UT PÅ TUR: Dmitri Rogozin har ikke tillatelse til å besøke norsk jord, men skal ha dukket opp på Svalbard. Foto:Fra Rogozins Twitter-konto,

Norge vurderer å stenge smutthull for svartelistede russere

Norge kaller Russlands ambassadør inn på teppet

Utenriksdepartementet vil nå vurdere innstramminger slik at svartelistede russere ikke lenger har juridisk anledning til å besøke Svalbard.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Vi har vært klar over dette smutthullet og har derfor tidligere informert den russiske ambassaden i Oslo at de listeførte personene ikke er ønsket på Svalbard. Dette har vi gjort meget klart overfor Russland, sier utenriksminister Børge Brende (H) til VG.

Det var på lørdag at den russiske visestatsministeren Dmitri Rogozin landet i Longyearbyen på Svalbard. Gjennom flere meldinger og bilder på Twitter dokumenterte han besøket sitt.

- Beklagelig besøk

Rogozin er blant de 151 russiske statsborgerne som ikke er velkomne til EU eller Norge, hverken på besøk eller gjennomreise. Årsaken er Rogozins støtte til annektering av Krim-halvøya fra Ukraina i fjor.

Norge har imidlertid ingen grensekontroll på Svalbard. Ved å fly direkte fra Russland unngikk Rogozin passkontrollen i Norge.

– Er det pinlig for Norge at svartelistede russere kan reise til Svalbard og peke nese til oss på Twitter?

– Det er beklagelig. Jeg synes Russland, som et naboland som sier at de ønsker gode forbindelser med Norge, burde holde seg for gode til den type besøk som vi nå har opplevd.

LOVDATA:Les forskriften som regulerer sanksjonene her

Krever forklaring

Utenriksdepartementet vil nå vurdere å stramme inn på reglene, slik at det innreiseforbudet som gjelder på norsk fastland overfor de svartelistede russere også blir gjeldende på Svalbard.

– Vi hadde forventet at vårt budskap ble etterlevd, men når det ikke gjøres, ser vi nå på muligheten til å stramme inn regelverket, sier Brende.

Utenriksdepartementet vil mandag kalle Russlands ambassadør inn på teppet for å be om en forklaring på Svalbard-besøket. På møtet kan den russiske ambassadøren regne med spørsmål om hva som var hensikten fra russisk side med å la den listeførte visestatsministeren mellomlande på Svalbard på sin reise til Nordpolen.

– Hvis Norge virkelig ikke ønsker de listeførte russerne til Svalbard, hvorfor har vi da ikke skrevet dette inn i forskriften som regulerer sanksjonene?

– Det er ikke noen automatikk i at det som reguleres for det norske fastlandet også gjelder på Svalbard.

– Men selv om det ikke er noen automatikk, kunne vi vel valgt å inkludere Svalbard i forskriften?

– Det er en egen prosedyre og prosess for det. Med basis i den manglende respekten fra russisk side, ser vi oss nødt til å vurdere strammere regulering.

NORGE OG RUSSLAND: Dmitri Rogozin har lagt ut dette bildet på sin Twitter-konto fra besøket han hevder skjedde på Svalbard. Foto:Fra Rogozins Twitter-konto,

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder