Rakettalarm i Tel Aviv

Avis: To raketter avfyrt fra Libanon

Israelsk avis: Hamas-rakett skal ha truffet bensinstasjon

TAR I MOT SÅREDE: Ambulanser fra Gaza slippes nå igjennom den tidligere stengte grensen mot Egypt i Ramah. Foto:Ibraheem Abu Mustafa,Reuters

Siste: Egypt hardt ut mot israelsk maktbruk

JERUSALEM(VG) Egyptiske myndigheter er svært kritiske til Israels voldsomme maktbruk på Gaza-stripen.

 • Anne Stine Sæther
 • Mari Reisjå

Artikkelen er over seks år gammel

Egypt spilte en sentral rolle da det ble fremforhandlet våpenhvile mellom partene i 2012. Denne gangen er situasjonen vanskeligere fordi forholdet mellom Hamas i Gaza og de nye makthaverne i Egypt er langt kjøligere enn da det det muslimske brorskap styrte det viktige nabolandet i sør.

Grenseovergangen ved Rafah slør i Gaza har de siste dagene vært åpnet for sårede palestinere fra Gaza.

- Egypt følger utviklingen med det største bekymring og krever at den kollektive avstraffelsen mot det palestinske folk stanser. Vi frykter at man går inn i en situasjon med gjensidig voldsbruk som vil gjøre situasjonen enda verre og føre til enda flere tapte liv, skriver Egypts utenriksdepartement på sin hjemmeside.

BOMBER RAFAH: Israel har bombet grensebyen sør på Gaza-stripen i dag. Foto:Said Khatib,Afp

Departementet siterer sin talsperson og skriver at det er svært viktig at Israel nå åpner en direkte kanal mot palestinske myndigheter.

LETER I RUINENE: Dette huset i Rafah ble bombet i natt. I morgentimene letes det etter drepte og skadde. Foto: LETER IFoto:Ibraheem Abu Mustafa,Reuters

- Egypt arbeider intenst med situasjonen og er i kontakt med våre regionale kontakter. Vårt mål er å spare palestinere for konsekvensene av den israelske operasjonen. Egypt holder Israel ansvarlig for sikkerheten til den palestinske befolkningen i forhold til Geneve-konvensjonen og internasjonal lov, skriver Egypt.

Alarm i Tel Aviv igjen

Nye raketter skal være skutt ut mot millionbyen Tel Aviv. Den israleske avisen Haaretz varsler at flyalarmen uler over byen og innbyggerne søker tilflukt.

Oberstløytnant Peter Lerner i det israelske forsvarsdepartentet IDF, melder på twitter at han har hørt eksplosjoner.

Raketter fra Libanon

Tidligere i dag ble to raketter avfyrt fra Sør-Libanon mot et område nord i Israel fredag morgen. En Hamas-rakett har truffet en bensinstasjon i israelske Ashod. VGs team er i Jerusalem, der det har vært en rolig morgen.

Men både i Jerusalem og andre israelske byer får innbyggerne konflikten stadig nærmere inn på kroppen. Og de får kraftige påminnelser om tilspissingen:Flyalarmene og de voldsomme smellene av det israelske rakettforsvaret Iron Dome som fortsetter å avskjære de stadig flere rakettene fra Gaza som regner inn over byer stadig dypere inn i Israel.

I Israel: Harald Henden og Rune Thomas Ege Foto: ,

Samtidig hamrer det israelske forsvaret IDF løs mot ulike mål i Gaza. Med droner, helikoptre og fly har de det siste døgnet bombet over 500 ulike mål. Minst 90 mennesker har mistet livet i Gaza siden tirsdag, 22 av dem barn.

Etter fredagsbønnen er det ventet nye demonstrasjoner, opptøyer og sammenstøt flere steder i landet.

Kommentar: Fra stein til raketter

Svarte på angrepet

I dag tidlig har det israelske forsvaret IDF, svart på to granattreff fra Hamas:

En time etter at en rakett skutt ut fra Gaza traff bensinstasjonen i Ashod, ble utskytingsrampen tilintetgjort av et presist bombenedslag nord på Gaza-stripen. Det bekrefter IDF til avisen Haaretz klokken 08.34 norsk tid.

Israel svarte tidligere i dag på angrepet fra libanesisk side. Det bekrefter Peter Lerner, talsmann for de israelske styrkene, på Twitter.

– Det er bekreftet at en rakett fra Libanon landet ved Metula. Israelsk forsvarsstyrker svarte med artilleri, skriver Lerner.

Et prosjektil som ble skutt mot Israel fra Sør-Libanon, traff et åpent område mellom byene Metula og Kiryat Shmona fredag morgen uten å forårsake skader, melder det israelske forsvaret.

Støtter Hamas

Det er blitt spekulert om dette betyr at Hizbollah nå er blitt en del av konflikten, Men israelske medier meldte rett før klokken 06.45 at rakettene ble skutt ut av en palestinsk gruppe i Libanon som støtter Hamas.

Channel 10 referer israelske forsvarskilder som mener at dette ikke tyder på at konflikten er utvidet til nye grupper.

Den libanesiske avisen The Daily Star skriver at minst to raketter ble avfyrt fra Sør-Libanon mot Israel, en rett etter midnatt og den andre ved morgengry. Det skal også ha blitt forsøkt å skyte ut en rakett fra et annet sted i Sør-Libanon.

Dette er ikke bekreftet. Ifølge en talsperson for den israelske hæren er det foreløpig uklart om det dreier seg om en bombekastergranat eller en rakett.

Avisen refererer også libanesiske forsvarskilder på at Israel svarte med å skyte minst femten raketter mot området Kfar Shouba i Libanon.

GRENSE: Fra dette området sør i Libanon ble det i dag tidlig skutt raketter mot den nordlige delen av Israel. Foto:Israel News Feed/ Det israelske forsvaret,

FN-styrkene sør i Libanon søkte i morgentimene etter utskytingsrampene på libanesisk side. Daily Star skriver at eksperter fra det libanesiske forsvaret desarmerte to raketter som var klare til å bli skutt ut mot Israel.

Nye døde

Det israelske forsvarsdepartementet IDF hevder at de har bombet 1100 mål i Gaza siden operasjonen startet. IDF hevder de har ødelagt 600 underjordiske rakettramper, 95 kommando og kontrollsentre, 61 angrepstuneller og 22 bygninger som tilhører Hamas. Israelske myndigheter melder ifølge Jerusalem Post at de torsdag utførte en rekke målrettet drap på sentrale Hamas-ledere.

PROTESTER I LIBANON: Libanesere og palestinere demonstrerte i går sammen i den libanesiske byen Sidon.Dødstallet etter Israels voldsomme bombing av er nå nærmere nitti personer. Foto:Ali Hashisho,Reuters

– Bygninger ble truffet hvert 4,5 minutt. Vi forventer den samme trenden fredag, sier en kilder til avisen som sies at det nå forberedes en bakkeoperasjon.

Al Jazeera har publisert en liste over alle som er drept fram til klokken 13 torsdag. Femten av 84 ofre er barn.

Alvorlig skadet

For en av de to israelske soldatene som ble skadet i et rakettangrep på byen Eshkol i går kveld, har skadesituasjonen utviklet seg fra moderat til alvorlig i løpet av natten. Den andre soldaten er lettere skadet. Dette melder Ynet og The Times of Israel.

Mer om

 1. Midtøsten

Flere artikler

 1. Siste nytt om Israel/Gaza-konflikten: Nye rakettangrep i kveld

 2. Kafé og boliger bombet på Gazastripen

 3. Bombealarm i Jerusalem

 4. Israel kaller inn 40.000 soldater

 5. VG møtte familien til 16-åringen som ble brent levende: - Vi mistet en del av fremtiden den dagen Muhammed døde

Fra andre aviser

 1. Israel beskutt fra Libanon

  Bergens Tidende
 2. Venter bakkeoperasjon på Gazastripen

  Fædrelandsvennen
 3. Greier ikke å stoppe Hamas' raketter

  Bergens Tidende
 4. 450 raketter skutt fra Gaza mot Israel - mor og baby drept i motangrep

  Bergens Tidende
 5. Israel bombet 160 mål på Gazastripen - frykt for blodbad

  Aftenposten
 6. Israel ber troppene «intensivere operasjonen» mot Hamas

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no