ROLIG MANN: Presidenten ved militærtribunalet og hoveddommer i rettssaken mot Joshua French, kaptein Serge Kabondo, leder rettsmøtene på en rolig, men myndig måte. Foto: HELGE MIKALSEN

Kongo-dommer: - Jeg har en sterk rettferdighetssans

KINSHASA (VG) Dommer Serge Kabondo (39) ville egentlig bli prest, tar ikke lett på jobben, og går mange runder med seg selv før han avsier en dom.

Artikkelen er over seks år gammel

I motsetning til den svært energiske og teatralske aktor Hòmere Nkulu, holder dommer Serge Kabondo (39), som leder dommerpanelet i rettssaken mot Joshua French, en lavere profil.
Tirsdag fortsetter rettssaken mot nordmannen, som er tiltalt for å ha drept sin cellekamerat Tjostolv Moland, i den kongolesiske hovedstaden. Dommeren sier de kan bli ferdige med rettsforhandlingene i løpet av tirsdagen og utelukker ikke at det kan falle dom allerede fredag.

Følg tirsdagens rettsmøte i VGs direktestudio og på VGTV fra klokken 08.30 .

Ville bli prest

I sine unge år studerte Kabondo først litteratur, filosofi og latin ved et katolsk seminar fordi han ønsket å bli prest.

- Men jeg skjønte at det er lett å feile i presteyrket, derfor valgte jeg å gå over til jusstudiet ved universitetet i Lubumbashi, hvor jeg studerte i fem år, forteller han til VG.

Han tok det som tilsvarer juridisk embetseksamen i 2001, og samme år startet han som ung aktor ved den militære påtalemyndigheten.

- Jeg hadde allerede den gang en sterk rettferdighetssans, og derfor søkte jeg meg til denne karriereveien, forklarer Kabondo, som allerede i 2004 ble dommer i det militære justisvesenet.

ENERGISK: Aktor Homère Nkulu under rettsmøtet fredag. Joshua French med ryggen til kamera. Foto: ENDRE ALSAKER-NØSTDAHL

Nomadisk liv

Han har arbeidet i flere deler av Kongo før han kom til hovedstaden Kinshasa, deriblant regionene Bandundu og Kasai-Oriental, samt i byen Bukavu i det krigsherjede Øst-Kongo.

- I Bukavu dømte jeg i mange saker som omhandlet drap, voldtekter og ran, men ellers er realitetene de samme for en dommer over alt i Kongo, mener den erfarne dommeren.

Han forteller at dommerne som hovedregel ikke får tilbringe mer enn tre år på ett tjenestested, for at de ikke skal bli for tilknyttet lokalmiljøet og få venner.

- Det er hardt, men det er et slikt liv jeg har valgt. Selvfølgelig er det ikke alltid lett for kona og barna mine, men jeg elsker jobben min og vil alltid fortsette å gjøre det, sier Kabondo til VG.

LEDER DOMMERTEAMET: Kaptein Serge Kabondo, her under rettssaken mot Joshua French forrige fredag. Foto: ENDRE ALSAKER-NØSTDAHL

Familiemann

- Min far var oberst i hæren før Kongo ble selvstendig, og deltok under andre verdenskrig både i Etiopia og Belgia, forteller Kabondo, som er yngstemann i en søskenflokk på 19. Selv har han tre sønner på ett, tre og seks år.

- Det er helt utrolig, men de vet allerede hva de har lyst til å bli når de blir store: Eldstemann vil bli aktor, slik jeg var, den mellomste vil bli lege, og den eldste sier at ettåringen skal bli forsvarsadvokat, sier han og ler forsiktig.

God lønn og at man alltid lærer noe nytt trekker han fram som de beste aspektene ved sin egen jobb som dommer.

- Det er ikke tilfeldig at jeg ble dommer, sier Kabondo, som mener at hans sterke rettferdighetssans bunner i hans kristne tro.

- Ingen enkel jobb

- Når jeg leder rettsmøter er jeg redd for at noen skal oppfatte meg som partisk, men det er jeg ikke. Jeg tar ikke side i noen sak, og jeg vil høre begge partenes argumenter før jeg avsier en dom. Det er ikke noe jeg tar lett på, og jeg bruker mye tid på å tenke før jeg kommer til en konklusjon. Noen ganger er det veldig vanskelig: Er det virkelig den personen som er tiltalt som har gjort noe kriminelt, spør den stillfarne dommeren retorisk.

- Kan du ikke oppfattes som lett påvirkelig når du har en lavere militær rang enn aktor, og dere sitter ved samme bord under rettssaken?

- Nei, for i rettssalen er det jeg som er sjefen, uansett hvilken rang aktor har. Vi sitter ved samme bord kun på grunn av at lokalet vi bruker er for lite. Vanligvis ville alle aktører sittet ved hvert sitt bord, sier Kabondo.

Les også

 1. Norsk nøkkelvitne: - Jeg er veldig skuffet

  KINSHASA (VG) Rettsmedisiner Arne Stray-Pedersen er svært oppgitt over at han ikke fikk vitne i rettssaken mot Joshua…
 2. Kongo: Kranglet om slåssing, kniv og vodka

  KINSHASA (VG) Joshua French, aktor og et vitne er dypt uenige i retten om hva som skjedde forut for Tjostolv Molands død.
 3. Enkens advokat til VG: - Pengestriden må løses

  Advokaten til enken til den drepte sjåføren Abedi Kasongo møtte overraskende opp i rettsalen hvor Joshua French på ny…
 4. I dag kan French få norsk rettsmedisiner-hjelp

  KINSHASA (VG) Rettsmedisineren Arne Stray-Pedersen vil i retten i dag legge frem sentrale spor knyttet til Tjostolv…
 5. Rettssaken mot Joshua French: Dette er aktørene

  KINSHASA (VG) Det er en stor norsk delegasjon som er involvert når Joshua French møter i retten i N'dolo-fengselet i…
 6. Kongo-dommeren er blitt syk

  KINSHASA (VG) Hoveddommeren i rettssaken mot Joshua French er borte fra jobben på grunn av sykdom.
 7. Minst 60 nordmenn er fengslet i utlandet

  Norske myndigheter kjenner til 60 saker der norske statsborgere er i fengsel i utlandet.
 8. Kongo-aktoren til VG: - Jeg er et naturtalent

  KINSHASA (VG) For norske seere har oberst Homère Nkulu (46), aktor i straffesaken mot Joshua French, blitt kjent som den…
 9. Han kan redde Joshua French

  KINSHASA/OSLO (VG) To rapporter og en norsk rettsmedisiner. Det kommer til å stå i fokus i Kongo-rettssaken.
 10. French fortalte om dramaet på Kongo-cellen

  KINSHASA/OSLO (VG) Joshua French fortalte om dramaet som utspant seg på cellen i Ndolo-fengselet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder