HEVDES DREPT: Wali-ur-Rehman er regnet som nummer to på rangstigen i Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP). Her snakker han med en gruppe reportere i juli 2011. Foto: REUTERS

Sikkerhetskilder: Taliban-leder drept av amerikanske droner i Pakistan

En av topplederne for Taliban i Pakistan er drept i et amerikansk droneangrep i Nord-Waziristan, ifølge sikkerhetskilder.

Artikkelen er over seks år gammel

Wali-ur-Rehman, regnet som nummer to på rangstigen i Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP), er ifølge flere ikke navngitte sikkerhetskilder blitt drept i et droneangrep onsdag, melder Reuters. Han er tidligere blitt utpekt som en mulig arvtaker etter Hakimullah Mehsud, lederen for Taliban i Pakistan.

Drapet er foreløpig ikke blitt kommentert offisielt. Det er generelt vanskelig å få bekreftet fra uavhengig hold hvem som blir drept i droneangrep.

Utenlandske journalister må ha tillatelse fra hæren for å kunne besøke stammeområder langs grensa til Afghanistan.

Og Taliban-krigere pleier ofte å sperre av stedene som er blitt angrepet, slik at heller ikke pakistanske journalister får sett ofrene.

- Seks drepte

Tidligere onsdag ble det meldt at minst seks personer er drept i et amerikansk droneangrep i Nord-Waziristan. Angrepet er det første etter valget 11. mai, da amerikanernes bruk av droner var et sentralt tema.

Ytterligere to personer ble såret i angrepet, som fant sted i landsbyen Chasma i nærheten av Miranshah, den viktigste byen i Nord-Waziristan, der Taliban står sterkt.

Det amerikanske angrepet fordømmes fra pakistansk hold.

- Ethvert droneangrep er imot Pakistans territoriale integritet, og vi fordømmer det, sier en ikke navngitt tjenestemann i det pakistanske utenriksdepartementet til nyhetsbyrået Reuters.

Kritikk

Nawaz Sharif, som vant valget 11. mai og overtar som statsminister i starten av juni, har sagt at de amerikanske droneangrepene er en stor utfordring for Pakistans suverenitet.
USA har fått mye kritikk for bruken av droner i angrep mot mål i land som Pakistan, Jemen og Afghanistan. President Barack Obama varslet nylig nye retningslinjer som innskjerper bruken av droner, det vil si ubemannede fly, utenfor krigssoner.

Ifølge retningslinjene skal USA kun bruke droner når amerikanere er utsatt for det Obama betegnet som overhengende trusler eller om mistenkte terrorister ikke kan stoppes på andre måter.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder