VOKSER OPP I KRIGEN: En gjeng med gutter poserer med sine hjemmelagde lekevåpen i Aleppo på et bilde tatt tidligere denne uken. Krigen i Syria er den blodigste på over et tiår. Foto: REUTERS Foto: ,

Fredsforskere: Dette er den blodigste krigen på over 10 år

Ikke siden krigen mellom Etiopia og Eritrea rundt årtusenskiftet har verden sett en mer blodig krig enn den i Syria.

  • Stian Eisenträger

Artikkelen er over fem år gammel

Fredsforskere ved Universitetet i Uppsala og PRIO i Oslo sier antallet kamp-relaterte dødsfall har økt det siste året, men at den pågående konflikten i Syria gjør det umulig å komme med sikre tall.

- Tallet på døde i Syria er utvilsomt høyt, og overskygger enhver annen pågående konflikt. To av fem som døde i kamp i 2012, døde i Syria, sier fredsforskerne ved Universitetet i Uppsala, som presenterer de sine funn i en artikkel i den kommende utgaven av tidsskriftet Journal of Peace Research.

Tallet på væpnede konflikter i verden økte med én i fjor til 33. For at en konflikt skal regnes med i statistikken, har forskerne satt som en grense ved minst 25 kamp-relaterte dødsfall.

HENSYNSLØST: En mann prøver å finne hjelp til en ung jente som ble skadet i et tønnebombeangrep i Aleppo i forrige uke. Nyhetsbyrået AFP opererer med at minst 2000 sivile, deriblant mer enn 500 barn, er drept i luftangrep fra regjeringsstyrkene på opprørskontrollerte områder i byen siden januar. Tallene er imidlertid usikre. Foto: AFP Foto: ,

Antall kriger halvert

Sett over tid er 33 konflikter et relativt lavt tall, og det har ligget stabilt på mellom 31 og 37 årlig det siste tiåret. Sammenliknet med perioden rett etter den kalde krigen, hvor det var mer enn 50 aktive konflikter, har antall konflikter krympet med nesten 40 prosent.

Konflikter som krever mer enn 1000 liv årlig, blir definert som kriger. Tallet på kriger er halvert fra 15 på begynnelsen av 1990-tallet til syv i 2013.

Det samlede antallet drepte i væpnede konflikter varierer dramatisk fra et år til det neste, og domineres av noen enkelte, intense kriger. Syria er et åpenbart eksempel.

- Det er krigen i Syria som driver de høye dødstallene i 2012, sier prosjektleder Lotta Themnér i en pressemelding.

Ikke siden slutten på krigen mellom Etiopia og Eritrea i 1999 til 2001 har verden sett en mer blodig konflikt.

BLODIG KRIG: Etiopiske soldater marsjerer nær byen Zalambessa, etter å ha frigjort den fra eritreiske styrker, på dette bildet fra mai år 2000. Foto: AP Foto: ,

Mangler troverdig informasjon

Fra 2005 og fremover var det en svak, jevn økning i kamp-relaterte dødsfall, og de verste krigene drev utviklingen. I 2012 beregnet forskerne at nesten 15.000 ble drept i Syria, noe som sto for 40 prosent av det totale antallet drepte i krig på nær 38.000.

For første gang har Konfliktdataprogrammet ved Universitetet i Uppsala avstått fra å publisere tall på antall drepte, på grunn av mangelen på troverdig informasjon.

Syriske opprørere hevdet i forrige måned at så mange som 120.000 kan være drept i den over to år lange borgerkrigen. FN anslo for tre måneder siden at 70.000 var drept.

Flere fredsavtaler

På den positive siden kan forskerne fortelle at det ble inngått seks fredsavtaler i fjor, noe som er to mer enn året før.

- Det internasjonale samfunnet har ikke vært i stand til å redusere forekomsten av væpnet konflikt, sier direktøren for forskningsprogrammet, Peter Wallensteen, i pressemeldingen.

- Dette er delvis relatert til uenigheter mellom Vesten og Russland om noen nøkkelkonflikter. Mønsteret viser imidlertid at det er samarbeid i noen konflikter, noe som bidrar til fredsavtaler, sier han.

Les også

Mer om

  1. Syria
  2. Etiopia

Flere artikler

  1. Foreløpige tall: Mer krig og konflikt i 2014

  2. 2014 var det blodigste krigsåret siden før 1989

  3. Jihadistiske konflikter tar flest liv

  4. Mahmoud (27) tok bildet som rører en hel verden: Det er tusenvis av barn som Omran

  5. Syv ting du må vite om krigen i Aleppo

  6. Verdens blodigste konflikter har blitt mer blodig

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder