DE SOM ER IGJEN: To skadede sivilie venter på behandling etter bombeangrepet fra President Bashar al-Assads fly i Douma den 16. August. Foto: Anadolu Agency , Getty Images

Syriske innbyggere forteller: På innsiden av en beleiret, utbombet by

I skyggen av IS fortsetter den syriske hærens massedrap på
sivile uten stopp. Her forteller to unge syrere historien om ett av de mange tusen angrepene du kanskje ikke har hørt om.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Hvis jeg drar nå, gir jeg opp alt jeg tror på og alt jeg har kjempet for.

21-åringen Firas Abdullah snakker til VG på telefon fra den beleirede byen Douma øst for Damaskus.

Millioner av mennesker har forlatt Syria, nabolandene er overfylte, og Europa er i kriseberedskap. Hittil er 230.000 mennesker døde i borgerkrigen, og Assad-regimets bombeangrep fortsetter uten stopp.

I byen som Firas nekter å forlate, er situasjonen for øyeblikket denne: På ti dager i slutten av august har 247 mennesker blitt drept i flyangrep, blant dem var 50 barn. Over 1000 mennesker ble skadet i angrepene.

Les også: Disse kommunene sier nei til flere flyktninger

Massakren på markedet

I et forsøk på å forstå hva som skjer på bakken i Syria, hver eneste dag, har VG sett nærmere på ett av de mange tusen angrepene: Dagen da 112 mennesker ble drept i Douma, den 16. august.

Firas beskriver det som en vanlig dag, Assads bombefly var i luften fra morgenen av. Han satt på kontoret sitt og drakk en kopp kaffe. Klokken var halv to på formiddagen, da det smalt første gang.

Fire missiler traff et grønnsaksmarked med kort mellomrom. 21-åringen var 400 meter unna. Han løp mot eksplosjonene.

– Rundt meg lå knuste grønnsaker, blandet med blod og døde mennesker. Alt var rasert.

Firas tok opp filmkameraet sitt for å dokumentere det som hadde skjedd. Han har forsøkt å dokumentere angrepene mot byen sin så godt han kan gjennom krigen, men er usikker på om noen i Europa har sett opptakene hans.

Hva 21-åringen fra Douma filmet den 16. august var mennesker som løper over markedsplassen, og mennesker som forsøker å hjelpe skadede. På sykehuset filmet han barn dynket i blod.

Til VG spør han: – Når vil dette ende? Og hvem skal hjelpe oss?

Se Firas' videorapport fra angrepene her:

HRW: Grusomheter drukner i grusomheter

Massakren på markedet i Douma blir beskrevet av et rekke organisasjoner som en av de verste enkeltangrepene så langt i den fire år lange krigen.

Douma ligger i den svært omstridte regionen Østlige Gouta, rett øst for hovedstaden Damaskus. Her skjedde også gassangrepet som kan ha drept opp mot1700 mennesker i 2013. President Bashar al-Assad er anklaget for å stå bak.

Peter Bouckaert, krisedirektør i menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch, skriver dette om angrepet i Douma i midten av august:

– Angrepet på markedet i Douma ser ut til bare å bli nok en grusom hendelse i en konflikt som drukner i så mange grusomme hendelser, at selv de som følger konflikten tett har problemer med å huske alt som har skjedd. I mellomtiden fortsetter sivilbefolkningen i Syria å lide og dø, rippet for håp i en konflikt som blir mer brutal for hver dag som går, skriver han.

Firas sier at angrepene i nabolaget hans ikke lenger er overraskende.

– Dette er endel av hverdagen, og hver gang merker jeg at jeg blir ufattelig sint. Det som skjer med oss er så urettferdig. Bombene prøvde ikke å treffe en bygning, ikke krigere, men de sikter på sivile på et marked.

En skadet mann ligger på gulvet i et midlertidig sykehus i Douma, etter et nytt bombeangrep den 24. august. Foto:Abd Doumany, Afp

Beleiring hindrer mat og medisin

Situasjonen i Douma er ikke bare kritisk på grunn av den umiddelbare faren for å bli bombet og drept. På grunn av den to år lange beleiringen, dør sivile også som følge av sult og mangel på medisiner. Det syriske regimet og andre væpnede grupper hindrer tilgangen på nødvendige varer. Sykehusene er dessuten overfylte, og de sivile må bidra i redningsarbeidet.

En annen ung mann i 20-årene VG snakker med over internett, men som ikke ønsker å stå fram med navn, sier at folk i hjembyen hans sulter. Han forteller at prisen på matvarer har steget så mye at mange ikke har råd til dem.

– Det er umulig å leve et normalt liv, sier han.

– Hvorfor har du ikke forlatt Douma og Syria?

– Noen må være igjen her å kjempe for friheten. Jeg har tatt et valg. Jeg vil bli her til vi er kvitt diktatoren.

Den London-baserte gruppen Syrian Observatory for Human Rights, som holder oversikt over dødstall i krigen, sier at ti raketter traff Douma i angrepet den 16. august. Gruppen sier også at Bashar al-Assads styrker slapp flere bomber mot hjelpearbeiderne som ankom for å hjelpe de skadede.

– Dette er en offisiell massakre som er gjort med fullt overlegg, sier gruppens leder Rami Abdurrahman i en uttalelse.

IDENTIFISERING: Venner og familie forsøker å identifisere de døde etter markedsmassakren. 230.000 er døde så langt i krigen. Foto: Bassam Khabieh , Reuters

Velger å bli

For innbyggerne i Douma er IS noe de foreløpig ikke trenger å frykte eller å forholde seg til. Jihadistene er for tiden et stykke unna og kontrollerer heller ikke noen av områdene i nærheten.

– De er ikke her, og vi vil heller ikke ha noe med dem å gjøre. Nå er det foreløpig Assad-regimet som er fienden, sier Firas Abdullah.

Selv om han forstår de som ikke lenger holder ut sulten og massedrapene, sier han at han aldri skal forlate Syria:

– Dette er vårt land. Vi må stoppe de som dreper oss. Vi må stoppe de som ødelegger våre drømmer.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder