DREPT: Til venstre Cherif Kouachi (32) og broren Said Kouachi (34) til høyre. Flere kilder har bekreftet at Said har vært hos al-Qaida i Jemen. Foto:Fransk politi,Afp

Terrorforsker: Mye peker mot Al-Qaida i Jemen

Al-Qaida er på offensiven i et Jemen som kan kollapse, samtidig som mye peker på at de står bak terrorangrepet på Charlie Hebdo.

 • Erlend Ofte Arntsen

Artikkelen er over fem år gammel

– Det er fortsatt flere ting som er uklart. De to som gjennomførte angrepet på Charlie Hebdo hevder de handler på oppdrag for Al-Qaida i Jemen (AQAP), mens han som tok og drepte gisler i kosher-butikken sverger troskap til IS, sier Stig Jarle Hansen, førsteamanuensis ved Universitetet i Ås.

– Det er mulig dette er en lokal hybrid med tilknytning til flere grupper, men vi vet at AQAP aldri har tatt på seg ansvaret for noe de ikke har gjort, fortsetter han.

Hansen har i en årrekke hatt terrorgrupper i Øst-Afrika og på den arabiske halvøy som spesialfelt, og har også gjennomført feltarbeid i Jemen – som en av svært få norske terrorforskere.

Mye peker mot AQAP

Han mener at mye taler for at al-Qaida i Yemen, også kjent som AQAP, står bak terrorhandlingene mot Charlie Hebdo.

– Den ene av de to brødrene hevdet selv overfor en tv-kanal at han handlet på oppdrag fra AQAP og det er to jemenittiske kilder som hevder det samme, sier Hansen.

– Men det er viktig å ta de riktige forbeholdene, selv om mye peker mot AQAP, sier Hansen.

Eric Holder, USAs justisminister, sa i et intervju på frokost-tv søndag at amerikanske myndigheter ikke har konkludert i spørsmålet om AQAP eller IS står bak angrepene i Paris.

FORSKER: Stig Jarle Hansen er ekspert på terrorgrupper i Afrika og på al-Qaida i Jemen. Foto:FRODE HANSEN,

Var i Jemen i 2011

Det var fredag kveld at det kom meldinger om at AQAP hadde tatt på seg ansvaret for angrepet på Charlie Hebdo, der 12 mennesker mistet livet. Totalt 17 personer har mistet livet de siste dagene.

Brødrene Said (34) og Cherif Kouachi (32) stod bak terroraksjonen, og det er spesielt Said som forbindes med AQAP. Fredag meldte flere medier at han skal ha vært i Jemen så sent som i 2011, mens CNN også skriver at han første gang var i Jemen i 2009.

Amerikanske tjenestemenn opplyser til tv-stasjonen at han da mottok våpentrening av AQAP. Andre kilder opplyser at Said Kouachi da skal ha møtt Anwar al-Awlaki, som ble regnet som en av de mest sentrale lederne av AQAP, fram til han ble drept i et amerikansk droneangrep i 2011.

TERRORSIKTET: Anders Cameroon Østensvig Dale (33) fra Akershus er mistenkt for å ha trent med al-Qaida i Jemen og for å planlegge terrorangrep mot Vesten. Han er nå siktet av PST. Foto:PRIVAT,

Nordmann i AQAP

– Dette er veldig interessant at han har vært der mens den store ideologen al-Awlaki var der og det er sannsynlig at de møttes, sier Hansen.

I tillegg skal Nesodden-mannen Anders Dale (35), som er oppført på USAs terrorliste, oppholde seg i Jemen og være tilknyttet AQAP. Han skal ha gjennomført våpen- og bombetrening, men det skal være få opplysninger knyttet til hans bevegelser de siste to årene.

Både Said og Cherif Kouachi ble drept i går da fransk politi stormet trykkeriet de hadde forskanset seg i.

Amedy Coulibaly (33), som gjennomførte gisselaksjonen i går i en kosher-butikk i Paris, der fire gisler ble drept. Coulibaly ble selv drept da politiet aksjonerte.

– Ventet med å ta ansvar

VG har fått tilgang til budskapet fra det som skal være et medlem av AQAP om terroraksjonen.

«Organisasjonen ventet med å ta ansvar for aksjonen av sikkerhetsgrunner», står det i meldingen som skal ha blitt sendt ut til et fåtall personer i går.

Meldingen viser også til at terrormagasinet Inspire skal ha varslet angrepet på Charlie Hebdo på forhånd.

«En av tegnernes navn og bilde var avbildet på Inspires wanted-plakat, død eller levende,» står det.

Samme budskap ble blant annet sendt til en journalist hos The Intercept.

– God tilknytning

Søndag kveld ble det også lagt ut en video av det som skal være en tale av Harith al Nadhari, en fremstående AQAP-ideolog, der terroristene i Frankrike hylles.

Det er ulike meninger om uttalelsene fra AQAP, og mange påpeker at det kan se ut som om AQAP kun hyller handlingene, men ikke tar ansvar for dem.

– Vi vet lite om avsenderne av dette budskapet, men flere kommentatorer påpeker at de har god tilknytning til al-Qaida i Jemen.

– Jemen kan kollapse

Hansen forteller at al-Qaida nå fosser frem i Jemen på den arabiske halvøyen. Det har vært en rekke store terrorangrep, blant annet i hovedstaden Sana. Senest denne uken ble 37 drept ved en politiskole.

– AQAP er nesten i ferd med å overta landet og som stat står Jemen på randen til å kollapse. Dette er en situasjon verden har ignorert fullstendig, sier Hansen.

Les også

 1. Stormer mot politiet - så blir terroristen skutt

  En video viser hvordan gisseltageren Amedy Coulibaly (32) kom stormende mot politistyrkene som gikk til aksjon mot…
 2. Dette er gisseltagerens ofre

  Yohan Cohen (22) jobbet ukentlig i en lokal matbutikk i Paris for å spare opp penger til å gifte seg med kjæresten.
 3. Fordømmes av sin egen familie: Terrorist sverget troskap til IS i video

  Terroristen Amedy Coulibaly sverger troskap til en av verdens verste terroristledere i IS og forklarer hvorfor han tok…
 4. Hun er Frankrikes mest ettersøkte

  Den mystiske Hayat Boumeddine (26) blir av en nabo beskrevet som en sjenert liten jente.
 5. Gissel til VG: Slik var mareritt-timene

  PARIS (VG) I fire timer satt kvinnen i 40-årene innelåst på kjølerommet med to kvinner, tre menn og en 11 måneder gamle…

Mer om

 1. Terrorangrepet mot Charlie Hebdo
 2. Terrorisme
 3. Frankrike

Flere artikler

 1. USA tror videoen er ekte: Al-Qaida-topp påtar seg ansvaret for Paris-terror

 2. Terrormistenkte brødre: – Hvis noen spør, si vi er fra Al-Qaida Jemen

 3. Hevdet å stå bak Charlie Hebdo-angrepet: Al-Qaida-topp drept i Jemen

 4. Stormer mot politiet - så blir terroristen skutt

 5. Fransk TV-kanal hadde telefonkontakt med de tre gisseltagerne

 6. Dette skjedde i Paris time for time

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder