ØYELOKK-FLÅTT: Etter en tur i skogen ble Philip Goude angrepet av flått bak ørene, i nakken, i hodebunnen og på øyelokkene(!). Nå vil ikke den svenske gutten engang snakke om flått. Foto: Kai Rehn/Aftonbladet

Philip (5) fikk over hundre flåttbitt

(VG Nett) Mamma Zandora trodde det var lus da Philip (5) klødde febrilsk i hodet og nakken. Sjokket var derfor stort da det viste seg at gutten var invadert av flått.

Bjørn-Martin Nordby
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Det var dagen etter en skogstur med førskoleklassen utenfor Jönköping i Sverige at Philip Goude gradvis begynte å klø, skriver Aftonbladet.

Mamma Zandora Goude (34) mistenkte umiddelbart at sønnen hadde fått lus.

- Men da jeg så nærmere etter fikk jeg nesten sjokk - det var helt svart av flått. Jeg telte 50 bak det ene øret og 30 bak det andre. Resten holdt til i håret. Philip led virkelig, sier Zandora.

- Hadde begynt å bite seg fast

Ifølge den svenske avisen er en teori om flåttinvasjonen at Philip kom i kontakt med en hunnflått som la igjen alle eggene sine på ham.

Zandora prøvde først å ta bort de mange udyrene med en flåttfjerner, men måtte gi opp.

- Philips bestemor holdt ham fast mens jeg dro forsiktig. Men vi forsto raskt at vi ikke kom til å klare det selv, de hadde allerede begynt å bite seg fast i huden hans, sier hun til Aftonbladet.

På helsestasjonen ble familien anbefalt å oppsøke barneakutten.

Fikk flått på øyelokkene

UDYR: Flåtten kan blant annet forårsake sykdommene TBE og borrelia. Foto: Eirik Vassvåg/Scandinavian Stockphoto AS


- Han måtte bedøves for å få fjernet all flåtten. Noen hadde til og med sugd seg fast på øyelokkene, forteller den sjokkerte moren.

Da de blodsugende udyrene var fjernet ble Philip satt på antibiotika mot flåttsykdommen Skogflåttencefalitt (TBE), som i verste fall kan føre til midlertidige lammelser og nevrologiske følgetilstander.

Nå har Philip blitt bedre, men vil helst ikke snakke om flått.

- Jeg vil aldri ha dem på meg igjen, sier den uheldige femåringen til Aftonbladet.

I Norge har Folkehelseinstituttet tidligere anbefalt voksne og barn i 17 kommuner i Agder, Telemark og Vestfold om å ta vaksine mot skogflåttencefalitt.

FAKTA

  • Skogflåttencefalitt (TBE) overføres av skogflått.
  • Symptomer på sykdommen er hodepine, feber, oppkast og kramper.
  • TBE kan gi alvorlig hjernebetennelse.
  • Sykdommen er en etablert sykdom i kystdistriktene i Sør-Norge.
  • I perioden fra og med 1997 til og med 2007 er det registrert til sammen 24 tilfeller av skogflåttencefalitt der personene er smittet i Norge.
  • Hvis man skal til områder der TBE er vanlig kan man vaksinere seg på forhånd
  • Kilde: Folkehelseinstituttet

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder