FORKLARINGEN: En australsk forsker bruker fjernstyrt utstyr under arbeid i Mildura i de indre delene av Australia. En ny teori er at CO2 i atmosfæren virker som gjødsel på plantelivet. Foto: Salah Sukkarieh / Reuters / NTB scanpix

Forskere tror klimaendringer gir grønnere jord

Mange av jordas ørkener og savanner er blitt grønnere de siste 30 årene, hevder australske forskere. Hvis de har rett, strider utviklingen mot ofte hørte varsler om at klimaendringene kan gi mer tørke.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Vitenskapsfolk har lenge hatt mistanke om at økende konsentrasjon av karbondioksid (CO2) i atmosfæren virker som gjødsel på plantelivet på jorda. Nå mener økologen Ronald Donohue og hans kolleger å kunne fastslå at dette virkelig er tilfelle.

Donohue arbeider ved forskningsorganisasjonen CSIRO i den australske hovedstaden Canberra. Hans og kollegenes funn er offentliggjort i det vitenskapelige tidsskriftet Geophysical Research Letters.

Modell

Forskerne brukte en matematisk modell der de matet inn opplysninger om utslippene av klimagasser, om nedbør, temperaturer, solstråling og forandringer i jordsmonnet siden 1982. Siden den gang har konsentrasjonen av CO2 i atmosfæren økt med 14 prosent.

Ifølge den matematiske modellen skulle dette ha medført en økning av vegetasjonen på 5 til 10 prosent i ørkenene og på steppene. Men virkeligheten overtraff modellen, viser analyser av satellittbilder fra noen av verdens tørreste regioner.

Det dreier seg om det sørvestlige USA, det nordlige Mexico, Patagonia-regionen i Sør-Amerika, det sørlige og nordlige Afrika, Midtøsten, Sentral-Asia og de indre delene av Australia. Disse områdene ble i snitt 11 prosent «grønnere» i den aktuelle perioden.

Årsaker

Det er ikke nytt at ørkener og stepper er blitt grønnere de siste tiårene, men forskerne har slitt med å finne årsakene til fenomenet. Den nye australske studien er ifølge nyhetsbyrået TT den første som ser ut til å bekrefte at utviklingen har sammenheng med CO2-utslippene.

Teorien er at når CO2-nivået stiger, kan løvet på planene ta opp mer karbon fra lufta under den såkalte fotosyntesen. Plantene utnytter dette til å produsere enda mer løv, forutsatt at de har tilgang til vann.

Plantene i de tørre regionene trenger med andre ord ikke like mye regn som før. Men ifølge TT fins det også studier som antyder at nedbøren kan komme til å øke i mange tørre områder på jorda, for eksempel i Afrika, som følge av klimaendringene

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder