STORE ØDELEGGELSER: I Florida Keys har «Irma» lagt hjem etter hjem i ruiner. Her fra en park for husvogner hvor ødeleggelsene er store. Foto: Matt Mcclain AP

«Irma» knuste hvert fjerde hus i ferieparadis

OSLO/ORLANDO (VG) Etter orkanens voldsomme herjinger i Florida, begynner man nå å få oversikt over de enorme ødeleggelsene.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

– Det er katastrofeartet, sa Florida-guvernør Rick Scott etter mandag å ha fløyet over Florida Keys – «strengen» helt sør i delstaten Florida, som er et yndet turistmål.

Orkanen «Irma», som raste oppover kysten av Florida natt til mandag, har lagt store mengder hus i ruiner og tatt livet av minst fem mennesker på USAs fastland. I Karibia, der orkanen kom fra, mistet minst 35 mennesker livet.

Se bildene: Virgin-gründerens luksusøy i ruiner etter orkanen

Det var først tirsdag at redningsmannskaper kunne ta seg inn i noen de verst rammede områdene i Florida Keys.
Ifølge CNN har myndighetene anslått at 25 prosent av alle hus der er totalødelagt, mens ytterligere 65 prosent har blitt påført store skader.

– I utgangspunktet er hvert eneste hus i Florida Keys påvirket på en eller annen måte, sier Brock Long i den føderale etaten som står for nødarbeidet.

Så dagens lys: Denne babyen ble født midt i orkanen

Vet ikke om familien lever

Fremdeles er det mange som lever i uvisshet om hvordan det går med deres kjære. CNN har snakket med en av dem, William Rose, som ikke har fått tak i moren, stefaren, bestemoren og tanten som bor i Florida Keys.

– Jeg aner ikke om de lever, men jeg prøver å være positiv, sier han.

Tirsdag startet flyplassene i Florida så smått å åpne for trafikk igjen. På Orlando International Airport strømmet folk til i formiddagstimene i håp om å komme seg hjem.

– Vi skulle egentlig reist hjem til Argentina på søndag, men da var flyplassen stengt. Nå håper vi å kunne komme oss med et fly i dag, sa Jorge Perez til VG mens han stod i kø i en informasjonsskranke.

Selv om en del fly altså hadde startet gå som normalt var skjermene som viser ankomster og avganger preget av rød skrift med ordet «kansellert» på. Mange fly var også forsinket.

På motorveien vestover fra Orlando gikk trafikken tregt da VG kjørte motsatt retning mot flyplassen. De fleste som har evakuert er nå på vei tilbake for å se hvordan deres hjem var klart seg i stormen.

Det kjente turistmålet Key West – helt vest i øygruppen – skal imidlertid være så å si intakt, melder Washington Post. De største problemene der skal være mangel på vann, strøm og et fungerende kloakksystem.

RUINER: Det er et stort opprydningsarbeid som innbyggerne i Florida Keys står overfor. Foto: Matt Mcclain AP

Guvernør Scott advarer de evakuerte å dra hjem uten å ha sjekket med lokale myndigheter først.

– Ikke tro at man kan løpe hjem selv om dette har passert. Vi har strømlinjer som ligger nede over hele delstaten og veier som er umulig å ta seg frem på, sier han.

Så mange som 15 millioner mennesker i Florida står nå uten strøm – noe som tilsvarer tre fjerdedeler av hele delstatens befolkning. Ifølge Washington Post er det ventet at det kan ta uker før strømmen er tilbake hos mange.

Mohamed (15) om orkannatten: – Det føltes som en skrekkfilm

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder