FORSVARER OVERVÅKNING: General Keith B. Alexander, sjef for NSA, forsvarte organisasjonens overvåkning under en høring i det amerikanske senatet onsdag. Foto: AP Photo/Charles Dharapak/NTB Scanpix

NSA: Overvåkningen har hindret flere terrorangrep

Innrømmer at de kan overvåke Google-søk

Sjefen for den amerikanske etterretningen NSA sier at organisasjonens topphemmelige overvåkingsprogram har stanset flere titalls terrorhendelser.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

NSA-sjef og general Keith Alexander måtte onsdag forsvare de alvorlige overvåkningsbeskyldningene mot organisasjonen foran en komité i Senatet.

Han ble spurt av senatorene om hvor viktig overvåkingen av internett- og telefondata er.

- Det er hemmeligstemplet, men det har bidratt til å stanse dusinvis av terrorhendelser, svarte Alexander.

Under utspørringen sa NSA-sjefen at angrep både i USA og i utlandet hadde blitt stanset.

Alexander møtte i Senatet samme uke som etterretningstopper har hatt hemmelige møter med folkevalgte i Washington der de har orientert om NSAs overvåking.

- Vi jobber på en måte som sørger for at vi beholder det amerikanske folks tillit. Vi ser ikke noe kompromiss mellom sikkerhet og frihet, sa generalen.

Alexander understreket at NSA trenger «rimelig og klar mistanke» før organisasjonen kan få en rettskjennelse på at de kan analysere opplysningene.

- Jeg tror det vi gjør for å beskytte amerikanere er riktig. Vår organisasjon er stolte over at vi beskytter landet og våre borgerrettigheter, sa Alexander.

Kan se Google-søk

På spørsmål om NSA kan se hva folk søker etter på søkemotorer som Google, svarte generalen ja.

- Ja, det kan vi. Vi må ha en rettskjennelse for å kunne gjøre undersøkelser på det området.

Både demokrater og republikanere har tatt til orde for å begrense myndighetenes elektroniske overvåking av amerikanere.

Kravene er kommet opp etter at amerikaneren Edward Snowden avslørte at NSA har et omfattende program for å kartlegge telefondata og internettrafikk, kalt PRISM. Snowden var tidligere ansatt i et privat selskap som utførte tjenester for NSA.

I et intervju med Hongkong-avisen South China Morning Post sa 29-åringen onsdag at han «verken er en forræder eller en helt, men en amerikaner».

I det samme intervjuet varslet han også at han vil komme med nye avsløringer om hvem som ble utsatt for overvåking.

Mye hemmelighold

I Kongressen snakket ikke Alexander spesifikt om overvåkingsprogrammet, men om NSAs generelle virksomhet.

- Det ligger i vårt arbeids natur at få andre enn de som har ansvaret for å føre tilsyn med oss i den utøvende, lovgivende eller dømmende delen av staten, kan kjenne detaljene i det vi gjør. Bare de kan se at vi daglig opererer under strenge retningslinjer, og holdes ansvarlig under et av de strengeste tilsynsregimene i den amerikanske staten, sa Alexander.

NSA er verdens største etterretningsorganisasjon, og er underlagt det amerikanske militæret. De har ansvaret for signaletterretning og analyse av elektronisk kommunikasjon.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder