TROSSET PROTESTENE: USAs president Barack Obama møtte fredag Tibets åndelige leder Dalai Lama i Det hvite hus. Foto: Reuters / NTB scanpix

Obama møtte Dalai Lama tross protester fra Kina

USAs president Barack Obama møtte fredag Tibets åndelige leder Dalai Lama i Det hvite hus. Kinesiske myndigheter er sterkt indignert over møtet.

Artikkelen er over seks år gammel

Obama oppfordret Dalai Lama til direkte dialog med Kina for å løse de langvarige uoverensstemmelsene mellom landene. Den amerikanske presidenten la til at han ikke støttet en tibetansk uavhengighet fra Kina, men støtter Dalai Lama i at Tibet skal få større grad av selvstyre.

Kina har kalt en amerikansk diplomat inn på teppet etter møtet mellom Obama og Dalai Lama.

Samtidig avviser Det hvite hus i en pressemelding kinesiske argumenter om at Dalai Lama hadde en egen agenda knyttet til møtet, og at det var en del av en større plan om å splitte Kina.

USA bekymret

Dalai Lama ankom Det hvite hus nærmest uten at noen fikk det med seg, og Obama-administrasjonen bestemte at møtet skulle være lukket for pressen.

Møtet skal ha vart omtrent en times tid og fant sted i det som kalles Kartrommet i Det hvite hus. Vanligvis tas utenlandske ledere og andre viktige gjester imot på Obamas kontor, Det ovale kontor.

De to møtes samtidig som USA i det siste har uttrykt bekymring over menneskerettighetsbrudd i Kina.

- Vi er bekymret på grunn av den vedvarende spenningen og den stadig dårligere menneskerettighetssituasjonen i de tibetanske områdene i Kina, sier det nasjonale sikkerhetsrådets talsperson Caitlin Hayden.

Tibets statsminister i eksil, Lobsang Sangay, mente møtet mellom de to sendte en sterk beskjed til tibetanere om at deres stemme blir hørt, også av verdens mektigste ledere.

- Må avlyse

Den kinesiske regjeringen var raskt ute og ga uttrykk for sin misnøye da det ble kjent at Obama og Dalai Lama skulle møtes.

- Kina uttrykker sterk indignasjon og robust opposisjon, sa den kinesiske viseutenriksministeren Zhang Yesui til det statlige nyhetsbyrået Xinhua fredag.

VIL HA LØSNING: Tibets åndelige leder Dalai Lama er på besøk i USA. Foto: Gary Cameron / Reuters / NTB scanpix


En talsperson i det kinesiske utenriksdepartementet oppfordret i forkant av møtet USA til å avlyse, og la til at forholdet mellom USA og Kina ville få store skader dersom samtalene ble gjennomført.

Kinesiske myndigheter kalte møtet et «sterkt inngrep» i landets indre anliggender.

Til Norge

Dalai Lama kommer til Norge i vår etter å ha takket ja til en invitasjon fra Det Norske Nobelinstitutt, Den norske Tibetkomiteen og Karma Tashi Ling buddhistsamfunn.

VG MENER: Ta imot Dalai Lama

Fredsprisvinneren besøker Norge fra 7. til 10. mai, men regjeringen har ikke tatt stilling til om norske myndigheter vil treffe den åndelige lederen, ettersom besøket er i privat regi.

Anstrengt forhold

Kina misliker enhver kontakt mellom Dalai Lama og andre lands myndigheter, og regjeringen i Beijing har reagert sterkt på at den tibetanske lederen er invitert til Norge. Forholdet mellom Kina og Norge har vært anstrengt siden den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo fikk Nobels fredspris i 2010.

Dalai Lama fikk prisen i 1989 for å ha motarbeidet bruk av vold og tatt til orde for fredelige løsninger for å sikre Tibet økt selvstyre.

Mer om

  1. USA
  2. Kina

Flere artikler

  1. Obama skal møte Dalai Lama

  2. Legger Dalai Lama-press på Brende

  3. Kina advarer på ny mot Dalai Lama-besøk

  4. Dalai Lama om regjeringens boikott:
    - Det er deres business

  5. - Avvisning av Dalai Lama slår tilbake på Norge

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder