PÅ FLUKT: Ukrainas tidligere president Viktor Janukovitsj anklages for å ha stjålet flere milliarder dollar fra landets statskasse Foto: AFP/ NTB Scanpix

Hevder Janukovitsj har stjålet 230 milliarder kroner

Ukrainas nye statsminister Arsenij Jatsenjuk anklager ekspresident Janukovitsj og hans regjering for å ha tømt statskassen og stjålet milliarder av dollar.

Artikkelen er over seks år gammel

I en tale til nasjonalforsamlingen torsdag sa Jatsenjuk også at et beløp på tilsvarende 37 milliarder dollar, nærmere 224 milliarder norske kroner, som Ukraina hadde fått i kreditt, var borte. Til sammen 70 milliarder dollar, rundt 424 milliarder norske kroner, skal ha forsvunnet ut fra den ukrainske statskassen og var overført til kontoer i utlandet.

- Statskassen har blitt ranet og er tom, sa den nye statsministeren, som torsdag ble formelt godkjent som leder for den nye overgangsregjeringen.

- Situasjonen er så alvorlig at vi ikke har noe alternativ enn å ta svært upopulære grep, sa han videre.

Spenningen mellom Ukraina og Russland øker etter at soldater stormet regjeringskontorene og heiste det russiske flagget over en parlamentsbygning på Krim-halvøya.

Det er ikke bekreftet hvor den tidligere presidenten befinner seg etter at han flyktet fra Ukraina, men nifølge nyhetsbyrået RBC skal han ha gått i skjul i Moskva.

Ukrainas nye regjering ble klar torsdag. Arsenij Jatsenjuk ble utnevnt som statsminister. Regjeringen består først og fremst av de tre tidligere opposisjonspartiene Fedrelandet, med Julia Timosjenko som lederskikkelse, Slag, anført av den tidligere verdensmesteren i tungvektsboksing Vitalij Klitsjko, og Frihet, under ledelse av den sterkt høyreorienterte Oleh Tjahnybok.

Mer om

 1. Ukraina

Flere artikler

 1. Utlyser nyvalg i Ukraina i oktober

 2. Putin ber om handelsavtaler med Ukraina

 3. Ber om økonomisk støtte

 4. Protestleder ny statsminister i Ukraina

 5. Regjeringen i Ukraina overlevde mistillitsforslag

Fra andre aviser

 1. Hevder Janukovitsj har stjålet 70 milliarder dollar

  Bergens Tidende
 2. Hevder Janukovitsj har stjålet 70 milliarder dollar

  Fædrelandsvennen
 3. Ukraina trenger friske milliarder

  Aftenposten
 4. Konkurstruet Ukraina ber om krisehjelp

  Bergens Tidende
 5. Jatsenjuk foreslått som ny statsminister i Ukraina

  Aftenposten
 6. Ukrainas statsminister går av

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder