Privatpersoner strømmer til for å kjøre flyktninger til Sverige

RØDBY (VG) Togene som har fraktet over 200 flyktninger til Danmark står nå tomme. Onsdag kveld sitter sannsynligvis mange av flyktningene i privatbiler på vei til Sverige.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

VG var blant mediene som onsdag kveld fikk beskjed fra lokalt politi i Rødbyhavn om at de over 200 flyktningene fikk lov til å dra til Sverige hvis de ønsket det. Hele onsdag har flyktningene nektet å forlate togene de ankom Danmark i, og har gitt tydelig uttrykk for at de ønsker seg til Sverige.

Politi fortalte VGs reporter på stedet at de som ville søke asyl i Danmark skulle bli værende, mens de som ville til Sverige ville bli hentet med tog klokken 22.45 onsdag kveld. Toget skulle frakte dem til København, og derfra måtte de selv komme seg til Sverige, sa politiet til VG.

Denne informasjonen skulle vise seg ikke å stemme. Både den danske integrasjonsministeren og rikspolitisjefen avviste nemlig at det var snakk om en slik avtale.

– Det er kontakt på tvers av landegrensene, fordi det er en vanskelig situasjon. Men jeg har ikke inngått noen avtale, sa integrasjonsminister Inger Støjberg til Danmarks Radio.

– Det som er viktig her og nå er at de kommer ut av togene så hurtig som mulig, og så blir de bragt et sted der de får ly og et sted å sove, sa rikspolitisjef Jens Henrik Højbjerg til Ekstra Bladet.

Kjørt vekk i privatbiler

Dermed oppsto det fullt kaos ved perrongen i Rødbyhavn.

Flere og flere flyktningstøttespillere har strømmet til området, og i løpet av kvelden har mange flyktninger takket ja til tilbud om å bli kjørt i privatbiler, melder VGs reporter på stedet.

Ved 23-tiden er de to togene tømt. Politiet har trukket seg tilbake, og lar flyktningene gjøre som de vil. Danskene som hjelper til sier at de kjører flyktningene direkte til Sverige i natt, og stadig flere privatpersoner kommer til for å kjøre.

Fikk lov til å dra hvor de ville

I en pressemelding som Sydsjælland og Lolland-Falsters Politi har sendt ut onsdag kveld står det at politiet har gjennomført samtaler med de 240 personene som i løpet av dagen ikke har villet forlate de to togene som har stått stille ved Rødby stasjon.

«Av ordensmessige og humanitære hensyn har de blitt tilbudt et sted å overnatte, samt mat og drikke. Ingen har imidlertid ønsket å ta imot tilbudet.» heter det i pressemeldingen.

Visepolitiinspektør Søren Ravn-Nielsen sier at rikspolitiet i Danmark har besluttet at flyktningene skulle få lov til å forlate togene, og dra hvor de ville.

– Hvorfor ble det besluttet i kveld, etter at flyktningene har vært holdt inne i togene i hele dag?

– Det kan ikke jeg svare på, det må dere kontakte rikspolitibestyrelsen for å få svar på, sier Ravn-Nielsen.

– En må hjelpe hvis en kan

En av dem som gjorde plass i sin bil ondag kveld er danske Maria Jonassen. Hun er til stede i Rødby, og tilbyr skyss til de som ønsker det.

– Vi kjører dem dit de ønsker å bli kjørt, sier Jonassen.

GJORDE PLASS I BILEN: Maria Jonassen var en av privatpersonene som onsdag kveld stilte opp i Rødby, klar for å kjøre flyktninger dit de måtte ønske. Foto: Frode Hansen , VG

Hun tror det er mange flyktninger som har sagt ja til å bli kjørt av privatpersoner. Når VG møter henne leter hun etter noen som kan være med hos henne. Hun har to ledige seter i bilen.

– Hvorfor gjør du dette?

– Det er ingen diskusjon om en skal gjøre det eller ikke. En må hjelpe hvis en kan. Det er ikke mange generasjoner siden min bestemor måtte flykte til Sverige fordi hun var jøde, så jeg vet hva det vil si å være en flyktning.

Lang dag

Sent onsdag kveld var VG inne i toget som angivelig skulle frakte frakte flyktningene til København. VG snakket med flere flyktninger, som alle sa at de var glade for at de nå skulle få lov til å dra til København, og at de kunne få lov til å reise videre til Sverige.

Inne på toget var det en ganske innestengt, klam og svett lukt. Det var masse rot og tomgods i form av tomflasker, og en kaotisk stemning.

VG møtte flyktninger både fra Syria, Irak og Afghanistan. Menneskene VG snakket med sa at de har fått mat og drikke gjennom dagen, men at det har vært en lang dag, og at det har vært slitsomt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder