Brakvalg for SNP

UNG: Mhairi Black må trolig begrense feiringen av hennes nye parlamentsplass, ettersom hun fremdeles studerer politikk ved Universitetet i Glasgow. Foto:LESLEY MARTIN,AFP

Hun er det yngste parlamentsmedlemmet siden 1667

20 år gamle Mhairi Black slo tidligere Labour-minister Douglas Alexander og blir historisk.

  • Audun Jahren

Artikkelen er over fem år gammel

20-åringen representerer Det skotske nasjonalistpartiet SNP, og vant setet i valgdistriktet Paisley Renfrewshire foran Labours valgkampstrateg og tidligere utviklingsminister Douglas Alexander.

Black vant med 5.684 stemmer et et distrikt hvor Labour tidligere hadde stort flertall.

– Det skotske folket har talt, og det er på tide at deres stemme blir hørt i Westminister, sier Black til The Telegraph etter valgseieren.

LES OGSÅ: Labour-topp: En veldig, veldig dårlig kveld for oss

Yngste siden 1667

Black blir det yngste parlamentsmedlemmet på 348 år. I 1667 vant den 13 år gamle hertugen Christopher Monckton.

20-åringen er uttalt tilhenger av en ny folkeavstemning om skotsk løsrivelse fra Storbritannia, og har lovet å kjempe for dette.

Douglas Alexander var svært skuffet etter å ha tapt plassen sin i Underhuset.

– Dette har vært en veldig vanskelig natt for Labour, sier Alexander.

– Skottene har valgt å stå imot denne konservative regjeringen, men de har ikke plassert den tilliten i Labour. Det vil være vårt ansvar å gjenvinne den tilliten i månedene og årene som kommer, sier han.

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

Brakvalg for SNP

Det skotske uavhengighetspartiet SNP ligger an til å gjøre et brakvalg.

Ifølge en valgdagsmåling ligger partiet an til 58 av 59 skotske plasser i Underhuset.

Partiet går fra seks plasser i Parlamentet i London fra forrige valg og gjør uansett et brakvalg på bekostning av Labour, understreker Storbritannia-ekspert Jan Erik Mustad ved Universitet i Agder.

– Et kjempeløft for SNP, sier Mustad til NTB.

Sturgeon har sagt hun vil støtte en Labour-regjering for å kvitte seg med statsminister David Camerons konservative regjering, men Labour gjør trolig et svært dårlig valg nasjonalt.

Tidligere førsteminister i Skottland, Alex Salmond, mener SNPs uttelling betyr at statsminister David Camerons konservative parti ikke har noen «legitimitet» i Skottland lenger. Selv om De konservative ligger an til å vinne valget og regjeringsmakt nasjonalt.

– Vi ser en politisk tsunami, sier Salmond til BBC, og spekulasjonene har allerede begynt å gå om SNP vil kreve en ny folkeavstemning om selvstendighet.

Fem ting du må vite

Storbritannia-ekspert Jan Erik Mustad, gir deg her en enkel guide til hva som vil avgjøre:

** Slik fungerer det britiske valgsystemet:

– Dette er et enkelt flertallsvalg, det betyr at det er 650 valgkretser i Storbritannia, som er såkalte enkeltmannskretser. Det betyr at hver krets har én vinner, og at det er 650 seter i det britiske underhuset. For å ha flertall må man altså vinne 326 seter.

** Disse partiene tjener mest på valgsystemet:

– De to store, Labour og De konservative, er de som alltid har tjent på dette. Valgsystemet marginaliserer de små partiene og betyr at et parti som for eksempel UKIP, som ligger an til å få opp mot 15–16 prosent i oppslutning, ligger an til å få to eller tre seter. Så her er det ikke noe forhold mellom antall prosent og antall seter i underhuset.

Les også:Denne bacon-tabben angrer Miliband på

** Slik er EU blitt et nøkkelspørsmål i valgkampen:

– De konservative er presset fra høyrepopulistiske UKIP til å holde en folkeavstemning om EU-medlemskap. Så hvis David Cameron igjen blir statsminister så blir det en ren inn/ut folkeavstemning om EU i 2017, og blir det flertall for det, så kan Storbritannia melde seg ut Den europeiske union.

** Så viktige blir de skotske stemmene:

– Her snakkes det om to unioner: Den europeiske og den britiske unionen. Mange skotter vil ut av den britiske unionen. De hadde en folkeavstemning i september i fjor, og da tapte det skotske nasjonalistpartiet (SNP). Men SNP ønsker en ny folkeavstemning om unionen så fort som mulig. Spesielt hvis Storbritannia skulle melde seg ut av EU, da vil skottene kreve en ny folkeavstemning om sin egen uavhengighet.

** Dette skjer dersom ingen får flertall:

– Da blir det et kaos, og det er ikke de britiske partiene, eller den britiske konstitusjonen, vant til. Her legges det opp til at britene vinker statsministeren inn i Downing Street dagen etter valget, men det kommer ikke til å skje nå, for alt ligger an til et såkalt «hung parliament», der ingen har flertall. Da må de to store finne alliansepartnere å samarbeide med for å se om de klarer å danne enten en flertalls- eller en mindretallsregjering.

Kilde: VG/NTB

Mer om

  1. Storbritannia

Flere artikler

  1. Cameron har stemt - nå skal hans framtid avgjøres

  2. Cameron kan trolig styre alene

  3. Slik er det britiske valgsystemet urettferdig

  4. Britene til valgurnene: Fem ting du må vite om dagens valg

  5. Så splittet er Storbritannia etter valget

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder