Slik var terrordøgnet i København

En helt vanlig lørdag i København snus plutselig på hodet. De neste timene blir den danske hovedstaden angrepet flere ganger.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Den dramatiske alarmen går klokken 15.33: Voldsomme skuddsalver ble avfyrt mot kulturhuset Krudttønden i København.
På innsiden: Den omstridte karikaturtegneren Lars Vilks. En mann så hatet at al-Qaida har utlovet en dusør på 100.000 dollar til den som tar livet av ham. Vilks var i København for å snakke på arrangementet «Kunst, Blasfemi og Ytringsfrihed» da han ble utsatt for et attentatforsøk.

Den svenske kunstneren søkte tilflukt i et kjølerom da skuddene falt. Det kan ha reddet livet hans.

To blir til en

Til stede på arrangementet var også den franske ambassadøren François Zimeray. Han meldte via Twitter at han var i sikkerhet: «Still alive in the room». Men da skuddene stilnet hadde en mann i 40-årene mistet livet. Tre politimenn – to av de fra det danske sikkerhetspolitiet PET – er såret.

Stephanie Halberg var på jobb på kafeen rett over gaten fra kulturhuset da hun vitne til det dramatiske angrepet.

– Vi hørte plutselig mange skudd, og vi trodde først det var fyrverkerier. Da vi så ut vinduet så vi to menn. Den ene hadde våpen. Så løper de bort. Den ene åpner døren og skyter inn i lokalet, sier Hallberg til VG.

Flere vitner fortalte at kulturhuset Krudttønden hadde blitt angrepet av to gjerningsmenn. Men klokken 20.06 går dansk politi ut med en pressemelding. De lette etter én gjerningsmann. Vedkommende blir beskrevet som atletisk bygget, mellom 25 og 30 år, med arabisk utseende.

Politiet frigjorde kort tid senere et bilde av en mann kledd i en sort boblejakke og en mørkerød lue. Ansiktet hans var delvis tildekket.

Et nytt angrep

Like etter klokken 01 går alarmen på nytt: Skudd er avfyrt ved synagogen i Krystalgade i København. Én person er skutt i hodet, og to politifolk er skutt i henholdsvis arm og bein i skytingen. Samtidig evakueres Nørreport stasjon.

Kort tid etter melder politiet at gjerningsmannen har flyktet til fots fra stedet. Han er iført svarte bukser og sko, samt en lysegrå jakke med flerfargede felt. De vet ikke enda om det er samme gjerningsmann som tidligere angrep Krudttønden.

Helikoptre sirkler i lufta og tungt bevæpnet politi patruljerer gatene. Sikkerhetsoppbudet skjerpes utover natten, og folk får beskjed om at det ikke er trygt å ferdes i sentrum av den danske hovedstaden.

– Pass på dere selv, skriver Rigspolitiet på Twitter.

Like etter klokken 04 kommer meldingen om at mannen som ble skutt i hodet ved synagogen, Dan Uzab, er død.

– Slik jeg har blitt informert så trekker gjerningsmannen en pistol og skyter vårt medlem på kloss hold når han står i adgangskontrollen til synagogen. Han sårer de to politibetjentene før han forsvinner, sa Dan Rosenberg Asmussen, som er formann i det jødiske samfunn i Danmark, til Ekstra Bladet.

København i sorg

En time senere, grytidlig søndag morgen, bekrefter dansk politi at den antatte gjerningsmannen er død. Vedkommende hadde åpnet ild mot politiet, og ble deretter skutt og drept. Danske Søren ble vekket av skuddsalvene.
– Jeg våknet av at det ble skutt utenfor. Da jeg kikket ut så jeg den drepte utenfor vinduet, sa han til Ekstra Bladet.
Politiet antar at det er samme gjerningsmann som står bak begge skyteepisodene, opplyser de under en pressekonferansen klokken 08.
Søndag er den danske hovedstaden preget av sorg. Asfalten utenfor Krudttønden dekkes av blomster, tente lys, kulepenner og blyanter. Folk samles for å snakke om det som har skjedd. Også utenforsynagogen legges det blomster, blant annet fra Danmarks statsminister.

– Vi gjør alt vi kan for å sikre den jødiske befolkningen i Danmark, sa Helle Thorning-Schmidt til den fremmøte pressen da hun besøkte en minnestund ved synagogen rundt klokken 12.

Like etterpå opplyser politiet at de har funnet terroristens våpen. Beslaget som bæres bort på disse bildene kan være våpenet.

Født i Danmark

København-politiet er på ekstra på vakt denne søndagen. I Nørrebrogade blir fire menn pågrepet etter at politiet ransaker nettkafeen Power Play. Danske medier melder at politiet også har ransaket flere andre adresser, blant annet en oppgang i Mjølnerparken, som ligger rett ved der gjerningsmannen ble pågrepet. Dessuten skal en adresse i Østerbro ha blitt gjennomgått. Politiet holder kortene tett til brystet.
Like etter klokken 18 går de imidlertid ut med mer informasjon om den drepte gjerningsmannen: Vedkommende er 22 år gammel, født i Danmark og kjent for politiet gjennom gjengmiljøet i byen. Ifølge Ekstra Bladet heter han Omar Abdel Hamid El-Hussein.
Den danske avisen skriver at 22-åringen har vært i politiets søkelys flere ganger, blant annet for knivstikking. I desember skal El-Hussein ha blitt dømt til to års fengsel for grov vold, men skal ha blitt løslatt tidlig som følge av en lang periode med varetektsfengsling.
Angivelig er det bare to uker siden han ble sluppet ut.

ANGIVELIG GJERNINGSMANN: Dansk politi har tidligere sluppet dette bildet av Omar Abdel Hamid El-Hussein (22) i forbindelse med en knivstikking i 2013. Ifølge Ekstra Bladet skal han være mannen bak terroren i København, men dette er foreløpig ikke bekreftet av politiet. Foto:Politiet i København,

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder