HOLDER EGET VALG: Et medlem i den lokale valgkommisjonen bærer en valgurne inn i et stemmelokale i Donetsk, hvor separatistene har bedt befolkningen velge presidenter og representanter til folkeforsamlinger søndag. Foto:Maxim Zmeyev,Reuters

Separatistenes valg kan forverre konflikten i Ukraina

Prorussiske separatister håper å konsolidere sin makt når de søndag arrangerer valg i de opprørskontrollerte regionene i det krigsherjede Øst-Ukraina.

Artikkelen er over fem år gammel

Valget kommer trolig, uavhengig av utfall, til å tilspisse den internasjonale krisen forårsaket av krigen mellom russiskstøttede opprørere og ukrainske regjeringsstyrker.

Russland anerkjenner nemlig valget, mens det fordømmes av Kiev og Vesten.

Kampene i Øst-Ukraina har rast gjennom helgen, men i Donetsk by, separatistenes politiske og militære bastion, er urnene klargjort for søndagens valg.

Befolkningen i de to regionene bes om å velge nye presidenter og parlamenter, Det er imidlertid liten tvil om at dagens to opprørsledere – Aleksander Zjartsjenko i Donetsk og Igor Plotnitskij i Luhansk, som ikke er folkevalgt, blir sittende.

Ingen observatører

Opprørslederne håper valget i de selverklærte folkerepublikkene Donetsk og Luhansk vil vise at de har en viss støtte i folket.

Ingen internasjonale valgobservatører er til stede. Arrangørene har ikke satt noen minimumsgrense for hvor stor valgdeltakelsen må være før valget er gyldig, noe som gjenspeiler hvor usikre de er på hvor mange som kommer til å ta seg bryet med å møte opp.

– Disse valgene er viktige fordi de kommer til å gi legitimitet til makten vår, samt større avstand til Kiev, sier Roman Ljagin, sjefen for valgkommisjonen i Folkerepublikken Donetsk.

Advarsel fra Stoltenberg

Valget søndag blir sett på som et motsvar til parlamentsvalget i Ukraina forrige uke, et valg som separatistene ikke anerkjenner.

Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland minnet lørdag separatistene om at de planlagte valgene ikke er i tråd med våpenhvileavtalen partene inngikk i Minsk i september.

Moskva, som blankt nekter for å gi næring til opprøret – tross klare russiske forbindelser til separatistene – har sagt at valgresultatet kommer til å bli anerkjent.

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg har advart Russland mot å gjøre dette.

– De planlagte «valgene», organisert av selvutnevnte og væpnede opprørsgrupper i deler av Donetsk- og Luhansk-regionene søndag, undergraver forsøkene på å finne en løsning på konflikten, sa Stoltenberg fredag.

Ønsker en god natts søvn

Vera (45), som selger egg på et lite marked i Donetsk, sier at hun kommer til å stemme «mot fascistene» – og bruker et skjellsord som har blitt vanlig i separatistenes vokabular for å beskrive mot Ukrainas provestlige regjering.

Den pensjonerte læreren Ljubov Georgijevna (75) ønsker bare å kunne få sove om natten uten drønnet fra kampenes eksplosjoner.

– Jeg kommer ikke til å stemme. Det kommer ikke til å forandre på noe, sier hun til nyhetsbyrået AFP.

4.035 mennesker har mistet livet siden konflikten brøt ut i vår, ifølge FN. I helgen ble seks ukrainske soldater drept i nye kamper, blant annet i ruinene av Donetsk flyplass, ifølge regjeringen i Kiev.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder