Ekspertene: Kan ikke utelukke terrorangrep

UD: Forventer nye uroligheter

FERIEFAVORITT: Strandlivet i Alanya er et yndet reisemål for norske turister som jakter på sommervarmen. Foto:Kyrre Lien,VG

Turoperatører: Sol og varme trumfer politisk uro

Reiseselskapene får mange spørsmål fra bekymrede nordmenn etter meldingene om at Tyrkia i helgen trappet opp angrepene mot IS.

 • Axel Støren Wedén

Artikkelen er over fire år gammel

20. juli smalt det i den tyrkiske grensebyen Suruc. 32 mennesker ble drept og så var krigen kommet til Tyrkia.

De siste dagene har konflikten eskalert. Fredag kveld bombet tyrkiske bombefly for første gang IS i Syria. Søndag kveld ba Tyrkia om et sjeldent hastemøte i NATO.

Tirsdag holder NATO hastemøte om Tyrkias sikkerhet etter at landet innledet militæraksjoner mot IS og PKK.

Bombe-advarsler

Politiet i Istanbul har gått ut med en advarsel om mulige bomber plassert på offentlig transport og offentlige bygg, opplyser Utenriksdepartementet.

På sine hjemmesider skriver UD at den norske ambassaden i Ankara ber nordmenn i området lytte til myndighetene og følge deres anvisninger, melder Tyrkiskpolitikk.no.

«I etterkant av terroranslag i Tyrkia den siste tiden, har det vært voldelige konfrontasjoner mellom politi og demonstranter i flere tyrkiske byer. Det kan forventes ytterligere demonstrasjoner og uroligheter i tiden framover», heter det i den siste oppdateringen i UDs reiseråd.

- Påvirker ikke salget

Her hjemme har ikke opptrappingen av konflikten gått upåaktet hen. Norske reiseoperatører forteller om bekymring blant ferieklare nordmenn.

Apollo har merket seg en del pågang etter terrorangrepet i Suruc og den påfølgende tyrkiske offensiven i nordlige Syria og Irak.

– Vi har fått en del henvendelser fra ganske bekymrede kunder. Uroen går mye på om det er trygt å dra til feriefavoritter som Alanya og Antalya, sier kommunikasjonsrådgiver Beatriz Rivera i Apollo.

Les Frithjof Jacobsen:Terrorkrigen nærmer seg NATO

Konkurrenten Star Tour kan også fortelle om noe pågang fra bekymrede kunder som spør om sikkerhetssituasjonen ved tyrkiske feriesteder.

Kommunikasjonsansvarlig Nora Aspengren kan likevel berolige sine kunder.

– Rapportene som vi har fått fra våre destinasjoner, tyder på at alt er normalt. Vi har heller ikke mottatt noen avbestillinger på turer, sier Aspengren.

Administrerende direktør i Ving, Christian Grønli, mener den siste utviklingen i konflikten ikke vil påvirke salget deres av turer til Tyrkia. Han forteller at Ving ikke har merket noe til avbestillinger.

– Det viser seg igjen. Nordmenn er mer opptatt av sol og varme enn politisk uro, sier Grønli.

Ikke økt politioppbud

Alle operatørene avventer Utenriksdepartementets reiseråd om Tyrkia. Kommunikasjonsrådgiver Rune Bjåstad i UD forteller at de følger situasjonen tett.

Les Per Olav Ødegård: Krigen kom til Tyrkia

SØRGER: En kvinne gråter over en kiste i begravelsesseremonien for ofrene til selvmordsbomben som drepte 32 mennesker i den sør-tyrkiske byen Suruc. Foto:Gokhan Salin,

– Vi gjør en kontinuerlig vurdering av sikkerhetssituasjonen ved feriesteder i Tyrkia der nordmenn ferdes, sier Bjåstad.

Han oppfordrer nordmenn som skal til Tyrkia om å orientere seg om den lokale situasjonen og å følge lokale myndigheter sine råd. Det oppfordres også til å holde seg unna store folkemengder og demonstrasjoner.

– Terrorangrep ikke utenkelig

Professor og islamisme-ekspert Knut Vikør ved Universitetet i Bergen er klar på at man ikke kan utelukke et terroranslag ved feriestedene i Tyrkia.

– Er det trygt for norske turister å dra til tyrkiske feriebyer?

– Det er fortsatt en langt større fare i de kurdiske områdene og det øvrige Tyrkia. Når det er sagt, så er det ikke utenkelig at det kan komme et terrorangrep ved feriestedene, selv om et eventuelt anslag ville vært mest sannsynlig i en av de større byene, sier Vikør.

Han mener det er vanskelig å konkludere noe om risikonivået.

– Det som fortsatt er litt uklart, er hva slags rekrutteringsgrunnlag IS har i Tyrkia, sier han videre.

Professoren legger likevel til at det er elementer som taler mot et angrep i Tyrkia likt det man så ved feriebyen Sousse i Tunisia, der 38 mennesker ble drept.

– Tyrkia har en mye større og bredere økonomi enn Tunisia, og er ikke like avhengig av turistindustrien. Sånn sett ville det ikke vært det aller mest strategiske målet, sier Vikør.

Vikør: Tyrkia kan svekke IS betraktelig

– Større sjanse for mindre, ukordinerte angrep

Kommandørkaptein Per Christian Gundersen ved Forsvarets høgskole deler Vikørs syn om at terrorfaren ved de tyrkiske feriebyene er lavere enn i Tunisia.

– Selv om man har radikale elementer i Tyrkia, har man ikke sett den samme utviklingen der som i noen av de nord-afrikanske landene, sier Gundersen.

Ekspert om Tyrkia-eksplosjon: Ikke overraskende at konflikten utvides

Han tror IS har liten lyst på en direkte konfrontasjon med en regional stormakt som Tyrkia. Ved et hypotetisk terrorangrep, ville sannsynligheten vært større for et anslag fra en mindre gruppe, eller enkeltpersoner, som sverger troskap til terrorgruppen.

– Jeg tviler på at angrepet i Suruc, eller et eventuelt angrep på en turistdestinasjon vil komme på befaling fra kalifatets sentral i Raqqa. Sannsynligheten er da større for mindre grupper som ser seg tjent med å gjøre det, sier Gundersen.

Han vil ikke spekulere i hvorvidt det er trygt, eller ikke, for norske turister å reise til feriedestinasjoner i Tyrkia, men ville vist aktsomhet selv.

– I alle disse landene, være seg Tunisia, Egypt eller Tyrkia bør man være forsiktig uansett. Dessverre er det sånn at et terroranslag i dag ikke trenger å involvere mer enn et håndvåpen og et par magasiner, sier han.

Utenriksdepartementet kommer med følgende oppfordring: vi oppfordrer også nordmenn som er i Tyrkia eller planlegger å reise dit, om å lese ambassadens sikkerhetsartikkel på landsider.no, samt registrere seg på www.reiseregistrering.no. På den måten kan man bli varslet i løpet av ferieoppholdet, dersom der er særskilt informasjon Utenriksdepartementet eller ambassaden ønsker å formidle til norske borgere i Tyrkia.

Les også

 1. Tyrkia ber om hastemøte med NATO

  – Det er et uttrykk for at Tyrkia oppfatter situasjonen som veldig alvorlig, sier NATO-generalsekretær Jens Stoltenberg…
 2. – IS tjener på tyrkisk krig mot PKK

  Tyrkiske myndigheter planlegger nye angrep både mot IS og mot PKK etter den dramatiske opptrappingen de siste dagene.
 3. Ekspert: Tyrkia kan svekke IS betraktelig

  Fredag gikk Tyrkia for første gang til angrep mot IS i Syria. Terrorgruppen vil rammes hardt hvis Tyrkia klarer å stenge…
 4. Tyrkiske fly angriper PKK-baser og IS-mål

  Tyrkiske fly gikk fredag kveld til nye angrep mot IS-mål i Syria. Samtidig utvidet de aksjonene til også å omfatte…
 5. Krigen kom til Tyrkia

  Terrorangrepet i Suruc tvinger Tyrkia til å intensivere kampen mot farlig spredning av ekstremisme over den syriske…
 6. Tyrkia anklager IS for å stå bak selvmordsangrep

  Tyrkia anklager ekstremistorganisasjonen IS for å stå bak selvmordsangrepet mot et ungdomssenter i den tyrkiske byen…

Mer om

 1. Tyrkia
 2. Den islamske staten (IS)

Flere artikler

 1. Krisemøtet: – Uaktuelt med ytterligere NATO-styrker i Tyrkia

 2. Pluss content

  Ekspert: Tyrkia kan svekke IS betraktelig

 3. Tyrkiske fly angrep IS-mål i Syria

 4. Turister unngår terrorrammede Tyrkia

 5. Tyrkiske fly angriper PKK-baser og IS-mål

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder