BETENT: Her hilser USAs president Barack Obama på Russlands president Valdimir Putin under et G20-møte i september 2013. Siden da har forholdet mellom de to landene gått fra vondt til verre. Foto: AFP, NTB SCANPIX
BETENT: Her hilser USAs president Barack Obama på Russlands president Valdimir Putin under et G20-møte i september 2013. Siden da har forholdet mellom de to landene gått fra vondt til verre. Foto: AFP, NTB SCANPIX

Temperaturen stiger: Putin truer med gasstans - Obama truer med tøffere sanksjoner

UTENRIKS

Den intense ordkrigen mellom Moskva og Washington fortsetter samtidig som militært personell fra begge kanter flytter seg nærmere Ukraina.

Publisert: Oppdatert: 31.03.16 18:53

Torsdag sendte Russlands president Vladimir Putin et åpent brev til 18 europeiske ledere. I brevet truer Putin med å kutte gasstilførselen til Ukraina.

Den trusselen er dårligere nyheter for EU siden Ukraina er transittland for store mengder gass til europeiske kunder.

- Vi er fullstendig klar over at dette øker risikoen for at naturgass som passerer gjennom Ukraina kan stoppe før den når europeiske konsumenter. Vi er også klar over dette kan gjøre det vanskelig for Ukraina å få fylt opp gassreservene før høsten og vinteren, skriver Putin i brevet ifølge det russiske nyhetsbyrået RIA Novosti.

Bakgrunnen for trusselen er at Ukraina ikke skal ha overholdt betalingsfrister for gass. Ifølge nyhetsbyrået betalte ikke Ukraina sine gassregninger i mars, og skyller dermed det russiske olje- og gasselskapet Gazprom 1,45 milliarder dollar (8,96 milliarder norske kroner).

Nattlig samtale

Russland krever nå at Ukraina betaler dem 5 milliarder dollar i nærmeste fremtid, for å fylle gassreservene i det konfliktfylte landet.

- Siden våre europeiske partnere har trukket seg fra de felles bestrebelsene med å finne en løsning på den ukrainske krisen, og til og med å diskutere med Russland, så gir det oss ingen alternativer, skriver Putin i brevet.

Truslene har ikke blitt godt mottatt hverken i EU eller i USA. I natt diskuterte Tysklands forbundskansler Angela Merkel saken med USAs president Barack Obama.

- Presidenten understreket nødvendigheten av at USA, EU og de andre internasjonale partnerne forbereder seg på nye sanksjoner for å møte videre eskaleringen fra Russlands side, uttaler Det hvite hus i en pressemelding ifølge nyhetsbyrået AFP.


Men gass er ikke det eneste stridsspørsmålet. Onsdag sendte NATO ut satellittbilder de hevder viser russisk militærmobilisering nær den ukrainske grensen. Russland gikk snart ut og hevdet at bildene var gamle, og at det slett ikke foregår noen mobilisering ved grensen.

- 40.000 soldater på grensen

Torsdag slo NATO tilbake og hevdet at de har bevis for at satellittbildene faktisk er ferske.

- Lederne (Merkel og Obama journ. anm.) ber igjen om at Russland trekker sine styrker tilbake fra grenseområdene, uttaler Det hvite hus natt til fredag.

NATOs avtroppende generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen, uttalte torsdag at Russland har store kampklare styrker på grensen til Ukraina.


- Om lag 40.000 russiske soldater er stasjonert ved den ukrainske grensen. De er ikke i trening, men klar for kamp. Vi har sett satellittbildene dag for dag, sier Rasmussen ifølge CNN.

Samtidig passerte det amerikanske krigsskipet USS Donald Cook bosporosstredet i Istanbul og seilte inn i Svartehavet, ifølge Russia Today. Russland har tidligere reagert på at amerikanske krigsskip skal ha oppholdt seg lenger de har lov til ifølge internasjonale regler.

- Det vi ser er at NATO for første gang siden 2008 etablerer en marin styrke ved den russiske grensen, sier en anonym talsmann for det russiske militæret til Russia Today.

Her kan du lese mer om