Ber sikkerhetsrådet om å ta ansvar

Raketter landet nær atomreaktor

Kafé og boliger bombet på Gazastripen

Flere barn har mistet livet som følge av de massive rakett- og bombeangrepene på Gaza. Nå skal FN Sikkerhetsråd diskutere krisen.

 • Mona Byrkjedal

Artikkelen er over seks år gammel

FNs sikkerhetsråd skal møtes torsdag for å diskutere krisen i Palestina og Israel, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Generalsekretær Ban Ki-moon vil trolig være til stede under møtet, opplyser FN-kilder.

En rekke muslimske land har bedt om at Sikkerhetsrådet innkaller til krisemøte om situasjonen i Midtøsten, som har forverret seg kraftig de siste dagene.

– Vi ber Sikkerhetsrådet ta ansvar og stanse denne aggresjonen mot vår folk, sier den palestinske FN-utsendingen Riyad Mansour.

- 50 drept

** Natt til torsdag meldte NTB at 14 personer ifølge palestinsk helsepersonell er drept i israelske angrep som rammet en kafé og to hus på Gazastripen. Seks ble drept på kafeen, mens tre kvinner og fem barn ble drept i de to husene, ifølge en talsmann for ambulansetjenesten på Gazastripen.

Mohammed Malakiyeh (18 mnd), Mohammed Khalaf al-Nawasra (4) og Amir Areef (13) er blant de ni barna som er blitt drept etter at konflikten i Midtøsten eskalerte.

Oversikten over sivile som har mistet livet i konflikten er offentliggjort av Alakhbar og gjengitt av The Guardian.

CNN meldte tidligere onsdag at totalt 53 personer er drept og 500 skadet i angrepene, ifølge palestinske helsemyndighetskilder.

Natt til onsdag bombet israelske luftstyrker 160 mål på Gazastripen.

80 angrep på en halvtime

** Det israelske luftforsvaret IDF angrep onsdag kveld over 80 mål på Gazastripen i løpet av 30 minutter.

Det opplyser IDF selv til Jerusalem Post. Siden den såkalte «Operation Protective Edge» mot Hamas offisielt startet tirsdag, har over 550 mål på Gazastripen blitt rammet.

Raketter mot atomreaktor

Tidligere i kveld ble det kjent at militante palestinere på Gazastripen har avfyrt tre raketter mot atomreaktoren Dimona.

Det opplyser en talsmann for det israelske militæret.

– For noen få minutter siden avfyrte palestinske terrorister i Gaza tre raketter mot Dimona, sa talsmannen onsdag kveld.

** IDF melder like etter to av rakettene falt ned, og det israleske rakettvernet, Iron Dome, skal ha avskåret den siste.

** PzFeed melder på Twitter at bombealarmen er rapportert i Dimona.

** Ifølge Reuters forårsaket ikke rakettene mot Dimona noen skader, og ingen personer skal ha blitt såret.

** Medlemmer at Hamas' Qassam-brigader opplyser at de har skutt ut langtrekkende raketter av typen M-75.

** IDF melder på Twitter at 72 raketter er blitt avfyrt fra Gaza.

Nye kamper på israelsk strand

** Israelske soldater drepte to militante palestinere fra Gazastripen da de forsøkte å ta seg inn sjøveien onsdag kveld, ifølge israelske medier.

– To væpnede terrorister kom fra sjøen omtrent i det samme området som for 24 timer siden. Soldater oppdaget dem, og en skuddveksling endte med at begge terroristene ble drept, melder den offentlige kringkasteren.

Truet med bakkeangrep

Det israelske militæret sier de har bombet 550 steder knyttet til Hamas, deriblant 60 plasser som brukes til rakettutskyting og elleve hus der sentrale Hamas-medlemmer bor. Stedene blir beskrevet som kommandosentre, ifølge Reuters.

Tidligere i dag ble det kjent at Israels president Shimon Peres truer med bakkeangrep, dersom rakettangrepene ikke stanser.

- Det kan skje ganske snart, skal Peres ha uttalt, melder CNN.

- Vi advarte dem. Vi ba dem stoppe. Vi ventet en dag, to dager, tre dager og de fortsatte, og nå skyter de mot flere områder i Israel, sier Peres.

Statsminister Benjamin Netanyahu. Foto:REUTERS,

Statsminister Benjamin Netanyahu varsler at Israel vil trappe opp bombingen på Gazastripen ytterligere.

- Vi har bestemt oss for å intensivere angrepene mot Hamas og terrororganisasjonene i Gaza ytterligere, sier Netanyahu i en uttalelse.

- Gjør det om vi må

Uttalelsen om nye luftangrep kom etter at statsministeren hadde konsultert sine forsvarssjefer i Sør-Israel onsdag.

– Operasjonen er ikke avgrenset i tid. Den vil bli avsluttet når vi har nådd målet og er sikre på at Hamas ikke har flere våpen, sier oberstløytnant Peter Lerner.

Israel har kalt inn 40.000 reservesoldater for å styrke beredskapen, men Lerner håper det ikke blir nødvendig med en bakkeoperasjon på den tett befolkede Gazastripen.

– Vi ønsker ikke å gå til en slik operasjon, men vi gjør det hvis vi må, sier oberstløytnanten, som onsdag holdt en telefonkonferanse for internasjonal presse.

Les mer: Seks drept i nytt angrep i natt

ANGREP: Røyk stiger opp etter et luftangrep mot Rafah sør på Gazastripen onsdag. Foto:REUTERS,

Større utfordringer

På spørsmål fra NTB om militæraksjonen «Operation Protecting Edge» vil bli like blodig som offensiven i desember 2012, svarer statsministeren:

– Vi har større utfordringer i dag. Hamas har flere raketter enn i 2012, og disse er både mer presise og mer vidtrekkende, sier Lerner, som hevder at Hamas sitter på flere hundre slike raketter.

Tirsdag kveld avfyrte Hamas rundt 40 raketter, og mange av dem traff Israels tettest befolkede områder utenfor byene Tel Aviv og Jerusalem.

– Hamas må betale

Den israelske hæren gir Hamas ansvaret for den eskalerende konflikten mellom Israel og palestinere.

– I forrige uke appellerte vi til Hamas om å roe ned situasjonen. Svaret var en rekke nye rakettangrep. Vi er fast bestemt på at Hamas må betale for denne aggresjonen. Vi har ikke noe annet alternativ, sier Lerner.

– Vi vil ramme Hamas på alle fronter, både dets lederskap og kontorer, understreker han. Vi har satt infanteriet i beredskap mot grensen til Gaza, opplyser han.

Under offensiven i 2012 ble 70.000 reservesoldater innkalt.

KAOS: Sivile palestinere i Gaza by løper for livet etter et luftangrep mot Gazastripen. De siste to døgnene har israelske luftstyrker gjennomført flere hundre slike angrep mot det okkuperte området. Israel hevder at den palestinske organisasjonen Hamas, som styrer på Gazastripen, har skaffet seg langdistanseraketter. Foto:REUTERS,

Advarer sivile

Lerner mener også det er Hamas' skyld at sivile blir ofre i konflikten.

– Vi angriper ikke sivile, men uheldigvis har Hamas valgt å legge stridsmarken i sivile områder, sier han og hevder at sivilbefolkningen blir advart om angrepene på forhånd.

– Det gjør det mulig for dem å evakuere raskt, sier han.

Abbas: Israel begår folkemord

Palestinas president Mahmoud Abbas anklager Israel for å begå folkemord mot palestinere under den pågående militæroperasjonen på Gazastripen.

– Drap på hele familier er folkemord begått av Israel mot vårt palestinske folk, sa Abbas da han onsdag deltok på et krisemøte for palestinske ledere i Ramallah på Vestbredden, melder NTB.

VG/NTB

Mer om

 1. Israel

Flere artikler

 1. Leder ved sykehus: 33 drepte og 250 skadet i israelske angrep

 2. Bombealarm i Jerusalem

 3. Siste: Hamas rakettsjef skal være drept

 4. Åtte personer fra samme familie drept i luftangrep

 5. Israel kaller inn 40.000 soldater

 6. Kraftige angrep på Gazastripen: Seks drept i nytt angrep i natt

Fra andre aviser

 1. Blodbad i Gaza

  Bergens Tidende
 2. Nye raketter over Gaza – som vanlig

  Bergens Tidende
 3. Greier ikke å stoppe Hamas' raketter

  Bergens Tidende
 4. Israel bombet 160 mål på Gazastripen - frykt for blodbad

  Aftenposten
 5. Nytt rakettangrep fra Gaza mot Israel

  Bergens Tidende
 6. 38 sivile drept på Gazastripen

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder