Sykehus bekrefter: Behandlet Lubitz tidligere denne måneden

Skal ha fått utstedt sykmelding denne uken

BREMEN (VG) Tirsdag styrtet han Germanwings-flyet i de franske alpene og tok med seg 149 mennesker i døden. For under tre uker siden var piloten pasient ved universitetssykehuset i Düsseldorf.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Etter kort tid kom sjokkbeskjeden om at etterforskerne mener annenpilot Andreas Lubitz (27) stengte kapteinen ute av cockpit og styrtet flyet med vilje. Germanwings-flyet var på vei fra Barcelona til Düsseldorf da det styrtet i de franske alper. Alle 150 om bord omkom.

Mona Grivi Norman og Jarle Grivi Brenna Foto: ,

Tysk politi har gjennomsøkt pilotens leilighet, og funnet tegn på at han skjulte sykdom for arbeidsgiveren sin.

Nå bekrefter Dusseldorf universitetssykehus at Lubitz helt nylig var pasient hos dem.

Kom inn 10. mars

27-åringen kom inn til sykehuset for «diagnostisk evaluering» 10. mars i år, altså for under tre uker siden, bekrefter sykehuset i en pressemelding fredag.

Sykehuset vil ikke oppgi noen detaljer om pilotens helsetilstand, men avviser tyske mediers opplysninger om at Lubitz ble behandlet for depresjon, melder nyhetsbyrået AP.

Da Lubitz studerte ved Lufthansas pilotskole i USA skal han ha fått psykiatrisk behandling i halvannet år. I en periode skal han ha vært oppført som «ikke egnet til å fly».

På en pressekonferanse i går bekreftet administrerende direktør Carsten Spohr i Germanwings at Lubitz tok en pause i utdanningen for seks år siden. Spohr ville ikke uttale seg om årsaken til denne pausen, av hensyn til legenes taushetsplikt.

Politiet i Düsseldorf har nå fått overlevert pilotens journaler fra den siste perioden han var pasient der. Sykehuset opplyser at de vil gjøre det de kan for å hjelpe til med etterforskningen.

Istykkerrevne sykmeldinger

Etterforskerne har funnet bevis for at Lubitz var under medisinsk behandling.

I en pressemelding fra politiet i Düsseldorf står det at det er sannsynlig at Lubitz skjulte sykdommen for arbeidsgiveren sin. Politiet har blant annet funnet istykkerrevne sykemeldinger i leiligheten hans, som sier at han ikke var i stand til å jobbe. Etterforskerne mener dette støtter teorien om at han skjulte sykdom.

GJENNOMSØKTE HUSET: Tyske etterforskere på vei ut av boligen til piloten Andreas Lubitz (27) i Düsseldorf tidligere denne uken. Foto:Kai Pfaffenbach,Reuters

Germanwings har fredag ettermiddag sendt ut en pressemelding der de opplyser at de ikke mottok noen sykemelding fra Andreas Lubitz.

– Det blir sagt i media at styrmannen på flight 4U 9525 hadde fått en sykemelding som gjaldt for tirsdag, den dagen ulykken inntraff. Germanwings opplyser at selskapet aldri mottok en sykemelding for denne dagen. Dette samsvarer med opplysninger fra politiet i Düsseldorf, skriver selskapet i meldingen.

Lederen for fagforeningen til tyske piloter, Markus Wahl, reagerer kraftig på at Andreas Lubitz ikke leverte sykemeldingene til sin arbeidsgiver.

– Dersom en kollega får beskjed om at han er syk må jeg være krystallklar; da har man ingenting i en cockpit å gjøre, sier Wahl, ifølge BBC.

Vil ikke kommentere

VG var fredag på Lufthansas akademi i Bremen, der Lubitz begynte sin utdanning for å bli kommersiell i 2007.

Skolen ønsker ikke å si noe om sin tidligere elev, og henviser til Lufthansas hovedkontor i Frankfurt.

Flere av dagens elever sier at de har fått beskjed om ikke å snakke med media.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder