DRAPSTILTALT: Joshua French (i midten) og hans kongolesiske forsvarer Marie André Mwila Kayembe (t.v. for French) må overbevise dommertribunalet om at han ikke drepte kameraten Tjostolv Moland, slik aktor Katenda Nkulu hevder. Her fra rettssakens tredje dag. Foto: ENDRE ALSAKER-NØSTDAHL/VG

Rettssaken mot Joshua French: Dette er aktørene

KINSHASA (VG) Det er en stor norsk delegasjon som er involvert når Joshua French møter i retten i N'dolo-fengselet i Kinshasa.

 • Stian Eisenträger
 • Endre Alsaker-Nøstdahl
 • Bjørn-Martin Nordby

Artikkelen er over seks år gammel

Nordmannen møter fredag til rettsdag fire av saken mot ham, der han er tiltalt for drap på kameraten Tjostolv Moland.

Moland ble funnet død på cellen, som han delte med French, 18. august i fjor.

VG DIREKTE: Følg dagens rettsmøte minutt for minutt her

Den første rettsdagen var tirsdag 7. januar, men ble utsatt etter kort tid, fordi tolken som skulle oversette fra fransk til engelsk, ikke var god nok.

VGTV: Forsvarer raste mot aktor

Rettsdag to, den 10. januar, ble også avbrutt etter kort tid. Denne gangen fordi French forsvarere mente at han var ved for dårlig helse til å kunne forklare seg.

VGTV: Aktor harselerer mot French

Først tirsdag denne uken, på rettssakens tredje dag, kom saken omsider i gang. Da fortalte Joshua French om dramaet som utspilte seg på cellen den natten Tjostolv Moland døde.

French har hele tiden nektet for at han har noe med kameratens død å gjøre.

Det mest sentrale punktet i drapssaken mot nordmannen er de små, men svært viktige forskjellene mellom den rettsmedisinske rapporten laget sammen med norske Kripos, og den totalt motsatte konklusjonen deres kongolesiske kolleger har kommet frem til.

Her er aktørene i retten:

JOSHUA FRENCH står tiltalt for å ha drept sin venn og cellekamerat Tjostolv Moland. Er tidligere dømt til døden i Kongo, og risikerer nå enda en dødsdom.

TJOSTOLV MOLAND ble funnet død på cellen han delte med Joshua French i Ndolo militærfengsel i Kinshasa den 18. august i år.

Oberst KATENDA NKULU er sjefanklager ved de militære justismyndighetene i Kinshasa og er den som har tatt ut tiltale mot Joshua French. Han er aktor i saken og kjent for sine teatralske fremføringer i retten.

Les også: Kongo-aktoren til VG: - Jeg er et naturtalent

VIL HA FRENCH DØMT: Aktor Katenda Nkulu mener Joshua French drepte kameraten Tjostolv Moland 18. august i fjor. VG møtte ham før rettsdagens fjerde dag, på kontoret hans. Foto: ENDRE ALSAKER-NØSTDAHL/VG

Major BAZAYIOIO er også aktor i rettssaken mot French.

Kaptein SERGE KABONDO (i midten) er president for militærtribunalet og leder rettssaken mot Joshua French. Med seg har han et dommerpanel bestående av kaptein KAHAY KABUNGA (fra venstre), kaptein RAMAZANI DANA, major BOKANGA ROKATA og kaptein MUTINGA NAKAHOSA.

Løytnant GAUTIER NSIALA sitter ved enden av bordet der dommerne sitter og er militærtribunalets sekretær som blant annet skriver referat fra rettsmøtene.

General JOSEPH PONDE ISAMBWA, leder for den militære påtalemyndigheten, var til stede i rettslokalet helt i begynnelsen av rettsmøtet tirsdag.

HANS MARIUS GRAASVOLD er Joshua French sin norske advokat. Han er til stede under rettssaken for å kunne gi sin kongolesiske kollega råd underveis, men har ikke lov til å være aktør under rettssaken, noe han fikk streng beskjed om på tirsdag.

FORSVARER FRENCH: Hans Marius Graasvold er Joshua Frenchs norske advokat. Her under en av rettsdagene i N'dolo-fengselet. Foto: ENDRE ALSAKER-NØSTDAHL/VG

MARIE ANDRÉ MWILA KAYEMBE er den nye kongolesiske forsvarsadvokaten til Joshua French. Han har skiftet advokat flere ganger tidligere, men Graasvold sier de er fornøyd med samarbeidet med Kayembe.

KARI HILDE FRENCH, moren til Joshua French, har vært i Kinshasa siden jul for å støtte sønnen sin.

Den britiske konsulen EDWARD ROBERTS følger rettssaken fordi Joshua French i tillegg til sitt norske statsborgerskap også har britisk statsborgerskap. Britiske myndigheter har flere ganger tatt opp saken til French med kongolesiske myndigheter.

Ministerråd JON OTTO BRØDHOLT bistår Kai Eide i arbeidet med å få Joshua French tilbake til Norge.

Kriminalteknikerne TOM LUKA og HÅVARD AALMO har tidligere bistått de kongolesiske etterforskerne og er nå til stede under rettssaken.

Politioverbetjent KJETIL TUNOLD er den nye etterforskningslederen for Kripos sitt Kongo-team, og har tatt over etter Are Meisler Storvik.

KAI EIDE er norske myndigheters spesialutsending til Kongo. Toppdiplomaten jobber opp mot kongolesiske myndigheter for å forsøke å få til en løslatelse av Joshua French.

Rettsmedisiner ARNE STRAY-PEDERSEN har blant annet deltatt i obduksjonen av Moland og skal vitne under rettssaken.

Mer om

 1. Kongo (Kinshasa)

Flere artikler

 1. Forberedt på anke uansett utfall i rettssaken mot French

 2. Slik kan French slippe fri

 3. French undersøkes av norske leger

 4. Kongo-dommeren er blitt syk

 5. French-forsvarer om aktor: - Han burde holde seg for god til slik oppførsel

Fra andre aviser

 1. French er innstilt på rettssak

  Aftenposten
 2. - Tilstanden til French har forverret seg

  Aftenposten
 3. Rettsaken mot Joshua French utsatt

  Aftenposten
 4. Rettssaken mot Joshua French utsatt

  Bergens Tidende
 5. French: Jeg fant Moland død på badet

  Aftenposten
 6. - Vi har fryktelig dårlig tid før rettssaken

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder