KJEMPER MOT IS: En gruppe med sjiamuslimer som har sluttet seg til den irakiske hæren for å kjempe mot de militante islamistene i Den islamiske stat (IS), tidligere kjent som ISIL. Store antall sjiamuslimer er drept av IS, som er en ekstrem gruppe sunnimuslimske terrorister. Foto:Stringer/iraq,Reuters

Fremmedkriger forteller: Derfor forlot han Syria

Han betegner seg selv som ekstremist, men etter to år i Syria fikk han nok. Det var ikke dette vi kom for, sier han.

  • Cathrine Ekehaug
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Han kaller seg Abu Mohammed, men det er ikke hans egentlige navn. Han er en av 3000 vestlige fremmedkrigere som har dratt til Syria for jihad, skriver CBS News. Mohammed dro til Syria i 2012 og sluttet seg til en gruppe (ikke IS) som for det meste besto av fremmedkrigere.

Men for et par uker siden bestemte han seg for å dra der ifra.

– Jeg må tenke over om det er verdt det. Jihad har forandret seg fullstendig, det var ikke for å drepe andre muslimer vi kom. Vi kom for å kjempe mot regimet, sier han til CBS.

Regimet han snakker om er Bashar Assads diktatur. I Syria kjemper moderate opprørere mot både Assads regime og den fryktede terrorgruppen som kaller seg Den islamske stat (IS).

Ifølge CBS News, var det en pliktfølelse til å forsvare syriske muslimer mot nettopp Assads regime som motiverte Mohammed til å dra. I tillegg skal han ha hatt et ønske om å opprette en muslimsk stat. Men ikke slik IS gjør det.

Støtter ikke IS

Mohammed forteller at han ikke støtter de brutale henrettelsene på de to amerikanske journalistene, og er opprørt over det store antallet muslimer som er drept av IS.

– Jeg liker ikke å snakke for mye stygt om IS. Når alt kommer til alt er de mine brødre i islam, men de gjør feil. De er for brutale, og de lytter ikke til de lærde. Jeg er overbevist om at de er på feil kurs, sier han til CBS.

Han har planer om å skaffe seg en jobb når han kommer hjem, slik at han kan forsørge familien sin mens han vurderer om han skal dra tilbake til Syria eller ikke.

IS-avhopper sto frem

Også terrorgruppen IS har avhoppere, og en som tidligere har kjempet for IS fortalte denne uken til CNN om daglige henrettelser og pisking.

Nærmest hver dag skjer det henrettelser og korsfestelser, kvinner som ikke går med heldekkende niqab risikerer å bli pisket, butikksjefer som holder åpent under bønn blir banket opp og flere fag som filosofi, musikk og sport er fjernet fra læreplanen, ifølge eks-krigeren.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder