HARDT RAMMET: En mann det mistenkes er smittet av ebola blir bært inn i en ventende ambulanse av helsearbeidere utenfor Kenema i Sierra Leone tidligere i år. Foto:Tanya Bindra,Ap

Ebola-tilfeller øker kraftig i Sierra LeoneMens antall ebola-tilfeller synker i Liberia, øker antall smittede dramatisk i Sierra Leone på grunn av mangel på behandlingssentre og et svakt helsesystem, sier FN.

Artikkelen er over fem år gammel

Det er FNs organisasjon for bekjempelse av ebola UNMEER som sier at mangelen på mat i områder som er satt i karantene, er så akutt at folk tvinges til å forlate områdene for å finne noe å spise. Dermed spres smitten ytterligere.

Samtidig sier Sierra Leones visehelseminister at ebola har undergravd folks tillit til landets helsesystem at mange mennesker dør av andre sykdommer fordi de ikke tør komme til sykehus og klinikker for å få legehjelp.

Nærmere 5 000 mennesker har dødd av ebola i de tre vestafrikanske landene Guinea, Liberia og Sierra Leone, opplyste Verdens helseorganisasjon WHO onsdag. Torsdag sa de imidlertid at så mange som 10.000 kan ha dødd.

Men mens situasjonen har bedret seg i Liberia og stabilisert seg i Guinea, har to tredeler av de nye tilfellene de siste tre ukene vært i Sierra Leone.

For to uker siden sa det amerikanske folkehelseinstituttet CDC at 1,4 millioner mennesker kan være smittet innen januar 2015, hvis epidemien fortsetter å spre seg på samme måte som i dag.

Mangel på sengeplasser

UNMEER sier at det for tiden bare er fire behandlingssentre med 288 senger for ebola i Sierra Leone, og at 196 pasienter var under behandling søndag. Men UNMEER mener at halvparten av tilfellene i landet ikke er meldt til myndighetene.

I slutten av oktober ble det klart at 325 norske helsearbeidere har sagt seg ville til å reise til Vest-Afrika for å bekjempe ebolautbruddet.

Én av dem er Ranveig Tvetnes, som jobber på et sykehus i Sierra Leone. Les om hennes uke på sykehuset i Kenema her!

For å få kontroll over epidemien mener UNMEER det trengs 1 864 sengeplasser innen desember. Men ti nye behandlingssentre som planlegges, har bare 1 133 sengeplasser.

Det fører til at familier tvinges til å behandle sine syke slektninger hjemme, der de ikke kan beskytte seg mot smitten, heter det i en rapport fra UNMEER.

UNMEER melder også om stadig flere familier som legger i vei fra sine hjem i områder som er satt i karantene, for å finne mat.

Utstrakt mistillit

Visehelseminister Madina Radman sier at det er fordi man ikke klart har skilt behandlingssentre for ebola fra andre sykehus, at folk har mistet tilliten til helsesystemet.

– Vi sliter med å bygge opp igjen tilliten som ble borte på grunn av denne feilen. Rundt 50 prosent av dem som dør i landet, dør ikke av ebola. Fordi folk ikke tør komme til noen av våre helsesentre, dør de helt unødig av andre sykdommer som kan behandles, sier hun.

Bare 22 prosent av de planlagte 4 707 planlagte senger som trengs til behandling av ebola i Vest-Afrika, er på plass, sier FN-talsmann Stephane Dujarric. I tillegg er det stor mangel på medisinsk personell i alle tre land.

VG har også tidligere omtalt hvor ulikt ebola-pasienter behandles i og utenfor Afrika.

Mange flere kan ha dødd

Torsdag opplyste WHO også at flere tusen flere enn tidligere rapportert kan ha dødd i ebolautbruddet, og at likene trolig er forsvunnet.

– Det er veldig mange som er blitt borte under denne epidemien, sier Christopher Dye, helseorganisasjonens strategiske leder.

Han anslår at så mange som 5 000 lik er forsvunnet, og dermed ikke er med i de offisielle tallene på 4 818 døde.

Anslagene er basert på kunnskap om at dødeligheten i epidemien er på 70 prosent. Når det da totalt er registrert over 13.042 smittede i Guinea, Liberia og Sierra Leona, betyr det at mange dødsfall ikke er blitt registrert.

Dye mener årsaken kan være at mange pårørende velger å begrave sine slektninger i skjul av frykt for at myndighetene skal blande seg inn i begravelsesritualer som vasking og kontakt med liket, som gir betydelig smittefare.

Les også

 1. Ghanas president til VG: Norsk ebola-lege er en helt

  PARKVEIEN 45 (VG) Ghanas president hyller innsatsen til Silje Lehne Michalsen (30), som selv ble smittet av ebola da hun…
 2. Derfor drøyer Ebola-vaksinen

  BERLIN (VG) Frustrerte forskere venter på å få de første dosene av den akutte Ebola-vaksinen fra Canada, slik at testene…
 3. Blogger fra ebolarammede Sierra Leone: En uke i Kenema

  Ranveig Tveitnes jobber som nestleder på sykehuset i Kenema og har administrativt ansvar. Hun blogger for Røde Kors.
 4. Blogger fra ebolarammede Sierra Leone: Her er døden en del av hverdagen

  Anders Oustorp fra Sandefjord, arbeider som sykehusadministrator på Røde Kors sitt ebola-sykehus i Kenema i Sierra Leone.
 5. Nordmenn blogger fra ebolarammede Sierra Leone: Den tøffe jobben: «En kamp mot smitten, en kamp mot varmen»

  Merete Benestad fra Kristiansand tilbringer en måned som…

Mer om

 1. Sierra Leone
 2. Ebola

Flere artikler

 1. Nytt ebola-tilfelle i Mali

 2. Amerikansk TV-fotograf smittet av ebola

 3. Etablerer krisefond for å hjelpe ebola-rammede land

 4. Guinea erklært fri for ebola

 5. Lydia (16), Blessing (11), Pauline (9) og Paul (5) har bare bestemor igjen: Mamma døde av ebola - nå er de fire barna alene

Fra andre aviser

 1. Sult gjør at ebola øker kraftig i Sierra Leone

  Aftenposten
 2. Ebola øker kraftig i Sierra Leone

  Fædrelandsvennen
 3. Den brutale arven etter Ebola

  Aftenposten
 4. Kina skal sende 1000 helsearbeidere til Vest-Afrika

  Bergens Tidende
 5. Guinea erklært fri for ebola

  Fædrelandsvennen
 6. Frykter at ebola-sentre kan bli smittefeller

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no