I SIKKERHET: Her rømmer gislene John O'Brien og Stefan Balafoutis fra gisselmarerittet. Foto:William West,Afp

«Jeg har aldri følt meg så lettet som da jeg svingte rundt hjørnet og så de bevæpnede politifolkene»

Iran: Sydney-terroristen var etterlyst

Da John O'Brien oppdaget en grønn knapp ved døren flyktet han fra gisseltageren.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Gisselet O’Brien forteller til australske medier i natt han hadde vært på sitt årlige besøk hos øyelegen og var innom Lindt Chocolate Café på Martin Place i Sydney for en rask kaffekopp. Kort tid senere ble han og 16 andre tatt som gisler av Man Haron Monis i over 16 timer. Gjerningsmannen og gislene Katrina Dawson og Tori Johnsen ble drept da politiet stormet lokalet.

O’Brien var en av de første gislene som klarte å unslippe sammen med advokaten Stefan Balafoutis og Paolo Vassallo som var ansatt ved kafeen. Han sier de tre mennene flyktet da de oppdaget en grønn knapp ved en av dørene.

– Jeg har aldri følt meg så lettet som da jeg svingte rundt hjørnet og så de bevæpnede politifolkene.

Les også: Disse ble holdt fanget i 16 timer

I går fortalte O’Brien ABC at han ble tvunget til å putte hånden sin på kafévinduet av gisseltageren, men at han var for sliten og måtte å sette seg. Man Haron Monis krevde at han lå på guvlet under dramaet.

O’Brien sier han nektet og fortalte Monis at han var for gammel til å ligge på gulvet.

– Jeg er så takknemlig for å være hjemme med min fantastiske kone, Maureen, og vil takke media for at de har vært respektfulle, og alle i Australia for deres godhet og støtte.

Gisselet forteller at han fortsatt avhøres av politiet om hva som skjedde inne i kafeen og ikke vil gå inn i mer detaljer om dramaet.

– Jeg vil hylle Katrina Dawson og Tori Johnsen og gi mine kondolanser til deres familier og venner. Mine tanker og bønner er også hos de andre gislene.

GISSELTAGER: Her taler Monis til pressen etter en høring i retten i april 2011. Foto:Dean Lewins,Ap

– Jeg ønsker også å takke politiet i New South Wales for arbeidet de har gjort, og kommer til å gjøre i de kommende månedene, og de fantastiske folkene i nødetatene.

Iran: Gisseltageren var etterlyst

Iran sier de forsøkte å få iranskfødte Man Haron Monis utlevert 14 år før han sto bak den blodige gisselaksjonen i Sydney.

– I 1996 var han sjef for et reisebyrå og utførte svindel. Han flyktet til Malaysia og derfra videre til Australia under falskt navn, opplyser øverste sjef for politiet i Iran, general Ismail Ahmadi Moghaddam, ifølge BBC.

– Fordi vi ikke hadde noen avtale om utlevering av kriminelle med Australia, så nektet de å utlevere ham, legger han til.

Ifølge polititoppen var Monis kjent i Iran som «Manteqi». Han sier Monis søkte om politisk asyl for å få flyktningstatus i Astraulia og omtaler det som «et spill».

Australia spør seg hvordan det er mulig Monis (50, kunne være en fri mann. Han ble nemlig løslatt 26. mai – kun seks dager etter at omstridte kausjonslover ble innført, skriver The Sydney Morning Herald.

Uken før hadde Monis blitt nektet kausjon. Denne oppmykningen i kausjonslovene er allerede trukket tilbake.

I tillegg er det kommet fram at Monis skulle ha møtt i retten sist fredag – for et seksuelt motivert overfall på en kvinne i Sydney, og ytterligere 40 siktelser om overgrep mot seks kvinner – men rettsmøtet ble utsatt.

– Hvordan kan en person med så langt rulleblad være på frifot, utenfor vår kontroll? Det er et helt legitimt spørsmål, og skal jeg være ærlig med dere så spør vi oss selv det innad i regjeringens sikkerhetsutvalg, sier Abbott på en pressekonferanse tirsdag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder