BRUKTE PAPIRMANUS: Boris Johnson bruker den gamle metoden med talen skrevet på en bunke løse papirer, og ikke den elektroniske rulleskjermen bak i salen. Da han sto fast kikket han bare ned i manuset og rufset litt i den allerede svært bustete lyse hårmanken. Foto: PAUL ELLIS, AFP

Boris utfordrer Putin med agurker

MANCHESTER (VG) Boris Johnson tyr til Londons agurkproduksjon for å vise at Storbritannia slett ikke er en liten øy ingen lytter til.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Det angivelige sleivsparket om Storbritannia fra en av rådgiverne til den russiske presidenten skapte store overskrifter for et par uker siden. Og den har falt tungt for brystet for Londons borgermester Boris Johnson.

- London har så mange grønne områder at vi produserer to millioner agurker i året. Slå den, Putin, raljerte lysluggen fra talerstolen under de konservatives landsmøte tirsdag.

Boris trakk også fram Roman Abramovitsj' kjøp av fotballklubben Chelsea, men innrømmet glatt at han ikke tørr å argumentere for mye med tall overfor russerne.

- Jeg vil ikke risikere plutonium i sushien min, fleipet Boris til den proppfulle møtesalen. Akkurat den uttalelsen prøvde statsminister David Cameron ikke å flire for mye av, der han satt på rad nummer to og lyttet ivrig til partifellen.

En munter Boris Johnson, med venstre hånd i lomma, åpnet hele talen med en aldri så liten hentydning til spørsmålet alle britiske medier er mest opptatt av: Vil han bli statsminister?

GOD LATTER: Statsminister David Cameron lo hjertelig flere ganger under partikollega Boris Johnsons tale til landsmøtet i Manchester.

Han fortalte om besøket av den franske borgermesteren i Bordeaux Alain Juppé, som i en periode var både borgermester og statsminister i Frankrike.

- Det er slik de gjør det der. Det er en god idé hvis dere spør meg. En spøk! En spøk! flirte borgermesteren til høy latter.

Raser mot kriminalitetspåstander

Derimot var det ikke mye smil da han innrømmet at blodet bobler av raseri over påstander fra arbeiderpartiet Labour om at kriminaliteten i London nå er på linje med Rio.

- Det er 20 ganger større sannsynlighet for at du blir drept i Rio. Det er dobbelt så sannsynlig at du blir drept i søvnige Brussel, tordnet Boris.

Nettopp argumentet om at kriminaliteten går ned er ett av seks hovedbudskap som Toryene har klistret opp på bannere i landsmøtesalen.

- Vi har signifikant redusert ungdomskriminaliteten og antall drap, slo Londons borgermester fast.

Litt enig med Jamie Oliver

Boris mente også at kjendiskokken Jamie Oliver har et poeng når han mener at britiske ungdommer mangler den samme arbeidsmoralen som europeiske innvandrere i Storbritannia.

- Dette vil sannsynligvis skape trøbbel for meg, men det er derfor jeg er her, innrømmet han.

Flere partimedlemmer sto i kø over en time for å sikre seg de beste plassene under Boris-talen. Og Boris kviterte med å fri ivrig til partikollegene gjennom den halv time lange talen.

Regjeringspartner Liberaldemokratene slapp derimot ikke unna Boris' skarpe tunge:

- Kutt den gule liberaldemokratiske albatrossen vi har rundt halsen og kast den på sjøen, oppfordret han til partikollegene og manet til full jobbing mot flertallsregjering i 2015.

Det blir nok vanskeligere enn å skape latter i landsmøtesalen. For øyeblikket ligger Labour 11 prosentpoeng foran Toryene på meningsmålingene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder