjonen til å støtte opp om de FN-ledede samtalene og delta på den såkalte Genève-2-konferansen som åpner 22. januar i Sveits.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon sendte tidlig i januar ut invitasjoner til 30 land. Men Iran er ikke blant de inviterte.

Irans president Hassan Rouhani sier at Genève-konferansen om Syria senere denne måneden vil mislykkes om Iran ikke er med.

USAs utenriksminister John Kerry har for første gang antydet at Iran kunne spille en indirekte rolle i forbindelse med forhandlingene for å få slutt på krigen i Syria.

Konferansen blir de første fredssamtalene siden krigen brøt ut i mars 2011 der det syriske regimet til president Bashar al-Assad setter seg ned for å snakke med opposisjonen om en slutt på krigen.

Men den sterkt splittede opposisjonen har utsatt avgjørelsen om den skal delta til 17. januar.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder