Stoltenberg avslører: To russiske fly i luftrommet over Tyrkia

NATO-sjefen: Det er ikke tilfeldigheter

Russisk NATO-ambassadør: Ikke nødvendig å se etter konspirasjonsteorier

BRUSSEL (VG) NATOs generalsekretær, Jens Stoltenberg, sier at forsvarsalliansen holder kommunikasjonslinjene med Russland åpne, for å unngå at det kommer til ytterligere brudd på tyrkisk luftrom.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Samtidig avslører Jens Stoltenberg at det ikke bare har vært ett brudd på luftrommet over Tyrkia fra russiske fly.

– Vi har informasjon om at det har vært to brudd på luftrommet over Tyrkia. Det er svært bekymringsfullt, sier Stoltenberg.

– IKKE NOE UHELL: NATO-sjef Jens Stoltenberg uttalte seg tirsdag forrmiddag til pressen. Foto: Virginia Mayo , Ap

NATOs generalsekretær holdt i formiddag en pressekonferanse om den betente situasjonen i Midtøsten, som synes mer bekymringsfull etter at Russlands president, Vladimir Putin, har sendt russiske militære styrker og fly til Syria.

Rettet mot IS

I forrige uke begynte russiske fly å bombe mål i Syria. I hovedsak skulle de russiske angrepene være rettet mot terrororganisasjonen, IS, men det skal være bevis for at anti-Assad grupperinger er rammet, og det er også hevdet at det er disse gruppene som er russernes mål. Gruppene er støttet med materiell og våpen av amerikanske myndigheter.

Det ble i helgen kjent at et russisk fly hadde beveget seg inn over tyrkisk luftrom, og det ble reagert sterkt fra tyrkiske myndigheter. Den russiske forklaringen har vært at det skjedde ved en tilfeldighet og at det ikke ligger noe annet motiv bak.

Ett år som NATO-sjef: «Det hender at jeg våkner opp om morran, og ikke vet hvilken by jeg er i.»

Det har vært spekulasjoner om at overflygingen skulle være en test på hvordan NATO og Tyrkia ville reagere.

Brudd på luftrommet

– Nå vet vi at det har vært to brudd på tyrkisk luftrom, og vi tror ikke at det dreier seg om tilfeldigheter, sier Jens Stoltenberg.

På spørsmål om NATO har behov for mekanismer som kan forhindre denne type overflyginger på NATOs sørflanker, sier generalsekretæren:

– Vi trenger ingen nye mekanismer, det er helt åpenbart at man skal vise respekt for et lands grenser, også over luftrommet, sier Stoltenberg.

Hensikten

Han er også bekymret for russernes hensikter med de bombetoktene de utfører i Syria.

– Situasjonen i Syria er skjør. Alle NATO-land i koalisjonen er bekymret for at Russland ikke bare angriper IS, men også andre opposisjonsgrupper, sier Jens Stoltenberg.

Uhell

Russland har ifølge Reuters kommentert den første krenkelsen og svart at det er snakk om et uhell, og at det «ikke er nødvendig å se etter konspirasjonsteorier», melder NTB.

NATO bruker nå hendelsen til å forvrenge Russlands militære innsats i Syria, sier den russiske NATO-ambassadøren Aleksandr Grusjko til nyhetsbyrået TASS.

Forsvarsalliansen kobler seg på Vestens informasjonskampanje for å oppnå dette, mener Grusjko.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder