Libanon tar enorme løft for global utdanning

Erna Solberg: Vi gir oss ikke får alle barn får skoletilbud

Oslo 20150707. ÅPNER SKOLENE: Libanons utdanningsminister Elias Bou Saab lover at hans lærere skal jobbe doble skift for å sikre flyktningebarn fra Syria utdanning. Her sammen med utenriksminister Børge Brende tirsdag ettermiddag. Foto:Vegard Wivestad Grøtt,NTB scanpix

Jobber doble skift for å skaffe skolegang til 500.000 barn på flukt

Utdanningsministeren i Libanon åpner for doble skift i landets skoler for at en halv million syriske barn på flukt skal få tilbud om grunnleggende utdanning.

  • Alf Bjarne Johnsen

Artikkelen er over fem år gammel

Her er et konkret løfte fra den globale utdanningskonferansen i Oslo, som ble avsluttet tirsdag ettermiddag:

– Når skolene åpner til høsten, vil vi være i stand til å ta imot 200 000 skolebarn, i tillegg til våre egne 400.000 elever. Får vi finansiering utenfra, kan vi ta imot enda flere, sier Elias Bou Saab.

Han er utdanningsminister i Libanon, hvor 1,2 millioner flyktninger fra Syria har søkt tilflukt mens krigen raser i hjemlandet.

500.000 av dem er barn med behov for skolegang, og nå vil utdanningsministeren presse inn enda flere i skolene, ved å undervise libanesiske barn på formiddagen og syriske barn på ettermiddagen.

– Det er enormt mange i forhold til vårt lands størrelse, sier Saab.

Kommentar: Malala i motvind

– Tenk deg om det brått skulle komme tre millioner libanesere til Norge med behov for hus og mat, og i tillegg trenge skolegang. Vi må håndtere det, selv om vi ikke har skoler til alle, eller for den saks skyld stoler til alle eller tavler nok. Men vi åpnet skolene, og vi vil åpne skolene ytterligere dersom vi får hjelp til å finansiere det, legger han til.

Flere utenfor skolene

Krig og konflikter, og barn på flukt, har økt antallet barn i verden som står uten utdanning, fra 57 til 59 millioner. Utdanning til alle var et av FNs tusenårsmål. Det er ikke nådd.

Men det er lyspunkter:

– Det er all grunn til å takke Norge og Erna Solberg for at den globale bevegelsen som jobber for utdanning for alle barn, er blitt så sterk, sier Gordon Brown, Storbritannias tidligere statsminister.

Nå skal Brown lede en global kommisjon, på oppdrag fra blant andre den norske statsministeren, som blant annet skal finne finansiering til et globalt utdanningsløft slik at verden når tusenårsmålet innen 2030.

– Vi trenger 25 milliarder dollar, sier Brown. Det tilsvarer 205 milliarder kroner.

Eller, som fredsprisvinneren Malala sa tidligere tirsdag: En ukes globale militære utgifter.

Erna satset på utdanning for jenter

Høsten 2013 gikk Erna Solberg, som fersk statsminister, ut i VG og lovet en milliard kroner og sterk politisk satsing på utdanning for jenter. Hun fortalte hvordan overfallet på Malala i 2012, da den unge skolejenta mirakuløst overlevde et Taliban-angrep mot hennes jenteskole i Pakistan, hadde inspirert henne til å prioritere jenters utdanning.

UTDANNING HAR HØYESTE PRIORITET: Statsminister Erna Solberg møtte Pakistans statsminister Nawaz Sharif på Plaza hotel i Oslo torsdag. Foto:Audun Braastad,NTB scanpix

– Regjeringen kan ikke ta æren for det globale utdanningsløftet alene. Det handler jo også mye om den oppmerksomheten som Malala har fått, Men vi kan ikke gi oss før ytterligere 59 millioner barn har tilbud om grunnleggende skolegang, sier Solberg til VG etter konferansen.

– Men det er liten tvil om at utdanning kanskje ikke var det tusenårsmålet som fikk mest oppmerksomhet. Det har nok Gordon Brown følt på som FNs spesialutsending på utdanning. Så vi har nok bidratt til større oppmerksomhet rundt utdanning, og spesielt jenter og utdanning. Vi vet jo at jenter som går på skolen, minsker sjansen for at de blir offer for barneekteskap, menneskehandel, barnearbeid og prostitusjon, jo lengre vi klarer å holde dem i skolen, sier hun.

En annen type dropout

Erna Solberg er fornøyd med at andelen jenter som starter på skolen har nådd opp mot 50 prosent, men det er et enormt problem å holde dem der.

– Det er en helt annen type dropout enn vi diskuterer her hjemme. Mange tas ut av skolen etter to-tre år, når de fyller 10–11 år og får menstruasjon, forsvinner mange. Da skal de enten giftes bort eller de skal settes i arbeid, sier Erna Solberg til VG.

Handler om tradisjon

FOR JENTENE: Graca Machel under den avsluttende pressekonferansen på utdanningskonferansen "Oslo summit on education for development" tirsdag. Foto:Vegard Wivestad Grøtt,NTB scanpix

Graca Machel, enken etter Nelson Mandela, har også vært i Oslo de siste dagene. Hun krever at jentene må få en helt annen respekt i familiene, og at det starter der:

– Det handler ikke så mye om kultur, men om tradisjon. Når jentene er giftet bort, kommer de aldri tilbake. Vi må jobbe for å endre familiemønsteret i store deler av verden, sier Machel.

Kritiserte Pakistan

Pakistan er blant landene som har fått mye kritikk for å ikke satse nok på utdanning.

Mandag skrev advokat Pavan Maira Awais et VG-innlegg hvor hun beskyldte Pakistans statsminister Nawaz Sharif for å bryte landets grunnlov og ikke sørge for skolegang for alle barn i landet.

Høyeste prioritet

Men statsminister Sharif avviser overfor VG at Pakistan ikke satser på utdanning, og at jentene – som Malala – ikke får tilgang til trygge skoler:

– Til tross for de vanskelighetene vi sliter med i Pakistan, har utdanning aller høyeste prioritet. Provinsene bruker en firedel av sine budsjetter på utdanning, og regjeringen har doblet innsatsen. Til tross for problemene i Pakistan har vi klart å bygge ut skoleverket, og ser at frafallet minker. Krigen mot terror har gjort at mange måtte flykte. Når de nå vender hjem, skal vi ikke sky noen midler for å gjenoppbygge utdanningssektoren, svarte statsminister Sharif.

Mer om

  1. Syria
  2. Solberg-regjeringen
  3. Skole og utdanning

Flere artikler

  1. Erna lanserer FN-kommisjon som skal skaffe utdanning til alle

  2. VG mener: Utdanning for alle

  3. Svikter sine barn

  4. Malala i motvind

  5. VG mener: Finnes ingen bedre kampsak for Erna

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder