DØMT: Den pakistanske Bollywood-stjernen Veena Malik viser frem klær fra den siste kolleksjonen til klesdesigner Riyaz Gangji i Mumbai på dette bildet fra 2011. Nå er 30-åringen dømt til fengsel for blasfemi.

DØMT: Den pakistanske Bollywood-stjernen Veena Malik viser frem klær fra den siste kolleksjonen til klesdesigner Riyaz Gangji i Mumbai på dette bildet fra 2011. Nå er 30-åringen dømt til fengsel for blasfemi. Foto:,Afp

Bollywood-stjerne dømt til 26 års fengsel for blasfemi

Den pakistanske skuespillerinnen Veena Malik (30) er funnet
skyldig i blasfemi etter at hun opptrådte på et TV-show hvor hun danset til en sang om bryllupet til profeten Muhammeds datter.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Veena Malik (30), som er kjent for sine roller i pakistanske og indiske filmer og TV-programmer, ble denne uken funnet skyldig i blasfemi sammen med sin ektemann Asad Bashir Khan. Det samme ble den pakistanske mediemogulen Mir Shakil-ur-Rahman, som eier Geo TV, kanalen som kringkastet den omstridte scenen. Det melder den pakistanske avisen Dawn.

Det er en pakistansk antiterrordomstol som har idømt de tre den strenge fengselsstraffen. Alle tre ble samtidig beordret til å levere inn passene sine, samt å betale en bot på 1,3 millioner rupi hver, tilsvarende 86.000 kroner.

Dansescenen, som domstolen mener er blasfemisk, gikk ut på at Malik og hennes mann spilte en bryllupsscene hvor de danset, mens sufiske musikere sang en religiøs sang om bryllupet til profeten Muhammeds datter. Den skapte stor oppstandelse etter at den ble sendt i et morgensendt TV-show i mai, og førte til at det ble opprettet blasfemi-siktelser mot TV-kanalens eier, programlederen, samt Malik og hennes mann.

«Besudling»

GLAMORØS: Veena Malik har tidligere mottatt dødstrusler fra militante grupper på grunn av sitt virke som skuespiller. Foto:,Afp

Det til tross for at lignende scener er blitt vist på pakistansk fjernsyn tidligere – uten at det har ført til lignende oppstyr. Den britiske avisen The Independent skriver at dette har ført til mistanker om at det hele er iscenesatt av det pakistanske militæret.

– Min mann og jeg var på et show hvor de spilte sangen, men den er blitt spilt hundrevis av ganger før. Jeg er en ektefødt, utdannet muslim, og jeg kommer fra en god familie. Jeg kan ikke engang forestille meg å fornærme min religion, sier Bollywood-stjernen i et intervju med Hindustan Times.

26. mai leverte nestlederen i den islamske organisasjonen Jamaat Ahle Sunnat en offisiell klage på TV-showet, og mente at det hadde besudlet Ahl al-Bayt – profeten Muhammeds familie – ved å spille «en foraktelig Qawwali» (religiøs sang, red.anm.).

- Såret muslimer

Geo TV og programlederen offentliggjorde offisielle unnskyldninger, mens Malik og Khan forlot landet og dro til Dubai da etterforskningen ble satt i gang.

Da dommer Raja Shahbaz avsa dommen tirsdag, beordret han samtidig politiet å foreta arrestasjoner i henhold til antiterrorloven, i tillegg til at han ba myndighetene i Karachi, Rawalpindi og Islamabad om å selge lovbryternes eiendommer.

– Etter en evaluering av hele bevisbildet til påtalemyndigheten, er jeg av den oppfatning at aktoratet har bevist sin sak mot de tiltalte og rømlingene, sa dommeren ifølge The Guardian.

«De ondsinnede handlingene til de tiltalte har antent følelsene til alle landets muslimer og såret dem, noe som ikke kan tas lett på, og det er behov for sterkt hindre en slik tendens,» heter det i dommen, som refereres i den anerkjente avisen.

FORSIDEPIKE: Den pakistanske skuespillerinnen Veena Malik stilte opp på lettkledde bilder i bladet FHM i 2011. Foto:Aijaz Rahi,Ap

Opprørt over dommen

Malik sier i et intervju med Gulf News at hun planlegger å reise tilbake til Pakistan for å kjempe mot dommen. Hun er også skeptisk til domstolens legitimitet.

Dommen ble nemlig avsagt i Gilgit, som er delvis kontrollert av Pakistan og Kashmir, en region som nabolandet og erkerivalen India krever suverenitet over. Dommer som avsies av disse domstolene pleier nemlig ikke å være gyldige i resten av Pakistan.

– 26 år er en livstidsdom, sier Malik til Gulf News og fortsetter:

– Men jeg har tro på ankedomstolene i Pakistan. Når den siste dommen kommer, vil den gi meg rettferdighet. Ikke noe fælt kommer til å skje.

Bollywood-stjernen har også tidligere vært kontroversiell, som da hun i 2011 poserte lettkledd i en billedserie i mannebladet FHM, med initialene ISI (forkortelsen for Pakistans etterretningstjeneste) skrevet på armen.

Malik har også en tilknytning til Norge: I fjor skrev VG om at mannen som er utpekt som bakmann til rekordbedrageriet av Nordea var blitt kjæreste med Bollywood-skuespilleren.

Les også

 1. Mimi Blix (20) populær bikini-pryd i India

  (VG Nett) Mimi Blix var usikker før hun poserte i bikini for jubileumskalenderen, men er stolt over resultatet.
 2. Indiske superstjerner danser på norske fjelltopper

  Det spås at 120 millioner tamiler verden over vil se den indiske storfilmen, hvor superstjernene svinger seg i…
 3. Bollywood-stjerneskudd halshugget

  (VG Nett) Bollywood-skuespiller Minakshi Thapa (26) ble kidnappet - og drept da foreldrene ikke klarte å betale…
 4. Bollywood-stjerne død: - En av de store legendene

  (VG Nett) Bollywood-legenden Dev Anand (88) døde i helgen. Skuespilleren, skribenten, regissøren og produsenten ble 88…
 5. Indisk forfatter og skuespiller skutt og drept

  Den profilerte indiske skuespilleren og forfatteren Sushmita Banerjee ble skutt og drept av militante i Afghanistan…
 6. Pakistansk skuespiller forsvunnet etter nakenbilder

  (VG Nett) Den kontroversielle pakistanske modellen Veena Malik (27) skapte storm i hjemlandet med nakenbilder.
 7. Pakistansk skuespiller provoserer med toppløsbilde

  (VG Nett) Veena Malik (27) lot seg avbilde avkledd med initialene til den pakistanske etteretningsorganisasjonen ISI.
 8. Indisk Bollywood-stjerne død: - Et stort tap for bransjen

  Filmskaperen Yash Chopra (80) døde sist søndag grunnet nyresvikt og denguefeber. Chopra rakk aldri å komme til Norge.
 9. Bollywood-stjerne: – Filmkarrieren har vært ensom

  Tidligere missedronning Priyanka Chopra (32) sier karrieren…
 10. Norsk-indisk Bollywood-stjerne fridd til på direkten

  (VG Nett) Mahek Chahal gikk ikke helt til topps i den indiske versjonen av Big Brother, men hun ble forlovet under det…
 11. Bollywood-stjerne funnet død

  Britisk-indiske Jiah Khan (25) ble funnet død i sitt eget hjem i Mumbai.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder