Rettssaken er i gang **Følg dramaet minutt for minutt på VG Direkte

SENTRAL: Rettsmedisiner Arne Stray-Pedersen fra Folkehelseinstituttet holder en blå mappe som inneholder den rettsmedisinske delen av obduksjonsrapporten. Foto: HELGE MIKALSEN/VG

Han kan redde Joshua French

KINSHASA/OSLO (VG) To rapporter og en norsk rettsmedisiner. Det kommer til å stå i fokus i Kongo-rettssaken.

Artikkelen er over seks år gammel

Når rettssaken mot Joshua French - som er tiltalt for drapet på bestekompis og medfange Tjostolv Moland - er det bare én ting som gjelder:

De små men svært viktige forskjellene mellom den rettsmedisinske rapporten laget sammen med norske Kripos, og den totalt motsatte konklusjonen deres kongolesiske kolleger har kommet frem til.

VG DIREKTE: FÅ SISTE OPPDATERINGER, SE DIREKTESENDING FRA RETTEN, CHAT MED VÅRE JOURNALISTER I KONGO OG OSLO

**VG får opplyst at Kripos-rapporten ikke etterlater noen tvil. Konklusjonen er at det ikke har skjedd noe straffbart, og at Tjostolv Moland tok sitt eget liv ved henging.

**Begge konkluderer med at Moland ble kvalt. Men den kongolesiske rapporten konkluderer med at det var et drap. De mener at French dopet ned og kvalte cellekompisen.

Og i den norsk-kongolesiske ordstriden om hva som skjedde i minuttene før Tjostolv Moland ble funnet død på cellen i fengselet i Kinshasa i august, kommer rettsmedisiner Arne Stray-Pedersen fra Folkehelseinstituttet til å spille en sentral rolle.

Hvis han får forklare seg.

- Vi tilbyr til retten et helt sentralt bevis, nemlig vitnemålet fra rettsmedisineren som har vært brukt av Kripos for å bistå under etterforskningen og obduksjonen. Hans forklaring er viktig, og jeg tror hans forklaring vil gjøre retten i stand til å forstå den norske rapporten, men også den kongolesiske rapporten, sier Frenchs norske advokat, Hans Marius Graasvold, til VG.

Egentlig skulle drapssaken mot French startet forrige uke. Men rettsaken ble utsatt på grunn av helsetilstanden til Joshua French. Etter en uke med hvile, skal nordmannen være i langt bedre form.

- Nå har han fått en uke på seg på å komme til hektene. Det har vært viktig for ham å få sove og være seg selv. Han har også fått tilsyn av to norske leger som i samarbeid med tre kongolesiske leger har hatt en fin kontakt og dialog med han. Nå etter denne tiden er vi innstilt på at saken kan fortsette

Den kongolesiske påtalemyndigheten har så stor tro på rapporten at den er det eneste beviset de legger frem i retten. De har heller ikke innkalt noen vitner.

Derfor blir det forskjellen mellom rapportene som blir sentralt i rettssaken.

Vil tilbakevise dop-påstander

En av dem er at Kripos-rapporten mener at Moland hadde en promille på 2,7 da han ble funnet død.

Den kongolesiske rapporten, som hevder at Moland ble dopet ned og drept, baserer seg på en liten dose av det beroligende stoffet benzodiazepiner, som skal ha blitt funnet i Molands urin.

Disse sporene skal være så små at de ikke kan bevise noe som helst, mener Kripos.

Også her kan den norske Kripos-etterforskeren bli sentral.

- Han vil også kunne forklare hva som er sammenhengen mellom de to rapportene, også ta ned litt av den oppfatningen om at det er et sterkt motsetningsforhold mellom dem, for det er ikke tilfelle, sier advokaten og legger til:

Dropper fangevitner

- Derfor er det viktig for oss at retten får et korrigert bilde av det. Får de det, har jeg et håp om at vi får et positivt resultat.

Graasvold vurderte etter det VG får opplyst å kalle inn fanger fra andre celler for å tilbakevise påstandene om at de skal ha kranglet i perioden før dødsfallet.

Den planen har han nå gått bort fra.

I RETTEN: Nesten to timer forsinket startet retssaken mot Joshua French i Ndolo-fengselet tirsdag. Foto: ENDRE ALSAKER-NØSTDAHL

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder