Turgåere strandet etter vulkanutbrudd i Japan

UTENRIKS

250 personer flyktet desperat fra tykk aske og stein etter at vulkanen Mt. Ontake i Japan hadde utbrudd. En person skal være død, og rundt 40 personer sitter fortsatt fast i fjellet.

Publisert: Oppdatert: 27.09.14 17:48

Vulkanen Mt. Ontakes utbrudd startet like før klokken tolv lørdag ettermiddag i Sentral-Japan, 200 kilometer unna hovedstaden Tokyo. Det er syv år siden sist vulkanen hadde utbrudd, melder Reuters.

Ifølge avisen Japan Times, har lokale myndigheter mottatt rapporter fra hytter i fjellet om at en kvinne er død, og 16 personer bevisstløse. I tillegg skal 30 mennesker være alvorlig skadet.

På et tidspunkt var det rundt 250 turgåere som satt fast i fjellet etter utbruddet, men rundt 200 av disse klarte å komme seg i sikkerhet. Japan Times skriver at rundt 40 personer fortsatt sitter fast i fjellet, og har søkt ly i diverse fjellhytter.

Disse må tilbringe natten på fjellet, inntil en ny redningsaksjon blir satt i gang i morgen tidlig.

En lokal innbygger fortalte til den japanske kringkasteren NHK at vedkommende så vidt slapp unna med livet i behold.

– Rett etter jeg så på utbruddet, skyndte jeg meg vekk, men jeg ble raskt dekket av aske, som la seg i en 20 cm tykt lag på bakken.

Flytrafikken omdirigeres

– Det var som torden. Jeg hørte boom, boom, og så ble alt mørkt, forteller en annen dame til NHK.

Flytrafikken omdirigeres som følge av en enorm sky som stiger fra vulkanen.

En YouTube-video vist av den japanske kringkasteren NHK, viser klatrere bevege seg raskt fra fjellet mens askeskyen stiger bak dem. Japan's Meteorological Agency har hevet alarmnivået til tre på en skala fra en til fem.

Det skal ikke ha blitt observert lava fra vulkanen, ifølge Reuters.

Setter inn militæret

Statsminister Shinzo Abe som returnerte fra USA på lørdag, sier han har gitt instruksjoner om å mobilisere militæret for å hjelpe til i redningsarbeidet.

– Nær 200 mennesker holder på å komme seg ned fra fjellet, men vi prøver fortsatt å finne ut av detaljene. Jeg har gitt instruksjoner om at vi skal gjøre alt vi kan for å redde menneskene ned derfra og for å sikre sikkerheten til turgåere, uttalte Abe til japanske nyhetsmedier.

Nagani-politiet sendte et team på 80 til fjellet for å assistere klatrerne på vei ned, og Kiso Prefectual Hospital, nær fjellet, sier de har sendt en team.

Fem timer etter utbruddet, ser det ikke ut til at vulkanen roer ned.

– Det er helt hvitt ute, og det ser ut som det har snødd. Det er veldig dårlig sikt og vi kan ikke se toppen av fjellet, sier Mari Tezuka som jobber på en fjellhytte for klatrere, til Reuters.

Ifølge en rekke japanske medier, blant annet Japan Today, startet utbruddet klokken 11.53. Et minutt tidligere skal Twitter-brukeren @setori_ ha postet et bilde av vulkanens krater. Bildet beskriver han med ordene: «Ontekesan (Mt.Ontake), rolig og alene».

1 av 6This handout picture taken by Nagano Prefectural Police on September 27, 2014 shows white smoke raising from Mount Ontake as Japan's volcano Ontake erupted in Nagano prefecture, central Japan. A volcano erupted in central Japan, shooting ash and rocks into the air that reportedly left 11 hikers injured, including seven unconscious, and forced 150 people to shelter in cabins near the summit. The eruption of the 3,067-metre Mount Ontake straddling Nagano and Gifu prefecture happened around midday. AFP PHOTO / NAGANO PREFECTURAL POLICE via JIJI PRESS

Her kan du lese mer om